Πολιτική

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 12%

Προβάδισμα 12 μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη νεότερη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, Οι πολίτες φαίνεται πως εκφράζουν ανησυχίες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στους πλειστηριασμούς ακινήτων, στην επίσκεψη Ερντογάν και στις προσπάθειες πώλησης πολεμοφοδίων στη Σαουδική Αραβία.

Η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου με 30 μονάδες, έναντι 18 μονάδων που αποσπά η Κουμουνδούρου. Αμφότερες παρατάξεις χάνουν μισή μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του ΠΑΜΑΚ, το Νοέμβριο. Το κυβερνών κόμμα πλήττεται από χαμηλή συσπείρωση, χάνοντας πάνω από το ένα πέμπτο των οπαδών του στην αποχή ή το λευκό.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, με 9,5 μονάδες, κερδίζοντας έναν πόντο τον τελευταίο μήνα. Ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς συσπειρώνει τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και περισσότερους από τέσσερις στους δέκα υποστηρικτές του Ποταμιού.

dimoskopisi

Τέταρτη δύναμη είναι η Χρυσή Αυγή με 7,5% ενώ στο 6,5% ακολουθεί το ΚΚΕ. Κανένα άλλο κόμμα δεν υπερβαίνει το όριο του τρία τοις εκατό για είσοδο στη Βουλή, με την Ένωση Κεντρώων να αποσπά το 2,5% των ψήφων. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να ακολουθούν με 2%, ισοψηφώντας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

dimoskopisi

Σαφώς μεγαλύτερο είναι το προβάδισμα της ΝΔ στην παράσταση νίκης, καθώς περισσότεροι από 60 στους 100 πολίτες προβλέπουν νίκη του κόμματος του Ταύρου, ενώ μόλις το 15,5% διαβλέπει νέα επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόλις το 6% των πολιτών δηλώνει ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ το 55% δηλώνει ανικανοποίητο και εκτιμά ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις.

Τρία αιχμηρά θέματα που χτυπούν την κυβέρνηση

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι το εκλογικό σώμα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό απέναντι στα όσα διατείνεται η κυβέρνηση για τρία σοβαρά ζητήματα της επικαιρότητας, τους πλειστηριασμούς ακινήτων, την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας και τις προσπάθειες πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, το 74,5% δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση προστατεύει την «λαϊκή κατοικία», θέση με την οποία συμφωνούν μάλιστα περισσότεροι από έξι στους δέκα ψηφοφόροι της Κουμουνδούρου.

δημοσκόπηση

Σε ό,τι αφορά τη Σαουδική Αραβία, το 60,5% θεωρεί ότι υπάρχουν υποψίες για σκάνδαλο, ενώ μόλις το 18,5% αντιτείνει πως δεν υποψιάζεται κάτι.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και τη Θράκη – κατά την οποία αποτυπώθηκαν διαφωνίες των δύο χωρών για τη Συνθήκη της Λωζάνης – σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι, σε ποσοστό 46,5%, πιστεύει ότι κυρίως ωφελήθηκε η Τουρκία.

Μόλις το 12% υποστηρίζει ότι κυρίως ωφελήθηκε η Ελλάδα. Το 29% απάντησε αυθόρμητα πως η επίσκεψη ήταν κερδοφόρα και για τις δύο χώρες.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 1.058 ανθρώπων μεταξύ 13 και 15 Δεκεμβρίου.

Δείτε το βίντεο

Πηγή: ΣΚΑΙ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Επανεμφάνιση Καρυστιανού με... διάγγελμα για το κράτος δικαίου και επίθεση σε Μητσοτάκη και Τσίπρα: «Όλοι τους είναι συνένοχοι»
Με βιντεοσκοπημένη δήλωσή της, επανέρχεται στη δημόσια σφαίρα με αιχμές για Τέμπη, ΟΠΕΚΕΠΕ, υποκλοπές και ατιμωρησία του πολιτικού συστήματος
Μαρία Καρυστιανού
7
Ένταση με Κωνσταντοπούλου στη Βουλή την ώρα της ομιλίας Μητσοτάκη: «Καλώς ορίσατε στην αίθουσα, ήρεμα» της είπε ο Κακλαμάνης
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας διέκοψε τον πρωθυπουργό κατά τη συζήτηση για το κράτος δικαίου, με τον Πρόεδρο της Βουλής να παρεμβαίνει και να τη καλεί στην τάξη
Ζωή Κωνσταντοπούλου
7
Γεωργιάδης: «Έγιναν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες, η Μυρτώ είχε φτάσει στο νοσοκομείο με τις τελευταίες της ανάσες» 
«Για την υπόθεση της ατυχούς Μυρτούς από την Κεφαλλονιά και τις καταγγελίες περί ελλείψεως ιατρών από τα ΤΕΠ, μίλησε προς ολίγου με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ»
Άδωνις Γεωργιάδης
Βολές Ανδρουλάκη προς Μητσοτάκη για κράτος δικαίου, ΟΠΕΚΕΠΕ και υποκλοπές: «Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει, μονόδρομος να παραιτηθείτε»
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για «θεσμική και αξιακή κρίση», για «καθημερινότητα διαφθοράς και ατιμωρησίας» και επανήλθε στο αίτημα του για προσφυγή στις κάλπες
Νίκος Ανδρουλάκης
Κόντρα Γεωργιάδη – Τσουκαλά για την Πόπη Παπανδρέου και τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Εκβιάζει την ανανέωση της θητείας της», «Στοχοποιεί με ψέματα την εντεταλμένη Ευρωπαία Εισαγγελέα»
Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσαν οι αιχμές του υπουργού Υγείας για τους χειρισμούς στην υπόθεση των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ να κατηγορεί την κυβέρνηση για επίθεση στη Δικαιοσύνη 
Γεωργιάδης, Τσουκαλάς
Μακάριος Λαζαρίδης: Ζητώ ο ίδιος τον πλήρη, έντοκο καταλογισμό οποιωνδήποτε αχρεωστήτως καταβληθέντων σε εμένα ποσών
«Αν έπρεπε να διορισθώ ως ειδικός συνεργάτης και όχι ως ειδικός σύμβουλος, αυτό συνέβη χωρίς καμία δική μου παρέμβαση ή επιλογή», αναφέρει στην γραπτή του δήλωση
Μακάριος Λαζαρίδης 138