Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Δίκη Τσοχατζόπουλου: Κόλαφος για Άκη ο Σημίτης! “Εδώ υπάρχει δωροδοκία – Λυπάμαι που έγινε επί πρωθυπουργίας μου”

Δίκη Τσοχατζόπουλου: Κόλαφος για Άκη ο Σημίτης! “Εδώ υπάρχει δωροδοκία – Λυπάμαι που έγινε επί πρωθυπουργίας μου”

– Καταπέλτης ο Κώστας Σημίτης στην κατάθεσή του στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου
– Λόγω Ιμίων το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αγορά 60 F16, 15 Μιράζ, 4 υποβρυχίων και ελικοπτέρων
– “Αποφασιστικός ο ρόλος του ΚΥΣΕΑ, αλλά δεν αποφασίζει για τις αγορές” είπε ο πρώην πρωθυπουργός
– Υπήρχε εισήγηση του τότε ΥΠΟΙΚ, Γιάννου Παπαντωνίου για μείωση των εξοπλισμών αλλά ο Τσοχατζόπουλος διαφώνησε, είπε
– “Καθοριστικής σημασίας οι εισηγήσεις του Άκη, δεν ήταν τυχαίος, ήταν ο δεύτερο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ”
– Σήμερα καταθέτει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος

Κόλαφος για την Άκη Τσοχατζόπουλο ήταν στην κατάθεσή του Κώστα Σημίτη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο πρώην υπουργός για τις μίζες στα εξοπλιστικά. Εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, στο δικαστήριο για να καταθέσει βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό παρούσα είναι και η Βίκυ Σταμάτη.

Η κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού σχετικά με τις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων των ΤΟΡ-Μ1 και των υποβρυχίων, ξεκίνησε με τον Κώστα Σημίτη να λέει “χαίρεται” στην Έδρα και να ορκίζεται με πολιτικό όρκο, στην τιμή και τη συνείδηςή του.

«Πέστε μας αν συμμετείχατε στο ΚΥΣΕΑ;» ρώτησε ο πρόεδρος της Έδρας, με τον Κώστα Σημίτη να απαντά: «Με εκπλήσσει η ερώτηση γιατί μετέχει πάντα ο πρωθυπουργός ως προεδρεύων. Ήρθα ευχαρίστως για να διευκολύνω την απονομή της δικαιοσύνης αλλά δεν γνωρίζω τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων».

«Δεν ξέρω αν στην προκειμένη περίπτωση έγινε δωροδοκία, αποδείχθηκε ότι έγινε. Ξέρω ότι χωρούσε δωροδοκία και πριν και μετά την εισαγωγή της υπόθεσης στο ΚΥΣΕΑ», δηλώνει , σε κάθε ερώτηση της έδρας ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο πρώην πρωθυπουργός στην αρχή της κατάθεσης του αναφέρθηκε στο περιστατικό των Ιμίων το οποίο οδήγησε την κυβέρνηση του στην αύξηση των εξοπλισμών στη χώρας μας. «Θα αναρωτιέστε γιατί δώσαμε αυτά τα χρήματα και γιατί ήταν αναγκαίες οι προμήθειες. Θυμάστε πως πριν πάρω ψήφο εμπιστοσύνης δεν είχαμε τα μέσα να αναχαιτίσουμε την υπόθεση των Ιμίων και έπεσε το ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα παιδιά αυτά γιατί πετούσε παραπάνω από ότι έπρεπε. Όταν ρώτησα λοιπόν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούν οι κομάντος να επανακαταλάβουν τα Ίμια, μου είπε όχι γιατί έπρεπε να πάνε από τη Θεσσαλονίκη και θα χρειάζονταν 6 ώρες να φτάσουν. Τα έχω γράψει και στο βιβλίο μου. Η τότε ηγεσία Ενόπλων δυνάμεων μου, είπαν ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επίπεδο της αναχαίτισης και σε περίπτωση εμπλοκής θα έπρεπε να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε λοιπόν και πήραμε λοιπόν 60 F16, 15 Μιράζ, 4 υποβρύχια, ελικόπτερα κλπ. Σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι».

Όπως τόνισε ο κ. Σημίτης μετά την απόφαση του Ελσίνκι, η οποία είναι σημαντική διότι εάν η Τουρκία ήθελε να κάνει επέμβαση τύπου Ιμίων θα έπρεπε προηγουμένως να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο. «Αυτό σήμαινε πως πλέον δεν χρειαζόμασταν τόσους εξοπλισμούς» εξήγησε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «συγκάλεσα λοιπόν την κυβερνητική Επιτροπή και με εισήγηση του τότε ΥΠ.ΟΙΚ., πρότεινε αναβολή της αγοράς νέων αγορών και μείωση προϋπολογισμού κατά 1 τρισ. δρχ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε καθώς θεωρούσε πως είναι αναγκαίοι για θωράκιση της χώρας και πως δεν ξεπερνούν τα προγράμματα το 5% του ΑΕΠ και είναι μόλις 4%. Αποφάσισα πως δεν το ενέταξα και υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον Τύπο και έγραφαν “Όπλα ή βούτυρο”. Συμφωνούσε και η ΝΔ με τον Τύπο. Τελικά συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δισ. Δηλαδή οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν όταν εξέλειπε το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης».

Πρόεδρος: Ναι αλλά αυτό δεν αφορά τις προηγούμενες συμβάσεις για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1.
Σημίτης: Αυτά ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν, άρα είναι αναληθής ο ισχυριςμός ότι δεν χρειάζονταν.
Πρόεδρος: Το ΚΥΣΕΑ έχει συμβουλευτικό ρόλο;
Σημίτης: Όχι αποφασιστικό. Δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις αλλά όχι για τις αγορές. Παραδείγματος χάρη, απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα: Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσει από Γαλλία ή ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει.

Συνεχίζοντας, ο Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας για την προμήθεια των υποβρυχίων και των ΤΟΡ-Μ1 τις εισηγήσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου στο ΚΥΣΕΑ.

Εισαγγελέας: Οι εισηγήσεις Τσοχατζόπουλου ήταν καθοριστικής σημασίας;
Κ. Σημίτης: Βεβαίως αφού ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Εισαγγελέα: Είχε περισσότερα εχέγγυα εισήγησή του;
Κ. Σημίτης: Η βαρύτητα εισήγησης εξαρτάται και από βαρύτητα προσώπου.
Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε 44 φορές. Έλαβε χώρα μακρότατη συζήτηση για υποβρύχια και επανειλημμένως. Αποφασίστηκαν γερμανικά υποβρύχια και μετά από εισήγηση αρχηγού ναυτικού. Όσο για τα ΤΟΡ, η εισήγηση ήταν ότι αυτά ήταν καλά. Δεν υπήρχε καμία εισήγηση ότι αυτά είναι σκάρτα μην τα πάρετε. Ενθυμούμαι ότι και για τα 2 θέματα κάναμε περισσότερες από μία συνεδριάσεις.

Επίσης ο κ. Σημίτης τόνισε:

Για τα υποβρύχια: “Έχουμε σήμερα 2015 δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να θυμηθώ συζήτηση που έχει γίνει το 1999 και 2001 σε σχέση με υποβρύχια και οποιοδήποτε άλλο όπλο. Μόνιμη επιδίωξη κυβέρνησης ήταν να υπάρχει μία συμπαραγωγή διότι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν δούλευαν και ήταν ζημιογόνα. Το ΚΥΣΕΑ αποφάνθηκε ότι είναι σκόπιμο να υπάρξει συμπαραγωγή“.

Για τον Άκη: “Είχα εμπιστοσύνη στο σύστημα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Άλλωστε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν ήταν ο οποιοσδήποτε, είχε διατελέσει αναπληρωτής πρωθυπουργός κατά την διάρκεια ασθένειας Ανδρέα Παπανδρέου, από ’76 ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και επί 20 και πλέον χρόνια το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ”.

Για τα ΤΟΡ: “Με τα ΤΟΡ-Μ1 τέθηκε μόνο το θέμα της διαλειτουργικότητος, εάν συμβιβάζονται με άλλα όπλα ενόπλων δυνάμεων αφού ο ελληνικός στρατός δεν προμηθεύονταν ρωσικά όπλα αλλά κρίθηκε ότι έπρεπε να αγοράσουμε ρωσικά όπλα και για λόγους πολιτικής. Το ΤΟΡ πάρθηκε για τον στρατό. Αν η εισήγηση ήταν ότι το όπλο δεν ήταν καλό, δεν θα το παίρναμε. Υπήρχαν κάποια όπλα που είχαν οι Σοβιετικοί και δεν είχαν άλλοι”.

Στην συνέχεια της κατάθεσης του ο Κώστας Σημίτης εξέφρασε την λύπη του για τις “αθλιότητες που έγιναν επί πρωθυπουργίας” του: “Είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου όταν στόχος ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα“, είπε ο κ. Σημίτης.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι στην οκταετία της διακυβέρνησής του, συνολικά το ΚΥΣΕΑ είχε συνεδριάσει 44 φορές ενώ το υπουργικό συμβούλιο 204. Και επανέλαβε ότι το ΚΥΣΕΑ «δεν μπορεί να αγοράσει το όπλο Χ εάν δεν το προτείνει το υπουργείο».

Δικηγόρος Δημοσίου: Επιλέξατε με ιδιαίτερα κριτήρια ως ΥΠΕΘΑ τον κ. Τσαχατζόπουλο.
Κώστας Σημίτης: Δεν ενθυμήστε ότι την εποχή εκείνη υπουργός Άμυνας ήταν ο κ. Αρσένης. Έγινε υπουργός στον αναςχηματισμό μετά εκλογές. Η αλλαγή έγινε γιατί δεν ήταν ικανοποιητικός ο χειρισμός στο ΥΠΕΘΑ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν αναπληρωτή πρωθυπουργός, κορυφαίος υπουργός και το νούμερο 2 στο ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται πρόσωπο με εμπειρία.

Έγινε δωροδοκία

Μπορεί να δωροδοκηθεί ο υπουργός εφόσον το ΚΥΣΕΑ λαμβάνει την απόφαση αγοράς;“, ρώτησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου τον κ. Σημίτη κι εκείνος απάντησε: “Κάλλιστα χωρεί η δωροδοκία. Υπάρχει δυνατότητα. Εδώ, έγινε δωροδοκία“. Η απάντησή του αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις της υπεράσπισης, που υποστήριξε ότι ο μάρτυρας αποφάνθηκε ενώ αυτό ψάχνει το δικαστήριο.

Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, εξηγώντας τι εννοούσε με τη «δυνατότητα» δωροδοκίας, «οι τιμές δεν είναι γνωστές, καθορίζονται κατά περίπτωση από τα υλικά αλλά και από τη διαπραγμάτευση που γίνεται. Αυτά είναι ελέγξιμα από επιτροπές. Εδώ, όπως απεδείχθη ή προέκυψε –για να μην αντιδράσει η υπεράσπιση- υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα: σε μέλη των επιτροπών, στον αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών και σε ανώτατο επίπεδο στον ίδιο τον υπουργό».

Στο σημείο αυτό παρενέβη και πάλι ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου κ. Γιάννης Παγορόπουλος ο οποίος είπε στον μάρτυρα: «Δεν είναι θέσφατο κύριε, αυτό ψάχνουμε», για να λάβει απάντηση από τον κ. Σημίτη: «Έμαθα πως δύο κατηγορούμενοι ομολόγησαν». Ο συνήγορος απάντησε στον πρώην πρωθυπουργό να μην θεωρεί τίποτα δεδομένο.

Λίγο αργότερα, απαντώντας σε αντίστοιχες ερωτήσεις της έδρας ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι δωροδοκία μπορεί να συμβεί στο πριν και στο μεταγενέστερο στάδιο του ΚΥΣΕΑ, αναφέροντας στο δικαστήριο: «Σε όλη αυτή τη διαδικασία υπάρχουν τεχνικά θέματα. Για παράδειγμα, το αεροπλάνο πρέπει να γίνει έτσι. Εκεί, μπορεί να χωρέσει δωροδοκία».

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε