Πολιτική

Δημοσκόπηση… αυτοδυναμίας! Προβάδισμα ΝΔ με 11,2% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση θέλουν οι πολίτες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα φαίνεται να κερδίζει αυτοδυναμία με 160 έδρες.

Άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα (σ.σ. λόγω 28ης Οκτωβρίου τα κυριακάτικα φύλλα κυκλοφόρησαν σήμερα Σάββατο). Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως υψηλά είναι και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

[read4more]

Η δημοσκόπηση της Marc δείχνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πως η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να κερδίσει την αυτοδυναμία με 160 έδρες. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει 31,2% έναντι 20% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην παράσταση νίκης, η διαφορά των δυο κομμάτων αγγίζει το 57,4%.

Τρίτο κόμμα, σύμφωνα με τις απαντήσεις στη δημοσκόπηση, είναι το Κίνημα Αλλαγής με 71,1% και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,5% και το ΚΚΕ με 6,2%. Αυτά είναι τα κόμματα που -βάσει πάντα της δημοσκόπησης- θα έμπαιναν στη Βουλή.

Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων

ΝΔ 31,2%
ΣΥΡΙΖΑ 20%
Κίνημα Αλλαγής 7,1%
Χρυσή Αυγή 6,5%
ΚΚΕ 6,2%
Ένωση Κεντρώων 2,4%
Ποτάμι 2%
Ελληνική Λύση 1,9%
ΑΝΕΛ 1,3%
ΛΑΕ 1,3%

Στο ερώτημα «αν είχαμε την Κυριακή βουλευτές εκλογές, ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε», οι πολίτες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση απάντησαν:

ΝΔ 28,5%
ΣΥΡΙΖΑ 18,3%
Κίνημα Αλλαγής 6,5%
Χρυσή Αυγή 5,9%
ΚΚΕ 5,7%
Ένωση Κεντρώων 2,2%
Ποτάμι 1,8%
Ελληνική Λύση 1,7%
ΑΝΕΛ 1,2%
ΛΑΕ 1,2%

Το 72,2% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών αν και όταν οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το 17,1%, αντίθετα, λέει όχι σε πρόωρες κάλπες και τάσσεται υπέρ του να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, με βουλευτές άλλων κομμάτων και ανεξάρτητους. Υπάρχει κι ένα ποσοστό 6,1% που επιθυμεί την παραμονή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το 59,7% των ερωτηθέντων, η παρουσία του Πάνου Καμμένου βλάπτει την εικόνα της κυβέρνησης. Κατά το 25,8% δεν επηρεάζει ιδιαίτερα, ενώ για το 9,4% των ερωτηθέντων η παρουσία του ωφελεί.

Στο «καυτό» θέμα της μείωσης των συντάξεων, το 24,5% των πολιτών πιστεύει ότι δεν θα μειωθούν. Το 47,9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πάρει… παράταση και θα συμφωνήσει να μειωθούν αργότερα. Αντίθετα, το 22% θεωρεί ότι θα μειωθούν οι συντάξεις ούτως ή άλλως.

Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, το 64,5% θεωρεί ότι δεν πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή.

Το 64,5% δηλώνει πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή, αντίθετα από τη γνώμη που εκφράζει το 27,4% των ερωτηθέντων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σε προεκλογική τροχιά το ΠΑΣΟΚ: Επίθεση στη ΝΔ για ΟΠΕΚΕΠΕ, υποκλοπές, «Σπίτι μου ΙΙ» και τραπεζικά
Στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν να ρωτούν αν θα απορρίψει η κυβέρνηση την πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που κατέθεσε η «πράσινη ΚΟ» για τους πρώην υπουργούς Λιβανό και Αραμπατζή
Νίκος Ανδρουλάκης
Μήνας «φωτιά» ο Μάιος για τη ΝΔ: Το συνέδριο, οι γκρίνιες και τα κόμματα Τσίπρα και Καρυστιανού
Ο Μάιος εκτιμάται από κυβερνητικά στελέχη ότι είναι ορόσημο για τη… φυγή προς τα μπρος του κυβερνώντος κόμματος και προσδοκούν και σε αλλαγή της δημοσκοπικής εικόνας για τη ΝΔ
O Κυριάκος Μητσοτάκης
Άκης Σκέρτσος: Παντελώς ανυπόστατο το πρωτοσέλιδο της Εστίας για συναντήσεις μου με τον Γιάννη Στουρνάρα
«Ο κ. Κοττάκης αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι έχει πάρει διαζύγιο από την αλήθεια εξυφαίνοντας ιστορίες επιστημονικής φαντασίας», σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος
Μαρινάκης για παγκόσμια μέρα Ελευθερίας του Τύπου: «Προτεραιότητα της κυβέρνησης η ενίσχυση θεσμών, η κατοχύρωση πολυφωνίας και η βελτίωση των ΜΜΕ»
Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες στους οποίους βασίζεται ένα πλέγμα παρεμβάσεων που όπως είπε αλλάζει το τοπίο στα ΜΜΕ, και παρουσίασε αναλυτικά το κυβερνητικό έργο στο χώρο του Τύπου
Ο Παύλος Μαρινάκης 8
Δενδρινού και Βαρβιτσιώτη σε Τσιπρα: Μάλλον δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο μας – Δεν συσχετίσαμε ποτέ Πρέσπες με συντάξεις
Οι 2 δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ τονίζουν ότι το ντοκιμαντέρ βασίζεται αποκλειστικά σε επώνυμες μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της περιόδου 2015 και όχι σε δημοσιογραφικές κρίσεις
Οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ, Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού
27
Δημοσκόπηση Marc: Ακρίβεια και νέα κόμματα αλλάζουν τις ισορροπίες – Μάχη για τη δεύτερη θέση θα δώσουν Τσίπρας και Καρυστιανού
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης η Βουλή θα μπορούσε να είναι επτακομματική ή ακόμη και εννεακομματική, ανάλογα με τις εξελίξεις των επόμενων μηνών
καλπη 18