Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Δημοσκόπηση δικομματισμού με κερδισμένη τη Νέα Δημοκρατία – Εξαφανίζονται τα “μικρά” κόμματα

δημοσκόπηση Νέα Δημοκρατία ΣΥΡΙΖΑ

Η Συμφωνία των Πρεσπών αλλάζει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.
Δημοσκόπηση εμφανίζει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με διψήφιο ποσοστό.
Φλερτ με την αυτοδυναμία για τη ΝΔ, βυθίζονται τα «μικρά» κόμματα, ενισχύεται η Χρυσή Αυγή.
Σε… “γκρίζα ζώνη” το 30% των ψηφοφόρων του Κέντρου.
Δεν θα αποκαλεί την πΓΔΜ “Βόρεια Μακεδονία” το 70% των πολιτών.

Η Συμφωνία των Πρεσπών ψηφίστηκε αλλά και όπως καταγράφει νέα δημοσκόπηση έχει προκαλέσει κλίμα πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό και τριγμούς στις πολιτικές ισορροπίες. Τα άκρα ενισχύονται, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ κάνουν… παιχνίδι (σχεδόν) μόνοι τους και τα λεγόμενα “μικρά” κόμματα… αγνοούνται.

Η δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για το Βήμα της Κυριακής αποτυπώνει το πολιτικό κλίμα των ημερών μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ένα κλίμα που πολώνεται ακόμη περισσότερο από τα όσα συμβαίνουν στη Βουλή, με τις προθέσεις για αλλαγή του Κανονισμού ώστε να «σωθούν» ΑΝΕΛ και Ποτάμι, με την παραίτηση Παπαχριστόπουλου που δεν… ήρθε εξαιτίας παρέμβασης του προέδρου της Βουλής, οποίος έχει μπει στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούν, όπως καταγράφει η δημοσκόπηση, ενώ συγχρόνως η Χρυσή Αυγή ενισχύει ανησυχητικά τα ποσοστά της, την ώρα που τα λεγόμενα “μικρά” κόμματα “εξαφανίζονται” και όπως φαίνεται η νέα Βουλή θα είναι πεντακομματική (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ).

Στην εκτίμηση ψήφου που προκύπτει από τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 12,1%. Συγκεντρώνει ποσοστό 37,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,1%.

Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 9,1%, το Κίνημα Αλλαγής με 7%, το ΚΚΕ με 6,1%, το Ποτάμι με 1,9%, οι ΑΝΕΛ με 1,3%, η Ένωση Κεντρώων με 2,7%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,5%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,3%, η Ελληνική Λύση με 2,4% και η επιλογή «Άλλο» με 4,0%.

Με βάση την εκτίμηση ψήφου, η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική, με το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ να μένουν εκτός, όπως και η Ένωση Κεντρώων, που πάντως είναι πιο κοντά στο όριο του 3%, όπως και η Ελληνική Λύση.

Εκτίμηση Ψήφου Πρόθεση ψήφου
ΣΥΡΙΖΑ 25,1% 19,2%
Νέα Δημοκρατία 37,2% 28,4%
Χρυσή Αυγή 9,1% 6,9%
Κίνημα Αλλαγής 7% 5,4%
ΚΚΕ 6,1% 4,7%
Το Ποτάμι 1,9% 1,5%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 1,3% 1%
Ένωση Κεντρώων 2,7% 2,1%
Λαϊκή Ενότητα 1,5% 1,1%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3% 1%
Ελληνική Λύση 2,8% 2,1%
Άλλο 4% 2,9%
Άκυρο / Λευκό 5,1%
Αποχή 7,2%
Αναποφάσιστοι 8,4%
Δεν Απαντώ 3%

Η Νέα Δημοκρατία «φλερτάρει» με την αυτοδυναμία. Στην εκτίμηση εδρών, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 160 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 74, η Χρυσή Αυγή 27, το ΚΙΝΑΛ 21 και το ΚΚΕ 18.

Ο χειρισμός από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία του ζητήματος των Σκοπίων φαίνεται ότι ενίσχυσε τα άκρα, αναφέρει η «εκτίμηση» των αποτελεσμάτων της έρευνας. Και αυτό γιατί η Χρυσή Αυγή παρουσιάζει σημαντική άνοδο και σε ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας έχει φτάσει ακόμη και το διψήφιο ποσοστό, κυρίως στους άνδρες ηλικίας 17 έως 34 ετών.

Και ενώ τα άκρα ενισχύονται, το «κέντρο» αναζητά… «κατοίκους». Εμφανίζεται αποστασιοποιημένο από τον δικομματισμό (το 20% συμφωνεί με τη λύση στο «Σκοπιανό»). Όμως το 30% των κεντρώων ψηφοφόρων κινείται στη “γκρίζα ζώνη” της πρόθεσης ψήφου (σ.σ. αναποφάσιστοι, άκυρο, λευκό κτλ) και αποτελούν, σύμφωνα με την «ανάγνωση» της δημοσκόπησης, το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων χωρίς εκπροσώπηση, από κάθε άλλο χώρο.

Οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται μεν του Αλέξη Τσίπρα με 30% έναντι 19%, αλλά δεν… νικά τον «Κανέναν» που έχει 37%. Από 1% λαμβάνουν η Φώφη Γεννηματά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως σε ό,τι αφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι «μάλλον αρνητικές / αρνητικές γνώμες» είναι στο 53% και οι «θετικές / μάλλον θετικές» στο 43%.

“Καμπανάκι” για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να αποτελέσουν οι απαντήσεις στο ερώτημα «Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης; Θετική ή αρνητική;». Το 70% απαντά «αρνητική», το 29% «θετική».

Ούτε να… πουν το “Βόρεια Μακεδονία”

Εντυπωσιακά, τουλάχιστον, είναι και τα όσα προκύπτουν από τη δημοσκόπηση σε ό,τι έχει να κάνει στο πως θα αντιμετωπιστεί η πΓΔΜ μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το 69% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση θεωρεί αρνητική εξέλιξη την ψήφιση της Συμφωνίας και μόλις το 25% την κρίνει θετική. Αίσθηση προκαλεί η απάντηση στο ερώτημα «Εσείς προσωπικά πως θα αποκαλείτε στο εξής τη γειτονική χώρα; Βόρεια Μακεδονία ή Σκόπια;». Το 71% απαντά «Σκόπια», το 24% απαντά «Βόρεια Μακεδονία», το 3% «άλλο» και το 2% «Δεν ξέρω / Δεν Απαντώ».

Η δημοσκόπηση με διαφορά 2%

Σε άλλη δημοσκόπηση, αυτή τη φορά από την εταιρία Vox Pop Analysis για την εφημερίδα Documento, που έγινε στις 28 και 29 Ιανουαρίου (όταν δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε την αύξηση του κατώτατου μισθού, η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 2%.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 29,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27,5%. Η Χρυσή Αυγή λαμβάνει 9,2%, το ΚΙΝΑΛ 4,8%, το ΚΚΕ 3,5%, το Ποτάμι 0,7%, οι ΑΝΕΛ με 0,9%, η Ένωση Κεντρώων 1,9%, τα «Λοιπά Κόμματα» 8,1% και η «Αδιευκρίνιστη ψήφος» 13,9%.

Σε αυτή την έρευνα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, λαμβάνοντας 29,2% έναντι 28,4% του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το 39,9% των ερωτηθέντων, όμως, επιλέγει τον… «Κανέναν από τους δυο».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις