Κυριακή, 13 Οκτ.
23oC Αθήνα

Διαμαντοπούλου: «Η επιλογή μίας γυναίκας επικεφαλής στον ΟΟΣΑ θα σπάσει ακόμα μία “γυάλινη οροφή”»

Διαμαντοπούλου

«Στις προτάσεις που παρουσίασα στον ΟΟΣΑ έδωσα έμφαση στην εξάλειψη των αποκλεισμών: αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπει τέλος στις ανισότητες μεταξύ κρατών, κοινωνιών, γενεών και φύλων» τονίζει σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα El País η Ελληνίδα υποψήφια για το αξίωμα του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου.

Η συνέντευξη δημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική και έντυπη έκδοση της ισπανικής εφημερίδας, με τίτλο «Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν θα ενισχύσει την πολυμερή συνεργασία» και υπότιτλο: «Η Ελληνίδα υποψήφια για τη θέση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ θεωρεί απαρχαιωμένο το φορολογικό σύστημα, λόγω της παγκοσμιοποίησης: τα κέρδη πρέπει να φορολογούνται εκεί όπου δημιουργείται η αξία».

Εστιάζοντας στην προοπτική να ηγηθεί για πρώτη φορά γυναίκα στον ΟΟΣΑ, η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε πως «θα ισοδυναμούσε με το σπάσιμο μίας ακόμη “γυάλινης οροφής”». Υπογράμμισε μάλιστα πως «η επιλογή μιας γυναίκας επικεφαλής ενός τόσο σημαντικού διεθνούς οργανισμού μπορεί να εμπνεύσει τις γυναίκες να υπερβούν εμπόδια και να κατακτήσουν νέους στόχους».

Η Διαμαντοπούλου και οι στόχοι

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΟΟΣΑ, είπε πως είναι ο δημιουργός διεθνών κανόνων και τόνισε την αποφασιστικότητά της να επιδιώξει μεγαλύτερη προσήλωση σε προγράμματα όπως η Σύμβαση για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας και οι κατευθυντήριες οδηγίες για τις πολυεθνικές.

Επίσης, προέταξε την ανάγκη για πολυμερή συνεργασία, σημειώνοντας πως είναι πιο σημαντική από ποτέ καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να είναι τόσο ισχυρή ώστε να το αντιμετωπίσει μόνη της. «Χρειαζόμαστε τώρα μια νέα πολυσυλλεκτική ώθηση και ένα πιο καλά επεξεργασμένο σχέδιο διεθνούς συνεργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθηση πως η εκλογή του Τζο Μπάιντεν σηματοδοτεί ακριβώς αυτή την έναρξη της ανανέωσης της πολυμερούς συνεργασίας, που τόσο χρειάζεται η διεθνής κοινότητα.

Ειδική αναφορά έκανε η υποψήφια του ΟΟΣΑ για τη νέα σχέση ΕΕ-ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό να ανανεωθεί η σχέση μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, ειδικά όσον αφορά σε νέες μορφές συνεργασίας για την κλιματική αλλαγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. «Θεωρώ ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν εκ νέου τον συνήθη ρόλο τους και θα εγγυηθούν τη διεθνή συνεργασία. Ο Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί ότι θα ενεργοποιήσει εκ νέου συμμαχίες και θα αλλάξει την εξωτερική πολιτική του Τραμπ» προσέθεσε.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην ψηφιακή φορολόγηση, αναφέροντας πως «οι παραδοσιακοί φορολογικοί κανόνες δεν εξυπηρετούν πλέον τις ανάγκες της παγκοσμιοποιημένης ψηφιακής οικονομίας» και υποστήριξε πως θα πρέπει να εισαχθεί μια νέα φορολογική αρχιτεκτονική η οποία θα βασίζεται σε μια στέρεη αρχή: τα κέρδη φορολογούνται εκεί όπου δημιουργείται η αξία.

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, είπε πως «είναι πολύ πιθανό κάποια καλά σχεδιασμένα συστήματα φορολόγησης για την ενέργεια να ωθήσουν πολίτες και επενδυτές να επιλέξουν τις καθαρές πηγές ενέργειας αντί εκείνων που μολύνουν».

Η υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση βρίσκεται στην τελική πεντάδα υποψηφίων και στην τελική ευθεία για τη διαδικασία ανάδειξης του επόμενου/της επόμενης ΓΓ του ΟΟΣΑ, που θα ολοκληρωθεί μέχρι την 5η Μαρτίου. Οι εναπομείναντες υποψήφιοι στον τελικό γύρο είναι από την Ελλάδα η Άννα Διαμαντοπούλου, από τη Σουηδία η Σεσίλια Μάλμστρομ, από την Αυστραλία ο Ματίας Κόρμαν, από την Ελβετία ο Φιλιπ Χιλδεμπράντ και από τη Δανία ο Ούλρικ Κνούντσεν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις