Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Δημοσκόπηση για το Δημοψήφισμα: Το απόλυτο ντέρμπι την Κυριακή – Η πλειοψηφία θεωρεί λάθος την απόφαση Τσίπρα

ΦΩΤΟ από τη δημοσκόπηση του protothema.gr
ΦΩΤΟ από τη δημοσκόπηση του protothema.gr

– Πολύ μεγάλο το ποσοστό των αναποφάσιστων στο δημοψήφισμα που φτάνει στο 10,7%
– Μόλις το 4,1% των ψηφοφόρων δηλώνουν πως θα απέχουν αλλά θεωρείται πως το ποσοστό θα είναι υψηλό
– Πιο συσπειρωμένοι υπέρ του ΟΧΙ φαίνονται οι ψηφοφόροι των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ
– Η πλειοψηφία σε ποσοστό 48% θεωρούν λανθασμένη την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα
– Το 51% όσων ψηφίζουν ΟΧΙ πιστεύουν πως δεν θα αλλάξει καθόλου η στάση των δανειστών
– Αξίζει να σημειωθεί ότι το 76% των πολιτών τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ

Το απόλυτο ντέρμπι δείχνει μία νέα δημοσκόπηση της Alco που γίνεται για την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Protothema.gr και στην οποία φαίνεται πως στο δημοψήφισμα της Κυριακής η διαφορά ανάμεσα στο ΝΑΙ και το ΟΧΙ είναι μόλις 0,6%.

Η απόφαση της κυβέρνησης φαίνεται πως έχει χωρίσει κυριολεκτικά τους Έλληνες πολίτες στα δύο, καθώς σε δείγμα 1.400 ατόμων, η δημοσκόπηση δείχνει πως το 41,7% θα ψηφίσει ΝΑΙ, ενώ ακολουθεί το ΟΧΙ σε απόσταση αναπνοής φτάνοντας στο ποσοστό 41,1%, δηλαδή διαφορά 0,6%.

Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων το οποίο φτάνει στο 10,7%, ενώ το 2,4% δηλώνει πως θα προτιμήσει το λευκό στο δημοψήφισμα. Μόλις το 4,1% των ψηφοφόρων αναφέρει πως θα απέχει από την κάλπη.

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει πως οι ψηφοφόροι ακολουθούν τη γραμμή του κόμματος που ψήφισαν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Συγκεκριμένα:

– Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν σε ποοστό 69% ΟΧΙ
– Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας ψηφίζουν σε ποσοστό 78% ΝΑΙ
– Οι ψηφοφόροι των Ανεξάρτητων Ελλήνων ψηφίζουν σε ποσοστό 725 ΟΧΙ
– Οι ψηφοφόροι του ΠΟΤΑΜΙ ψηφίζουν σε ποσοστό 77% ΝΑΙ
– Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν σε ποσοστό 78% ΝΑΙ
– Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής ψηφίζουν σε ποσοστό 62% ΟΧΙ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μισοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ φαίνεται πως δεν ακολουθούν την κομματική γραμμή, δηλαδή ή το άκυρο ή την αποχή και το 39% στρέφεται υπέρ του ΟΧΙ και το 13% υπέρ του ΝΑΙ.

Το εντυπωσιακό είναι πως η πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 48% θεωρούν λανθασμένη την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει την Κυριακή σε δημοψήφισμα, ενώ το 42% το χαρακτηρίζει θετική.

Ανεξάρτητα με την απόφαση των πολιτών υπέρ του ΝΑΙ ή υπέρ του ΟΧΙ, το 44% των πολιτών πιστεύει πως όντως η ουσία του ερωτήματος είναι ΝΑΙ ή ΌΧΙ στην πρόταση των Θεσμών, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό όσων θεωρούν πως την Κυριακή θα ψηφίσουν οι πολίτες ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ.

Οι πολίτες πάντως σε μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 51% θεωρούν πως ακόμα κι αν η κάλπη του δημοψηφίσματος βγάλει το ΟΧΙ, η στάση των δανειστών δεν πρόκειται να αλλάξει, ενώ το 60% των πολιτών θεωρούν πως η επικράτηση του ΟΧΙ δεν ενέχει κινδύνους για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ωστόσο, το 31% των ερωτηθέντων φοβούνται ακριβώς το αντίθετο.

Ισχυρό βέβαια παραμένει το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ σε ποσοστό 76%, ενώ μόλις 14% των ψηφοφόρων θεωρεί καλύτερο για την Ελλάδα να επιστρέψει σε ένα δικό της νόμισμα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε