Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Δημοσκόπηση: Τσιόδρας… Θεός, Μητσοτάκης καταλληλότερος, ποινές για τις… πλατείες και ανησυχία για την οικονομία

Μια νέα δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας καταγράφει τις απόψεις των πολιτών όχι μόνο για τους πολιτικούς και τα κόμματα, αλλά και για τον… εθνικό λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, τις συγκεντρώσεις στις πλατείες και το ενδεχόμενο να ανοίξουν ξανά τα δημοτικά.

Η δημοσκόπηση της Opinion Poll έγινε από τις 7 έως τις 9 Μαΐου σε 1.080 άτομα. Το 43% των ερωτηθέντων απαντά «πολύ» στην ερώτηση «Πόσο ικανοποιημένος/ η είστε από την συνολική στάση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας» και το 39% απαντά «αρκετά», με το σύνολο των δυο απαντήσεων να είναι 82%. Το 10% απαντά «λίγο» και το 7% «καθόλου».

Ελαφρώς… μεγαλύτερο (συνολικά) είναι το ποσοστό για το ρόλο του Σωτήρη Τσιόδρα. Στην ερώτηση «Ποια η άποψή σας για τον ρόλο του Σωτήρη Τσιόδρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην χώρα μας;», το 76% απαντά «θετική» το 12% «μάλλον θετική», το 4% «μάλλον αρνητική» και το 5% «αρνητική».

Οι πολίτες, πάντως, δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός και το επόμενο διάστημα. Το 38% απαντά «αρκετά» στην ερώτηση «Πόσο αισιόδοξος είστε για την αντιμετώπιση της κορονοϊού και στο επόμενο διάστημα», το 18% «πολύ», όμως το 28% απαντά «λίγο» και το 11% «καθόλου».

Παράλληλα το 40% αισθάνεται «λίγη» ή «καθόλου αισιοδοξία» για την αντιμετώπιση της πανδημίας το επόμενο διάστημα, αντίθετα από το 56% που δηλώνει αισιόδοξο.

«Ναι» είναι η απάντηση που έδωσε το 60% στο αν σε περιπτώσεις όπως στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής πρέπει να επιβάλλονται ποινές. Το 14% λέει «μάλλον ναι», το 16% «όχι» και το 7% «μάλλον όχι».

Ξεκάθαρα αντίθετοι είναι οι περισσότεροι απ’ όσους συμμετείχαν στη δημοσκόπηση για το αν πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά. «Όχι» απαντά το 64% και «μάλλον όχι» το 13%, ενώ υπέρ του να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές του δημοτικού είναι το 23% (14% απάντησε πως πρέπει να γυρίσουν και 9% πως μάλλον πρέπει).

Η οικονομία

Έντονη είναι η ανησυχία των πολιτών για την πορεία της οικονομίας. Αν και τα ποσοστά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα της διαχείρισης της κρίσης αλλά στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό (θα δείτε παρακάτω την απάντηση), στα ζητήματα της οικονομίας τα πράγματα αλλάζουν.

Στην απάντηση «Πόσο εμπιστεύεστε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της Οικονομίας;», οι πολίτες είναι διχασμένοι. Το 50% απαντά λίγο ή καθόλου και το 47% πολύ ή αρκετά.

Για το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες από τα οικονομικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων πάλι οι πολίτες μοιράζονται. Το 49% απαντά λίγο (30%) ή καθόλου (19%) και το 45% πολύ (11%) ή αρκετά (34%).

Δημοσκόπηση για την κάλπη

Όπως κάθε δημοσκόπηση έτσι κι αυτή έχει πρόθεση ψήφου, καταλληλότερο πρωθυπουργό και υπουργούς που συγκεντρώνουν τις θετικότερες γνώμες.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία έχει διαφορά 20,2% από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα λαμβάνει 40,2% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν: ΚΚΕ με 5% Κίνημα Αλλαγής με 4,5%, Ελληνική Λύση 4%, ΜέΡΑ25 3%, Χρυσή Αυγή 1,1%, Λευκό 2%, Άκυρο 2%, Αποχή 4,7%, Αναποφάσιστοι 8,3%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι με 52% ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει 19,5% και η απάντηση «κανείς» το 21%.

Πιο δημοφιλής υπουργός είναι ο Βασίλης Κικίλιας με 60% θετικές γνώμες και (στην πρώτη 10αδα) τον ακολουθούν: Τάκης Θεοδωρικάκος, Νίκος Δένδιας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Σταϊκούρας, Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκη Κεραμέως, Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης.

Δείτε όλη τη δημοσκόπηση εδώ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις