Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Διμέτωπος διπλωματικός μαραθώνιος: Τουρκία, ΝΑ Μεσόγειος και ευρωπαϊκά κονδύλια στο προσκήνιο

Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε διπλωματικό μαραθώνιο και μάλιστα σε δύο μέτωπα επιδίδεται από σήμερα η κυβέρνηση. Από τη μία πλευρά, υπάρχει το μέτωπο της Τουρκίας, για το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί διαδοχικά το Παρίσι σήμερα και το Κάιρο την Πέμπτη, ενώ ενδιαμέσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Ισραήλ.

Το δεύτερο μέτωπο για την κυβέρνηση είναι το οικονομικό και συγκεκριμένα η μάχη σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και Παρασκευή για την πρόταση της Κομισιόν σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 32 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα – εφόσον, βέβαια, η πρόταση αυτή υιοθετηθεί από τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ.

Click4more Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: «Θα είμαστε πιο έτοιμοι το φθινόπωρο σε πιθανό νέο κύμα κορονοϊού»

Οι διαθέσεις της Γαλλίας φάνηκαν ήδη με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, στην οποία καταγγέλλεται ο “ανεπίτρεπτος παρεμβατισμός της Τουρκίας στη Λιβύη”, ενώ γίνεται λόγος γενικότερα για την “όλο και περισσότερο επιθετική πολιτική της Τουρκίας” στη ΝΑ Μεσόγειο. Η Γαλλία, όπως είναι γνωστό, συντάσσεται με τις ελληνικές θέσεις και τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή, ειδικά σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και το παράνομο σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης.

Όσο για την επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο, συνδέεται ακριβώς με την προσπάθεια οριοθέτησης της ΑΟΖ μετά την αντίστοιχη συμφωνία με την Ιταλία, η οποία, εφόσον επιτευχθεί, θα μπλοκάρει επίσης το παράνομο αυτό σύμφωνο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη που αποτελεί τη βάση των προθέσεων και πιθανών ενεργειών της Άγκυρας στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης. Η διαπραγμάτευση πάντως ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο είναι σκληρή, καθώς οι θέσεις των δύο πλευρών δεν ταυτίζονται πλήρως.

Ο Μητσοτάκης στο Ισραήλ

Ιδιαίτερη σημασία έχει και το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, το οποίο είναι επιπλέον το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Στο τραπέζι των επίσημων συζητήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές θα τεθεί μια πλατιά βεντάλια ζητημάτων που άπτονται της οικονομίας, του τουρισμού, των επενδύσεων, της καινοτομίας, αλλά και της άμυνας και της διπλωματίας, με δεδομένο πως την παρούσα στιγμή οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα στην περιοχή (π.χ. ο αγωγός EastMed). Ανάμεσα στις συζητήσεις, μάλιστα, βρίσκεται η συνεργασία των δύο πλευρών στον αμυντικό τομέα με τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων στη Μεσόγειο.

Click4more Τουρισμός το μεγάλο στοίχημα: Έτοιμη να υποδεχτεί με ασφάλεια τουρίστες η Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και μετά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στους ξένους δημοσιογράφους στη Σαντορίνη το Σάββατο και τη θετική αποτίμησή της, καθώς έτυχε της ανάλογης δημοσιότητας στα διεθνή ΜΜΕ, σήμερα γίνεται επισήμως το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του με το άνοιγμα των εποχικών καταλυμάτων και το άνοιγμα των πτήσεων από το εξωτερικό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μαζί ανοίγουν και οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το πρωί τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Αγοράς. Σήμερα, επίσης, ανοίγουν τα γυμναστήρια, ενώ την Τετάρτη θ’ ανοίξουν οι παιδότοποι, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις