Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Δημοσκόπηση… αυτοδυναμίας! Προβάδισμα ΝΔ με 11,2% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση… αυτοδυναμίας! Προβάδισμα ΝΔ με 11,2% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση θέλουν οι πολίτες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα φαίνεται να κερδίζει αυτοδυναμία με 160 έδρες.

Άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα (σ.σ. λόγω 28ης Οκτωβρίου τα κυριακάτικα φύλλα κυκλοφόρησαν σήμερα Σάββατο). Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως υψηλά είναι και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοσκόπηση της Marc δείχνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πως η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να κερδίσει την αυτοδυναμία με 160 έδρες. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει 31,2% έναντι 20% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην παράσταση νίκης, η διαφορά των δυο κομμάτων αγγίζει το 57,4%.

Τρίτο κόμμα, σύμφωνα με τις απαντήσεις στη δημοσκόπηση, είναι το Κίνημα Αλλαγής με 71,1% και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,5% και το ΚΚΕ με 6,2%. Αυτά είναι τα κόμματα που -βάσει πάντα της δημοσκόπησης- θα έμπαιναν στη Βουλή.

Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων

ΝΔ 31,2%
ΣΥΡΙΖΑ 20%
Κίνημα Αλλαγής 7,1%
Χρυσή Αυγή 6,5%
ΚΚΕ 6,2%
Ένωση Κεντρώων 2,4%
Ποτάμι 2%
Ελληνική Λύση 1,9%
ΑΝΕΛ 1,3%
ΛΑΕ 1,3%

Στο ερώτημα «αν είχαμε την Κυριακή βουλευτές εκλογές, ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε», οι πολίτες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση απάντησαν:

ΝΔ 28,5%
ΣΥΡΙΖΑ 18,3%
Κίνημα Αλλαγής 6,5%
Χρυσή Αυγή 5,9%
ΚΚΕ 5,7%
Ένωση Κεντρώων 2,2%
Ποτάμι 1,8%
Ελληνική Λύση 1,7%
ΑΝΕΛ 1,2%
ΛΑΕ 1,2%

Το 72,2% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών αν και όταν οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το 17,1%, αντίθετα, λέει όχι σε πρόωρες κάλπες και τάσσεται υπέρ του να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, με βουλευτές άλλων κομμάτων και ανεξάρτητους. Υπάρχει κι ένα ποσοστό 6,1% που επιθυμεί την παραμονή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το 59,7% των ερωτηθέντων, η παρουσία του Πάνου Καμμένου βλάπτει την εικόνα της κυβέρνησης. Κατά το 25,8% δεν επηρεάζει ιδιαίτερα, ενώ για το 9,4% των ερωτηθέντων η παρουσία του ωφελεί.

Στο «καυτό» θέμα της μείωσης των συντάξεων, το 24,5% των πολιτών πιστεύει ότι δεν θα μειωθούν. Το 47,9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πάρει… παράταση και θα συμφωνήσει να μειωθούν αργότερα. Αντίθετα, το 22% θεωρεί ότι θα μειωθούν οι συντάξεις ούτως ή άλλως.

Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, το 64,5% θεωρεί ότι δεν πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή.

Το 64,5% δηλώνει πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή, αντίθετα από τη γνώμη που εκφράζει το 27,4% των ερωτηθέντων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις