Πολιτική

Διεθνές δίκαιο α λα Τσαβούσογλου: Το casus belli δεν είναι απειλή πολέμου, έβγαλε μεζούρα για τα 12 μίλια

Είχε καιρό να πάθει τέτοιο παραλήρημα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η Ελλάδα ήταν το αποκλειστικό θέμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τους Έλληνες ανταποκριτές σύμφωνα με την Μαρία Ζαχαράκη του τηλεοπτικού σταθμού OPEN να είναι ανεπιθύμητοι. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπερτόνισε ότι η απόφαση της τουρκικής Βουλής περί casus belli παραμένει σε ισχύ και σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη προχώρησε σε επεξήγηση: «Αυτή η απόφαση  δεν είναι απειλή πολέμου, αλλά η διακήρυξη της αποφασιστικότητας μας πως θα υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο».

Όσον αφορά στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων ήταν ξεκάθαρος: «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ούτε ένα μίλι παραπάνω στην Ελλάδα».

Φυσικά αναφέρθηκε και σε ένα αγαπημένο θέμα της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό: Την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. «Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων είχαν τεθεί σε αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και η κυριαρχία τους δόθηκε στην Ελλάδα με τον όρο της συνέχισης αυτού του καθεστώτος», είπε ο Τσαβούσογλου. Και συνέχισε: «Όμως από το 1960 η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά. Δεκαέξι από τα 23 νησιά έχουν στρατιωτικοποιηθεί. Αυτό είναι απειλή για εμάς. Εμείς ζητούμε από την Ελλάδα να τηρήσει τις διεθνείς συνθήκες και να επιστρέψει στο αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Από την κρίση των Ιμίων το 1996 λέμε το εξής στην Ελλάδα: «Δεν αποδεχόμαστε την κατάσταση στα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν  σου παραχωρήθηκαν ξεκάθαρα με  τις συνθήκες». Aυτά δεν έχουν κάποιο νομικό αποτέλεσμα. Αν η Ελλάδα μαζί με τα άλλα θέματα είναι έτοιμη να λύσει κι αυτά τα θέματα κι εμείς είμαστε έτοιμοι να τα επιλύσουμε ειρηνικά. Οι προειδοποιήσεις που κάνουμε σήμερα θα είναι μεταξύ των νομικών επιχειρημάτων όταν έρθει η μέρα».

 

Είπε ακόμα ότι η Ελλάδα επιχειρεί να «αποκλείσει» την Τουρκία στις ακτές της και έδωσε την δική του ερμηνεία στο θέμα της χάραξης της υφαλοκρηπίδας. «Η Ελλάδα θεωρεί πως η υφαλοκρηπίδα ορίζεται μεταξύ των νησιών και των τουρκικών ακτών, εμείς θεωρούμε πως η γραμμή πρέπει να χαραχθεί ανάμεσα στις ηπειρωτικές χώρες», είπε ο Τσαβούσογλου. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 απαιτεί τροποποίηση του νόμου», λέει η Αθήνα μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Οι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν δύο προβλέψεις στην αμερικανική νομοθεσία που απαγορεύουν την πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία
F-35 των ΗΠΑ
Το plan b της κυβέρνησης για τους αγρότες με πρόστιμα – Σκέψεις για απάντηση με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «παράνομες πράξεις» από τους αγρότες με την κατάληψη των δρόμων και συμπλήρωσε «υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του νόμου με μια σειρά διατάξεων
Τρακτέρ
33
Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες: Η προειδοποίηση για άμεσο τερματισμό των μπλόκων και οι αιχμές περί «τραμπούκων»
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσέλθουν σε διάλογο αγρότες που εκπροσωπούν όλα τα μπλόκα και ιδανικά εκπρόσωποι συνολικά του αγροτικού κόσμου
Κυριάκος Μητσοτάκης 27
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο για να μη σπάσει το μέτωπο
«Αντιστροφή της πραγματικότητας ότι τους δρόμους κλείνει η Τροχαία» - «Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τους, πόσο μάλλον όταν αρνούνται να προσέλθουν σε έναν διάλογο»
Κυριάκος Μητσοτάκης
331