Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Δημοσκόπηση Metron Analysis: 21,1% το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Οκτακομματική Βουλή

Δημοσκόπηση Metron Analysis: 21,1% το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Οκτακομματική Βουλή

Πάνω από 21 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA. Οκτώ κόμματα εισέρχονται στη Βουλή.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA καταδεικνύει μία ανατροπή σκηνικού με οκτώ κόμματα να μπαίνουν στη Βουλή μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η νέα δημοσκόπηση έγινε την περίοδο 7-10 Ιουνίου σε 1.200 άτομα και στην εκτίμηση ψήφου βλέπουμε ένα νέο εύρημα που δεν υπήρχε στις προηγούμενες έρευνες.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία κρατά τις δυνάμεις της και κινείται πάνω από το 40%, λαμβάνοντας συγκεκριμένα 40,3% έναντι 40,8% που πήρε στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει νέα υποχώρηση των ποσοστών του, πέφτοντας στο 19,2% από 20,1% στις εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι η διαφορά των δύο κομμάτων εκτοξεύεται στις 21,1 μονάδες.

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει στην τρίτη θέση με 11,1% – ελαφρά χαμηλότερο από το ποσοστό των εκλογών, ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στο 6,7%.

Με 5% είναι η Ελληνική Λύση, πάνω και από το ποσοστό που πήρε τον Μάιο, ενώ χάνει την 5η θέση από την Πλεύση Ελευθερίας που βρίσκεται στο 5,5% διπλασιάζοντας το ποσοστό (2,9%) που έλαβε την 21η Μαΐου.

Το εισιτήριο για το Κοινοβούλιο δείχνουν να παίρνουν τόσο το κόμμα ΝΙΚΗ με ποσοστό 3,3% όσο και το ΜέΡΑ 25 επίσης με 3,3%.

Στο 1,1% μετριέται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν ποσοστό 4,5%.

Με βάση, λοιπόν την εκτίμηση ψήφου, η επόμενη Βουλή θα έχει 8 κόμματα, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία να πετύχει ακόμη πιο άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Βλέποντας κανείς τις έδρες που υπολογίζεται ότι θα πάρουν τα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία παίρνει 157 έδρες όταν στην προηγούμενη έρευνα της Metron Analysis με ποσοστό από 48,2% έως 43,8% έπαιρνε 162 έδρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει 51 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 29 έδρες, το ΚΚΕ 18 έδρες, η Ελληνική Λύση 13 έδρες, η Πλεύρη Ελευθερίας 14 έδρες και από 9 έδρες ΝΙΚΗ και ΜέΡΑ 25.

Ως προς την εκτίμηση ψήφου αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία για το κάτω και το πάνω όριο που υπολογίζεται ότι θα πιάσουν τα κόμματα.

Συγκεκριμένα η ΝΔ θα κινηθεί από 37,5% έως 43,1%, ελαφρά χαμηλότερα σε σύγκριση με την προ δεκαημέρου έρευνα της ίδιας εταιρείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί μεταξύ 17% και 21,4%, στα ίδια επίπεδα από την προηγούμενη έρευνα.

Το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί μεταξύ 9,3% και 12,9% ενώ το ΚΚΕ θα βρίσκεται μεταξύ 5,3% και 8,1%.

Η Ελληνική Λύση μπορεί να βρεθεί στο 3,8% αλλά μπορεί να πάει και στο 6,2%, η ΝΙΚΗ από 2,3% και εκτός Βουλής μέχρι 4,3%.

Σίγουρη κρίνεται η είσοδος στη Βουλή της Πλεύσης Ελευθερίας που κινείται μεταξύ 4,2% και 6,8% ενώ το ΜέΡΑ 25 μπορεί να κινηθεί από 2,3% μέχρι 4,3%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πρόθεση ψήφου

Διαφορετική είναι η εικόνα, πάντως, στην πρόθεση ψήφου, καθώς η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 34,8% (από 35,8% στην έρευνα που έγινε μεταξύ 25-30 Μαΐου).

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί ξανά πέφτοντας στο 16,6% (από 16,7%), το ΠΑΣΟΚ στο 9.6%, το ΚΚΕ στο 5,8%, η Ελληνική Λύση στο 4,4%, η ΝΙΚΗ στο 2,8%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 4,7% και το ΜέΡΑ 25 στο 2,8%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 9,9%.

Η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα βρίσκεται εδώ στις 18,2 μονάδες.

Με βάση αυτή την κάρτα έχουμε εξακομματική Βουλή, καθώς μένουν εκτός του κόμματος ΝΙΚΗ και το ΜέΡΑ 25, που όμως, ξεπερνούν το 3% με τις αναγωγές.

Συμπερασματικά βλέπουμε ότι το πολιτικό σκηνικό 12 ημέρες πριν από τις δεύτερες εκλογές δεν αλλάζει δραματικά, αλλά υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα στοιχήματα που μένει να απαντηθούν.

Το πρώτο είναι αν η ΝΔ θα ξεπεράσει το 40% και πόσους βουλευτές θα έχει ώστε να πετύχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κάτι που βεβαίως εξαρτάται από τα κόμματα που θα εισέλθουν στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία δείχνει να μην έχει χάσει τη δυναμική της και να παλεύει για το ποσοστό που θα δείξει πώς θα κυβερνήσει τα επόμενα 4 χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις σημαντικές αλλαγές που έχει κάνει στην προεκλογική του καμπάνια δείχνει να μην έχει δυναμική ανόδου, ίσως γιατί ο χρόνος είναι μικρός. Κινείται σε ποσοστά χαμηλότερα κι από το ποσοστό του Μαΐου, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν απειλείται η δεύτερη θέση. Ωστόσο, θα πρέπει να προβληματιστεί για το γεγονός ότι ξανά δεν περνάει το μήνυμα στους πολίτες ώστε να πετύχει ένα αξιοπρεπές ποσοστό στις 25 Ιουνίου.

Ουσιαστικά η δημοσκόπηση δείχνει ότι έχει κλειδώσει η σειρά των τριών πρώτων κομμάτων αφού και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δυναμική ανατροπής της κατάστασης. Δεν μπορεί να φτάσει δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ και κινείται σε ποσοστά κοντά σε αυτό που πήρε στις εκλογές.

«Φρένο» στη δυναμική του δείχνει και το ΚΚΕ, χωρίς όμως να έχει μεγάλες απώλειες δυνάμεων.

Όσο για την Ελληνική Λύση, φαίνεται ότι μπαίνει σίγουρα στη Βουλή, αντέχοντας τις εκ δεξιών διαρροές.

Το κόμμα που κερδίζει σημαντικά δυνάμεις είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που δείχνει να μπαίνει σίγουρα στη Βουλή διεκδικώντας μάλιστα να είναι και πέμπτο κόμμα ενώ στις εκλογές ήταν οριακά κάτω από 3%.

Πολύ κοντά στην πόρτα της Βουλής βρίσκεται και το κόμμα ΝΙΚΗ, ενώ αγώνα επιβίωσης δίνει το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που τις τελευταίες ημέρες δείχνει να μπορεί να μπει στη Βουλή.

Συσπειρώσεις

Ως προς τις συσπειρώσεις των κομμάτων, βλέπουμε τη ΝΔ να παραμένει σε υψηλά επίπεδα με 92% και οι μετακινήσεις να είναι 2% προς ΠΑΣΟΚ και από 1% σε Πλεύση Ελευθερίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Στο 86% έχει ανέβει η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως έχει διαρροές 4% προς την Πλεύση Ελευθερίας, 3% προς το ΠΑΣΟΚ, 2% προς το ΜέΡΑ25 και 1% προς το ΚΚΕ. Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακάμψει διότι χάνει ψηφοφόρους στο κέντρο και στα αριστερά του.

Στο 81% είναι η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας πέσει 5 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση. Εχει μεγάλες απώλειες προς τη ΝΔ με 9%, προς τον ΣΥΡΙΖΑ με 5% και προς το ΜέΡΑ 25 με 3%.

Καταλληλότητα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38% προηγείται στο ερώτημα: «Προτίμηση Πρωθυπουργού.

Ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε ποια ή ποιον πολιτικό αρχηγό θα θέλατε για επόμενο Πρωθυπουργό της χώρας; Χάνει ωστόσο 2 μονάδες από την προηγούμενη έρευνα.

Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 15%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 5%, όπως και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 3% και ο Γιάνης Βαρουφάκης με 1%.

Αυτοδυναμία ή…

Σε ποσοστό 59%, δηλαδή έξι στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι από τις εκλογές θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το 22% λέει κυβέρνηση συνεργασίας και το 15% ότι θα πάμε σε τρίτες εκλογές.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι στην έρευνα που δημοσιεύτηκε την 1η Ιουνίου αυτοδύναμη κυβέρνηση έβλεπε το 70% και κυβέρνηση συνεργασίας το 27%, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, περίπου 1 στους 7 που δεν αποκλείει νέες κάλπες.

Άλλα ποιοτικά στοιχεία

Αναφορικά με την πορεία της χώρας μισοί ερωτηθέντες (50%) λένε ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 44% προς τη σωστή. Είναι αυξημένο το ποσοστό όσων είναι περισσότερο απαισιόδοξοι.

Το 41% των πολιτών είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα (από 43% στην προηγούμενη έρευνα). Όμως, το 46% είναι πολύ ή αρκετά δυσαρεστημένοι από το αποτέλεσμα (από 43% στην έρευνα της ίδιας εταιρείας).

Επίσης, το 92% (3 μονάδες πάνω) λέει ότι σκέφτεται να πάει να ψηφίσει στις εκλογές και μόλις το 7% ότι δεν θα πάει. Ενδιαφέρον για τις επερχόμενες κάλπες δηλώνει το 89% (πολύ 58% και αρκετά το 31%).

Στο ερώτημα πόσο βέβαιος/η είστε για την επιλογή που θα κάνετε στην κάλπη, το 62% λέει απόλυτα βέβαιοι, το 24% μάλλον βέβαιοι, 9% όχι και τόσο βέβαιοι και το 7% καθόλου βέβαιοι.

Η φορολογία

Ενδιαφέρουσα είναι μια νέα ερώτηση που έχει κάνει η Metron Analysis και αφορά τη φορολογία. Συγκεκριμένα, το ερώτημα είναι: «Tις τελευταίες μέρες γίνεται συζήτηση για τη φορολογική πολιτική των κομμάτων, από όσα έχετε ακούσει πιο κόμμα νομίζετε ότι έχει τις καλύτερες προτάσεις;»:

Η Νέα Δημοκρατία λέει το 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 11%, το ΠΑΣΟΚ το 6%, το ΚΚΕ το 4%, η Ελληνική Λύση το 3%, η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ 25 το 2% και η ΝΙΚΗ το 1%,

Όμως, κανένα κόμμα απαντά το 24%, δηλαδή 1 στους 4 ερωτηθέντες αξιολογεί αρνητικά τα οικονομικά – φορολογικά προγράμματα των κομμάτων.

Παρακολουθήστε όλα τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Metron Analysis όπως παρουσιάστηκαν από το κεντρικό δελτίου ειδήσεων του MEGA:

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις