Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

“Διά πυρός και σιδήρου” στο Eurogroup ο Τσακαλώτος – 251 ΝΑΙ από τη Βουλή – Ο Τσίπρας “έχασε” τη δεδηλωμένη – “Τώρα προέχει η συμφωνία”

ΦΩΤΟ - EUROKINISSI
ΦΩΤΟ - EUROKINISSI

– Η τύχη της ελληνικής πρότασης κρίνεται στις Βρυξέλλες!
– “Πετάει” για το σημερινό Eurogroup ο Τσακαλώτος έχοντας στις αποσκευές του 251 ΝΑΙ από την ελληνική Βουλή
– Στις 10:00 συνεδριάζει το Euroworking Group, στις 16:00 η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης
– Όλα ανοιχτά για την επόμενη μέρα, αλλά “τώρα προέχει η συμφωνία” σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα
– Ποια είναι τα πέντε σενάρια για την επόμενη μέρα
– Aπό τις τάξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν υπήρχε καμία διαρροή και όλοι υπερψήφισαν
– Η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ψήφισε παρούσα στην εξουσιοδότηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου
– Δ. Στρατούλης  Α. Κυρίτση και οι Λαπαβίτσας, Λαφαζάνης ψήφισαν παρών στην ονομαστική ψηφοφορία

Μόλις λίγες ώρες απομένουν για την… ώρα μηδέν για την Ελλάδα.

Μετά από μία δραματική ψηφοφορία στην Βουλή, η οποία ολοκληρώθηκε στις 05:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου, το “πράσινο φως” δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση για τον… “υπέρ πάντων αγώνα” στις Βρυξέλλες.

Μία εξουσιοδότηση που δεν ήρθε “αναίμακτα” για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφού μπορεί η ελληνική πρόταση να έτυχε ευρείας αποδοχής από το Κοινοβούλιο, ωστόσο οι απώλειες που μετρά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντικές, με κόστος την απώλεια της δεδηλωμένης.

Παρόλα αυτά, “τώρα προέχει η συμφωνία” όπως είπε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τα όποια σενάρια για την επόμενη ημέρα του πολιτικού σκηνικού να μετατίθενται για την Δευτέρα.

Μέχρι τότε, η ιστορία γράφεται στις Βρυξέλλες. Εκεί όπου μεταβαίνει σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, για το κρίσιμο Eurogroup στις 16:00 το απόγευμα.

Το κρισιμότερο όλων για να το πούμε καλύτερα, αφού σήμερα θα φανεί το αν επιβεβαιώνεται το σενάριο που θέλει τους Θεσμούς να βλέπουν “με καλό μάτι” την ελληνική πρόταση.

Τα πέντε σενάρια για την επόμενη μέρα

Όπως αναφέρει η Ημερησία, τα πέντε σενάρια για το… μέλλον της ελληνικής κυβέρνησης είναι τα εξής:

– Το ένα σενάριο είναι να περιμένει ο κ. Τσίπρας την επόμενη ψηφοφορία, αν η έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι καλή και έρθουν τα μέτρα στη Βουλή. Εκεί να ζητήσει εκ νέου κάποιου είδους ψήφο εμπιστοσύνης και να και εκεί υπάρξουν διαφοροποιήσεις να πάει αμέσως σε εκλογές, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο.

– Το δεύτερο σενάριο είναι να αφήσει πίσω του τη χθεσινή τραυματική εμπειρία της ψηφοφορίας και να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν τα μέτρα ώστε να συνεχίσει με την παρούσα κυβέρνηση, ίσως με κάποιες παραιτήσεις. Θα γίνουν πολιτικές ζυμώσεις και… μασάζ ώστε να περάσουν τα μέτρα χωρίς να ξαναχαθεί η δεδηλωμένη.

– Το σενάριο του νέου… ανάρτικου την επόμενη εβδομάδα μπορεί να αναγκάσει τον κ. Τσίπρα να παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή και να οδηγηθούμε σε διαδικασία εξεύρεσης νέας πλειοψηφίας χωρίς εκλογές. Τότε παίζει το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης ή μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με στήριξη βουλευτών και ενός μεταβατικού πρωθυπουργού που θα κληθεί να εφαρμόσει την συμφωνία με τους δανειστές. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να έχει μακρύ βίο αλλά μπορεί και βραχύ και το φθινόπωρο να πάμε σε εκλογές και ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

– Δεν αποκλείεται να θελήσει ο πρωθυπουργός να… μπαλώσει τις πληγές με ριζικό ανασχηματισμό και με αποχώρηση των ΑΝΕΛ ή άλλων υπουργών και τη συνεργασία π.χ. με το Ποτάμι.

– Υπάρχει και το δραματικό σενάριο της ρήξης με τους δανειστές, της οριστικής χρεοκοπίας και των πολιτικών εξελίξεων που θα είναι απρόβλεπτες.

Με πληροφορίες από Ημερησία

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε