Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Δημήτρης Κουτσούμπας: Η Αλέκα Παπαρήγα «έσταξε μέλι» για τον νυν ΓΓ του ΚΚΕ

Δημήτρης Κουτσούμπας: Η Αλέκα Παπαρήγα «έσταξε μέλι» για τον νυν ΓΓ του ΚΚΕ

Μια σπάνια εμφάνιση έκανε η Αλέκα Παπαρήγα στην τηλεόραση, προκειμένου να μιλήσει για τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η Αλέκα Παπαρήγα σπανίως μιλά στα κανάλια από τότε που σταμάτησε να είναι Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, το έκανε όμως τώρα προκειμένου να μιλήσει για τον Δημήτρη Κουτσούμπα, στην συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» στον ΑΝΤ1.

Ξεκινώντας την live παρέμβασή της για τον «Μήτσο» όπως τον αποκάλεσε, είπε πως ούτε και θυμάται πλέον πότε τον γνώρισε, αφού η γνωριμία τους πάει πολύ παλιά πίσω στον χρόνο.

Καλύτερη εικόνα όμως γι αυτόν έχει από τη δεκαετία του 1980, που και οι 2 ήταν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον νυν Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, λέγοντας πως «η ανάδειξή του ήταν απολύτως φυσιολογική. Δεν ήταν διάττων αστέρας, ούτε πήρε από κανέναν, κανένα δαχτυλίδι. Συγκέντρωνε και συγκεντρώνει ακόμα βεβαίως, όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που το Κομμουνιστικό Ελλάδας έχει… αναγορεύσει έχει συγκεντρώσει, έχει τοποθετήσει για να γίνει κάποιος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Παραδείγματος χάριν, είναι ένας άνθρωπος που αναδείχθηκε από τα κάτω. Από τα κάτω προς τα πάνω. Διαδοχικά. Ένας άνθρωπος που πέρασε από πολλούς τομείς δουλειάς. Από τους περισσότερους τομείς δουλειάς που υπάρχουν μέσα στο κόμμα.

Σχετικά με τα πολιτικά κριτήρια για να αναδειχθεί στη θέση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε πως «Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής βεβαίως κρίνεται από τον πολύ κόσμο πέρα από τις θέσεις του κόμματος, από την ικανότητά του να μιλάει, από τα χαρίσματά του, να έχει επιχειρήματα, να είναι σοβαρός αλλά και πρόσχαρος ακόμα. Αλλά ταυτόχρονα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής πρέπει να έχει ένα επίπεδο γνώσεων, πείρας, εικόνες για όλους τους τομείς της δουλειάς. Βεβαίως υπάρχουν καταμερισμοί, δρούμε συλλογικά, αλλά ο γραμματέας πρέπει να συγκεντρώνει την πείρα και την ικανότητα πολλών τομέων δουλειάς και αν θέλετε… να έχει και ικανότητες, οι οποίες πολλές φορές μπορεί να μην φαίνονται προς τα έξω. Πνεύμα συλλογικότητας που το έχει, να ενθαρρύνει την ανάδειξη νέων συντρόφων, να βοηθάει την ΚΝΕ. Μπορεί να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις, να μη χάνει την ψυχραιμία του. Τα είχε και τα αναπτύσσει βεβαίως, και επομένως ήταν μια απολύτως φυσιολογική ανάδειξη για μας που ξέρουμε και τα κριτήρια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και γνωρίζουμε τον ίδιο προσωπικά». 

Επίσης είπε πως εκτός από τα πολιτικά χαρίσματα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει και προσωπικά.

«Τα πολιτικά χαρίσματα για ένα στέλεχος δεν αρκούν. Χρειάζεται και ορισμένα προσωπικά, χωρίς να τυποποιούμε. Δεν είμαστε Lego. Ας πούμε αυτό που είπα. Το πνεύμα της συλλογικότητας. Να ακούει τους ανθρώπους να ζητάει τη γνώμη, να μην είναι αυταρχικός. Να δείχνει συντροφικότητα, φιλικότητα με την καλή έννοια της φιλικότητας με τη σοβαρή. Βεβαίως χρειάζονται και προσωπικά χαρακτηριστικά και από αυτή την άποψη πιστεύω ότι όταν αναδείχθηκε και όταν τον ψηφίσαμε και τον ψηφίζουμε, είχαμε στο νου μας όλα αυτά τα θετικά, βεβαίως.

Από κει και πέρα το ότι είναι άνθρωπος που και γελάει και χορεύει και τραγουδάει και λέει και αστεία και ατάκες κι αυτά είναι σημαντικά, αλλά όλα αυτά θα τα δει κανείς μέσα σε ένα σύνολο κριτηρίων που διέπουν την ιδιότητα και τις ευθύνες του Γενικού Γραμματέα»

«Δεν σκέφτηκα ποτέ πως είμαι η πρώην»

Ξεκαθάρισε πως δεν σκέφτηκε ποτέ πως θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως η «πρώην» ΓΓ της ΚΕ.

«Εγώ σε καμία περίπτωση δεν θεώρησα τον εαυτό μου όταν αντικαταστάθηκα, που είχε έρθει η ώρα μου προ πολλού, ότι θα ήμουν πια η πρώην που ο Δημήτρης θα ερχόταν πρώτα από το γραφείο μου να πιούμε καφέ και μετά να συνεχίσει. Δεν σκέφτηκα ποτέ την έννοια της πρώην που ο νυν πρέπει να την ακούει. Αυτός που έρχεται στη θέση του προηγούμενου δεν είναι κάποιος που ήρθε ουρανοκατέβατος. Αλλά και ο καινούργιος πρέπει να ανοίξει τα φτερά του και να βάλει τη δική του προσωπικότητα που δεν είναι ατομισμός».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις