Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

“Διαβολοβδόμαδα” για τη κυβέρνηση….

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

«Διαβολοβδόμαδα» ξεκινάει για τη κυβέρνηση συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά η οποία κορυφώνεται με την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας που συμπίπτει χρονικά με την μεγάλη γενική απεργία στις 6 Νοεμβρίου.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο έχει στη διάθεση του λίγες μέρες προκειμένου να παρουσιάσει στην τρόικα πειστικά στοιχεία σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και για τα μέτρα που θα λάβει προκειμένου να καλύψει το βεβαιωμένο πλέον δημοσιονομικό κενό του 2014.

Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις να αναγνωρίζουν ότι έχουν μπροστά τους ένα από τα πιο δύσκολα στοιχήματα των τελευταίων ετών

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται παρόμοια με την περίοδο έγκρισης και ένταξης στο δεύτερο μνημόνιο με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις να αναγνωρίζουν ότι έχουν μπροστά τους ένα από τα πιο δύσκολα στοιχήματα των τελευταίων ετών.

Άλλωστε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ότι «εάν η τρόικα επιμείνει στα νούμερα που μας λέει για το δημοσιονομικό κενό του 2014, τότε θα έχουμε πρόβλημα» είναι ενδεικτική για τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται ουσιαστικά σε θέση άμυνας μετά και την αποδοχή δημοσιονομικού κενού ύψους περί τα 500-600 εκατ. ευρώ αν και 8 τα στελέχη της τρόικα το αξιολογούν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τις επικρίσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης αναδεικνύει την «φούσκα» του «success story» και την αναποτελεσματικότητα τα μνημονιακής πολιτικής που ακολουθείται, με τους δανειστές να αμφισβητούν ανοιχτά τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού κυρίως εκείνες που εδράζονται στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού μηχανισμού και στην αυτόματη αύξηση των εσόδων λόγω της ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση αν θέλει την υπο-δόση του 1 δις πρέπει να προωθήσει τάχιστα τα προαπαιτούμενα

Επιπροσθέτως η κυβέρνηση αν θέλει την υπο-δόση του 1 δις πρέπει να προωθήσει τάχιστα τα προαπαιτούμενα που εστιάζονται κυρίως στην αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, τις απολύσεις άλλων 2000 απολύσεων στο δημόσιο για το 2013, την μάυρη τρύπα στο ασφαλιστικό σύστημα

Το Μέγαρο Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη καλούνται να αντιμετωπίσουν τέλος τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τους βουλευτές να διαμηνύουν προς τις ηγεσίες των δύο κομμάτων ότι νέα οριζόντια μέτρα δεν πρόκειται να ψηφίσουν, ενώ παράλληλα θέτουν εν αμαφιβόλω την προγραμματική συμφωνία των δύο αρχηγών καθώς θεωρούν ότι υποκρύπτει συμφωνία συνεργασίας Σαμαρά-Βενιζέλου ενόψει εκλογών, αλλά και την γενικευμένη δυσπιστία απέναντι στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα.

Ανδρέας Μαραθιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτά είναι τα 32 μέτρα που έρχονται – Αυξήσεις φόρων, κατάργηση φοροαπαλλαγών, μειώσεις στις συντάξεις

Βρούτσης: Κατασχέσεις για ασφαλιστικές εισφορές – Δεν θίγονται τα όρια συνταξιοδότησης

Αποτελειώνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων με πέντε νέα “χαράτσια”

“Μπλόκο” στις πρόωρες συντάξεις – Στον αέρα 350.000 ασφαλισμένοι – Όλο το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε