Δευτέρα, 6 Μαΐ
15oC Αθήνα

Σταύρωση διαρκείας χωρίς Ανάσταση για την Ελλάδα – Στερεύει το Ταμείο – Φόβοι για την πληρωμή μισθών και συντάξεων – Όλο το παρασκήνιο

Σταύρωση διαρκείας χωρίς Ανάσταση για την Ελλάδα – Στερεύει το Ταμείο – Φόβοι για την πληρωμή μισθών και συντάξεων – Όλο το παρασκήνιο

– Λιγοστεύουν επικίνδυνα τα ταμειακά διαθέσιμα μετά την καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ
– Ανησυχία για τις υποχρώσεις του κράτους στο τέλος του μήνα
– Περιμένουν το Eurogroup της 24ης Απριλίου για την… Ανάσταση στο κυβερνητικό επιτελείο
– Μεγάλη η απόσταση που χωρίζει Αθήνα και Βρυξέλλες
– Επιμένουν οι δανειστές στην απελευθέρωση στις ομαδικές απολύσεις και στις μειώσεις συντάξεων

Σε… «παιχνίδι με τη φωτιά» εξελίσσεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους, καθώς παρά την «μετ’ εμποδίων» καταβολή της τελευταίας δόσης προς το ΔΝΤ, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται και εκφράζονται φόβοι για την πληρωμή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα.

Η αιφνιδιαστική συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη Κυριακή, αλλά και τα μηνύματα του Μεγάρου Μαξίμου ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της, δημιούργησαν προσδοκίες ότι μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου θα έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους εταίρους, ώστε να ανοίξει έστω και λίγο η στρόφιγγα της ρευστότητας.

Ομως, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τους εκπροσώπους των δανειστών παραμένει μεγάλη.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση επιμένει στη θέση ότι θέματα όπως το ασφαλιστικό ή τα εργασιακά δεν μπορούν να συζητηθούν στην παρούσα φάση. Και ότι θα πρέπει να ενταχθούν στην «ατζέντα» της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία του Ιουνίου.

Στην αντίπερα όχθη οι δανειστές

Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι των δανειστών, αλλά και κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θέλουν να υπάρξει συμφωνία με ευρύτερες, των δημοσιονομικών, παρεμβάσεις στην παρούσα φάση. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ακόμη και στο ΕuroWorkingroup της περασμένης Τετάρτης, στον εκπρόσωπο της Αθήνας κ. Ν. Θεοχαράκη ετέθη εκ νέου το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.

Επιπροσθέτως, παρά τις διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου και τη ρητή δέσμευση στην απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου ότι η Ελλάδα θα αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές, πληροφορίες αναφέρουν πως συγκεκριμένα στελέχη με απ’ ευθείας διαύλους επαφής με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα συνεχίζουν να «φλερτάρουν» με την ιδέα η κυβέρνηση να καθυστερήσει την καταβολή δόσεων, εάν συνεχιστεί η πίεση για μέτρα που υπερβαίνουν τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, η στάση εξωτερικών πληρωμών για κάποιο διάστημα δεν συνεπάγεται και έξοδο της χώρας από το ευρώ, καθώς η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν προβλέπεται από τις Συνθήκες.

Πάντως, άλλοι συνομιλητές του πρωθυπουργού επιμένουν πως θα πρέπει να υπάρξει έστω στο «παρά ένα» έντιμος συμβιβασμός με τους εταίρους, καθώς ούτε η κυβέρνηση ούτε ή χώρα αντέχουν τη συνεχιζόμενη εκκρεμότητα της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και πολύ περισσότερο τη ρήξη με τους εταίρους.

Τα μηνύματα απαισιοδοξίας

Τα συγκεκριμένα στελέχη «διαβάζουν» με ιδιαίτερη προσοχή τα δυσοίωνα μηνύματα από τις διαφορετικές «συνισταμένες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δείχνουν πλέον μεγαλύτερη κατανόηση για τις προσεγγίσεις της κυβέρνησης απ’ ό,τι, για παράδειγμα, οι χώρες του Βορρά ή ο ευρωπαϊκός Νότος. Επιπροσθέτως, η ανεκτικότητα των εταίρων για κινήσεις που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως μονομερείς ενέργειες, όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, δεν πρέπει να προεξοφλείται πως θα συνεχιστεί επ’ αόριστον, ειδικά εάν δρομολογηθούν πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με νομοθετική ρύθμιση που εξήγγειλε ο κ. Δημ. Στρατούλης.

Με άλλα λόγια, τα περιθώρια ελιγμών για τον κ. Τσίπρα έχουν πλέον στενέψει ασφυκτικά και η ώρα των μεγάλων αποφάσεων πλησιάζει. Η ανάγκη εκκαθάρισης του τοπίου προκύπτει και από τις δυσλειτουργίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης που συνεπάγεται η σχεδόν αποκλειστική ενασχόληση του πρωθυπουργού με τη «μεγάλη εικόνα» της διαπραγμάτευσης ή κινήσεων στη διεθνή σκακιέρα, όπως η επίσκεψη στη Μόσχα και η συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν. Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο η κυβέρνηση εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας, αλλά και σε επίσης κρίσιμα για την κοινή γνώμη θέματα, όπως η δημόσια ασφάλεια και το μεταναστευτικό. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως σε δημοσκοπήσεις που διενεργούνται για λογαριασμό των κομμάτων και δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας η εικόνα της κυβέρνησης σε επί μέρους δείκτες δοκιμάζεται για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Η «επιβάρυνση» της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται και με το γεγονός ότι πλέον δέχεται συντονισμένα πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θεωρούν πως η περίοδος χάριτος προς τη νέα κυβέρνηση έχει εξαντληθεί. Επίσης, σε πρώτη φάση, φαίνεται πως δεν αποδίδει η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου να χρησιμοποιήσει την Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια ως μηχανισμό δημιουργίας εσωτερικών ρηγμάτων στη Ν.Δ. με όχημα την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Κ. Καραμανλή. Ή ως μέσο για την προσέγγιση με το «Ποτάμι», που σε αντίθεση με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν φέρει τα όποια «βάρη» της συγκεκριμένης περιόδου. Αντιθέτως, η Ν.Δ. συνεχίζει να κινείται απολύτως συντεταγμένα, ενώ το «Ποτάμι» σταδιακά ορθώνει μεγάλες διαχωριστικές γραμμές από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και εμφανίζεται να λειτουργεί ως ένας από τους βασικούς πυλώνες της αντιπολίτευσης εντός της Βουλής.

Πηγή: Καθημερινή

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε