Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Διάσκεψη του Βερολίνου: Πυρετός επαφών ως την τελευταία στιγμή από την Αθήνα

Διάσκεψη του Βερολίνου: Πυρετός επαφών ως την τελευταία στιγμή από την Αθήνα
photo epa

Τι ζητά η ελληνική πλευρά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Μπαράζ επαφών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων.
Η παρουσία Χάφταρ και ο ρόλος του την επόμενη μέρα για τη Λιβύη.
Οι εκτιμήσεις για τις κινήσεις του Λίβυου στρατάρχη μετά την επίσκεψη στην Αθήνα

Στη Διάσκεψη του Βερολίνου είναι σήμερα μοιραία στραμμένα τα βλέμματα και για την Ελλάδα, η οποία τελικώς θα είναι απούσα από τη διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης.

Μολαταύτα, έως την τελευταία στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας επιδίδονται σε μπαράζ επαφών προκειμένου να υπερασπιστεί η Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντά της, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της εμπλοκής της Τουρκίας στην όλη διαδικασία και τις συζητήσεις στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε έτσι τηλεφωνικά χθες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι οποίοι θα είναι παρόντες σήμερα στη διάσκεψη του Βερολίνου.

Click4more: Αντίστροφη μέτρηση για τη Διάσκεψη του Βερολίνου! Στη δημοσιότητα το προσχέδιο

Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, η επικοινωνία με τον κ. Μισέλ έγινε με πρωτοβουλία του ιδίου κι ήταν εκτενής, ενώ ασφαλώς συζητήθηκαν τα ζητήματα που αφορούν τη διάσκεψη του Βερολίνου, τη Λιβύη και τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Αυτό που τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες είναι ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί θεματοφύλακα του πλαισίου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, στην οποία καταδικάστηκε η τουρκική παραβατικότητα, συμπεριλαμβανομένου και του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης.

Με απλά λόγια, η ελληνική πλευρά ζητάει από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να πράξουν το αυτονόητο: να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων στο Βερολίνο το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης – σε αντίθεση με όσα είπε στον πρωθυπουργό στην τηλεφωνική τους επικοινωνία η Άνγκελα Μέρκελ – και αυτό να καταδικαστεί, παρά την εμμονή της Άγκυρας προκειμένου να νομιμοποιήσει μέσα από αυτό τις ενέργειές της στη ΝΑ Μεσόγειο (π.χ. την αποστολή ερευνητικών σκαφών ανοιχτά του Καστελόριζου ή της Κρήτης).

Σημειώνεται ότι τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις και για τη σημερινή διάσκεψη στο Βερολίνο είχε ο κ. Δένδιας με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Υβ Λεντριάν, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών των Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ αλ Ναγιάν.

Εξάλλου, μετά την επίσκεψη του στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα υπάρχει η εκτίμηση ότι εάν αποτελέσει μέρος της «επόμενης μέρας» για τη Λιβύη, τότε θ’ ακυρώσει τη συμφωνία με την Τουρκία και θα ξεκινήσει από την αρχή η διαδικασία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών της Λιβύης και με την Ελλάδα, όπως είχε γίνει το 2010. Τούτο δήλωσε, μάλιστα, στον Antenna ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις