Πολιτική

Reuters: Διαλύεται η Task Force μετά την άρνηση της Αθήνας για συνεργασία

Τη διάλυση της Τask Force, με τη σημερινή της μορφή, η οποία βοηθούσε την Ελλάδα να προωθήσει βελτιώσεις στη δημόσια διοίκηση και να αντλήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, προκάλεσε η άρνηση της Αθήνας για συνεργασία σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων.

«Μια τέτοια παραχώρηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να ενοχλήσει τις χώρες των οποίων ο εκνευρισμός εντείνεται, λόγω της επιμονής της Αθήνας να εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις, απορρίπτοντας αυτό που πολλοί στην Ελλάδα θεωρούν ως ευρωπαϊκή παρέμβαση» σχολιάζει το Reuters.

«Η ‘τρόικα’ έχει ήδη μετονομαστεί μετά τις αντιρρήσεις Αθήνας. Η ‘τρόικα’ είναι βαθύτατα αντιδημοφιλής στην Ελλάδα, λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας που επέβλεψε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τώρα η Task Force, η οποία έχει, μεταξύ άλλων, βοηθήσει τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας να χρησιμοποιούν σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για να εντοπίζουν την απάτη, θα αλλάξει» σημειώνει.

«Η Ομάδα Εργασίας αναμένεται να χάσει το όνομά της», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχους που γνωρίζει το θέμα. Το προσωπικό της, περίπου 50 άτομα, θα μετακινηθεί σε άλλο τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με μια ευρύτερη εντολή για να βοηθήσει κάθε χώρα που χρειάζεται βοήθεια, όχι μόνο την Ελλάδα.

Όπως είναι σχεδιασμένο εδώ και καιρό, ο Γερμανός επικεφαλής της Task Force (σ.σ Χορστ Ράιχενμπαχ), στο αυτοκίνητο της συζύγου του οποίου κάποτε έβαλαν φωτιά σε μια προφανή ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στην Ελλάδα, θα αναχωρήσει εντός των προσεχών εβδομάδων αναλαμβάνοντας νέο ρόλο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο κ. Τσίπρας έχει συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών στις Βρυξέλλες ότι η Αθήνα μπορεί να χάσει κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ).

«Ο Γιούνκερ δήλωσε στον Τσίπρα στην τελευταία συνάντησή τους ότι η εντολή της Ομάδα Εργασίας λήγει και θα αντικατασταθεί από ένα νέο θεσμικό όργανο με τον ίδιο ρόλο, αλλά για όλα τα κράτη – μέλη», δήλωσε στο Reuters ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος.

«Η ελληνική κυβέρνηση κρατά επαφή με την Ομάδα Εργασίας, αλλά δεν συνεργαζόμαστε μαζί τους» δήλωσε άλλος Έλληνας αξιωματούχος. «Είναι πολιτικό θέμα» πρόσθεσε.

Η Τask Force συστάθηκε το 2011, όταν η Ελλάδα διασώθηκε από τις χώρες της ζώνης του ευρώ, και είχε ως στόχο να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας της, σε θέματα όπως οι υπηρεσίες υγείας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κόντρα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: «Πείτε μας αν μιλούσε ο Ανδρουλάκης με τον Χατζηδάκη» – «Πολιτική αλητεία, ανακαλέστε τα ψεύδη»
«Τον διαψεύδουμε κατηγορηματικά», υπογραμμίζει ο κ. Τσουκαλάς, προσθέτοντας ότι «παζάρια το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει» και αυτό «ας το χωνέψει και ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»
Νίκςο Ανδρουλάκης 21
Μαρινάκης για Ανδρουλάκη: Ενώ ήταν σε συνεννόηση με εμάς για τις Ανεξάρτητες Αρχές έκλεινε και το μάτι στην υπόλοιπη αντιπολίτευση
«Σε δυο βάρκες» πατούσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τον κυβερνητική εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη αναφορικά με τις συνεννοήσεις...
Παυλος Μαρινάκης
Παύλος Μαρινάκης για Αλέξη Τσίπρα: «Η πολιτική δεν είναι μανιφέστα, τρέμω τι θα ακούσουν τα αυτάκια μας»
Απάντησε και στον Νίκο Ανδρουλάκη για τις Ανεξάρτητες Αρχές λέγοντας πως προσπαθούσε να συνεννοηθεί με τη ΝΔ ενώ έκλεινε και το μάτι στην υπόλοιπη αντιπολίτευση, πάτησε σε δύο βάρκες και έπεσε στη μέση
Ο Παύλος Μαρινάκης