Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Άλλος για δημοψήφισμα; Θετικός και ο Δραγασάκης σε περίπτωση αδιεξόδου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

– Συνεχίζεται η διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών
– Η επίσημη γραμμή το αποκλείει, ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές που λένε “ίσως” ή και “ναι”
– “Στόχος είναι η συμφωνία αλλά κοιτάμε και επιλογές διεξόδου” αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης
– “Δεν είναι κακό να κάνει δημοψήφισμα ο Τσίπρας“, δήλωσε σήμερα ο Αλέξης Μητρόπουλος
– “Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε κάτι τέτοιο”, έλεγε χθες ο Δημήτρης Στρατούλης

Μέσα στην εβδομάδα για δημοψήφισμα είχε κάνει λόγο ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Αλέκος Φλαμπουράρης, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Το μόνο δεδομένο είναι ότι -τουλάχιστον επισήμως- από την κυβέρνηση δεν προκύπτουν σκέψεις για την διενέργεια δημοψηφίσματος, ωστόσο βουλευτές και στελέχη της κυβέρνησης δεν… βοηθούν ώστε να κλείσει μία και καλή το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μόλις χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά το συγκεκριμένο σενάριο, λέγοντας συγκεκριμένα πως “δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε νέες εκλογές ή δημοψήφισμα αφού έχουμε νωπή λαϊκή εντολή“.

Ωστόσο σήμερα, δύο νέα “χτυπήματα” από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρουν στην επιφάνεια τον “φάκελο δημοψήφισμα”, ταράζοντας τα νερά στο κυβερνητικό επιτελείο, εν μέσω μάλιστα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, αλλά και της συνεδρίασης του Brussels Group στο Παρίσι.

Μητρόπουλος και Δραγασάκης… στα “ναι”

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, μίλησε το πρωί της Κυριακής στην τηλεοπτική εκπομπή καλημέρα του skai και τόνισε πως “δεν είναι κακό να αναζητήσει ο Τσίπρας μία ειδική νομιμοποίηση είτε μέσω δημοψηφίσματος ή άλλων επιλογών αν έχει να καταλήξει σε μία συμφωνία“.

Ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση αδιεξόδου αφήνει ανοιχτό και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δραγασάκης μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής διευκρινίζει πως “στο πίσω μέρος του μυαλού μας, αυτές είναι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο”.

Παρόλα αυτά, ο “νούμερο δύο” της κυβέρνησης Τσίπρα επαναλαμβάνει πως στόχος της κυβέρνησης είναι μία “βιώσιμη λύση εντός ευρώ”, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα, ότι δεν θα υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές.

Δραγασάκης: Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε

“Η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει από την πλευρά της σε διαδικασίες αυτοκαθορισμού και αυτογνωσίας. Το να σερνόμαστε από άλλους ως καλοί μαθητές ή να προεξοφλούμε ρήξεις είναι αδιέξοδο” σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα δε, στέλνει σαφές μήνυμα προς τους εταίρους, λέγοντας πως “εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε”, ενώ ακόμη συμπληρώνει ότι “όσες δυνάμεις και εκτός Ελλάδας δεν είναι ευτυχείς για την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα”.

Ο κ. Δραγασάκης αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, εκτιμά πως έχει γίνει πρόοδος και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί νέες προτάσεις από τους δανειστές: “Η ίδια είναι έτοιμη και πρόθυμη να συζητήσει λεπτομέρειες και εξειδικεύσεις που αφορούν τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από την Αθήνα”, λέει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και στο κλίμα από το εξωτερικό για την ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για “εισαγόμενη αβεβαιότητα η οποία πρέπει να σταματήσει”.

Προσθέτει ότι η Ελλάδα από τον προηγούμενο Αύγουστο “πληρώνει χωρίς να πληρώνεται”, εννοώντας ότι ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις της χωρίς να λαμβάνει χρηματοδότηση από το εξωτερικό και εκτιμά πως “αν φτάσουμε στον Ιούνιο χωρίς συμφωνία, όλα τα ζητήματα θα τεθούν πολύ πιο σκληρά”.

Πηγή: Βήμα της Κυριακής

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε