Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Διόρθωση φύλου: Υπερψηφίστηκε με… χαμό!

διόρθωση φύλου

Σε κλίμα μεγάλης έντασης υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την διόρθωση φύλου. Ποιοι υπερψήφισαν, ποιοι καταψήφισαν και ποιοι… επιφυλάχθηκαν!

Υπερψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την διόρθωση φύλου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι. Νέα Δημοκρατία και Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια. Καταψήφισαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μετά την διακομματική συμφωνία επεκτείνει την δυνατότητα διόρθωσης φύλλου από την ηλικία των 15 ετών. Θέτοντας εκτός την γονική συναίνεση και την έκφραση ιατρικής γνώμης από επιτροπή του Νοσοκομείου Παίδων. Που είναι μια δημόσια δομή που διαθέτει και την σχετική εμπειρία.

Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην επιτροπή ορίσθηκε να γίνει την ερχόμενη Τρίτη. Στην συνέχεια θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Κ. Κατσίκης: Το νομοσχέδιο για την διόρθωση φύλου προκαλεί ψυχολογικό σοκ στην ελληνική κοινωνία

διόρθωση φύλου

Στην καταψήφιση του νομοσχεδίου προσωπικά επέμεινε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης. Αυτό εάν δεν τεθούν ρητές διατάξεις για απαγόρευση γάμου και υιοθεσίας. Συγκεκριμένα υποστήριξε πως: «Το σύνολο της κοινής γνώμης αντιτίθεται στο νομοσχέδιο». Και «προκαλεί ψυχολογικό σοκ στην ελληνική κοινωνία και αντίκτιπο».

Μίλησε, μάλιστα, για κινδύνους: «Άλωσις του άβατου στο Άγιο Όρος… το να γίνει χρήση στον “αθλητισμό”… ή τρόπος διαφυγής υποχρεώσεων…». Επιπρόσθετα, τόνισε πως για να το ψηφίσει, τόσο ο ίδιος αλλά και άλλοι βουλευτές των ΑΝΕΛ, θα πρέπει: «Να υπάρξει ρητή διάταξη που να απαγορεύει τη σύναψη γάμου, συμφώνου συμβίωσης και υιοθεσίας από άτομα που έχουν κάνει διόρθωση ταυτότητας φύλου».

Και πρόσθεσε πως: «Δεν αντιτίθεμαι στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Αλλά μέχρι του σημείου της πλήρους νομικής αναγνώρισης και των δικαιωμάτων που αυτή απορρέουν, μεσολαβεί ένας ολόκληρος ωκεανός…».

Η στάση της Νέας Δημοκρατίας για την διόρθωση φύλου

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, κατά την ψηφοφορία «επιφυλάχθηκε» να τοποθετηθεί. Αυτό, παρά την θετική στάση που έχει εκφράσει στην αρχή του νομοθετήματος η ΝΔ. Τα τρία κύρια θέματα που έχει θέσει η ΝΔ είναι:

– Η δυνατότητα διόρθωσης φύλου να μπορεί να γίνει μόνο μια φορά και όχι και δεύτερη.

– Η έκδοση της οριστικής απόφαση να γίνεται σε δύο στάδια με εξάμηνη απόσταση της πρώτης εκδίκασης με την δεύτερη (σ.σ. όπως παλαιά στα συναινετικά διαζύγια). Αυτό, προκειμένου να μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα σε περίπτωση που το άτομο έχει υπαναχωρήσει της απόφασής του.

– Το δικαστήριο να μην είναι μια «τυπική» διαδικασία.

διόρθωση φύλου

Η πλευρά Κοντονή για την διόρθωση φύλου

Η διελκυστίνδα μεταξύ του Υπουργού Δικαιοσύνης και της ΝΔ συνεχίσθηκε και σήμερα για το νομοσχέδιο για την διόρθωση φύλου. Και -όπως ήταν λογικό- φόρτισε τη συνεδρίαση σχετικά με την θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατηγόρησε τη ΝΔ και πάλι ότι επειδή έχει εσωτερικά προβλήματα και εσωκομματικές αντιδράσεις για να ψηφίσει «ανοικτά» το νομοσχέδιο «ανακαλύπτει κοινοβουλευτική δυσαρμονία στην κυβερνητική πλειοψηφία». Επιπρόσθετα ότι αναζητά σωσίβιο σωτηρίας στους ΑΝΕΛ.

διόρθωση φύλου

“Τώρα που οι ΑΝΕΛ δήλωσαν πως ψηφίζουν το νομοσχέδιο και πάλι η ΝΔ δεν παίρνει θέση. Και δηλώνει πως επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια!” τόνισε χαρακτητιστικά. Επισήμανε ακόμη ότι η ΝΔ απέσυρε από τη συζήτηση του νομοσχεδίου τον βουλευτή της Δημήτρη Κυριαζίδη. Ο οποίος στην πρώτη συνεδρίαση ζήτησε να αποσύρουμε το νομοσχέδιο.

“Η ΝΔ έχει διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της. Και όποτε στη ΝΔ έχουν εσωτερικό πρόβλημα μας λένε τι συμβαίνει με την κυβερνητική πλειοψηφία…” συμπλήρωσε.

Και θύμισε ότι και επί συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπήρχαν διαφωνίες σε νομοσχέδια που έφερναν στη Βουλή. Και τότε ο γραμματέας της Κυβέρνησης. Αρ. Μπαλτάκος ερχόταν στην αίθουσα των συνεδριάσεων ως «Κόφι Ανάν» για να γεφυρώσει τις διαφωνίες. “Και έκανε άρον – άρον αποσύρσεις … Εδώ ήμασταν και τα ζήσαμε…”.

Μάλιστα εγκάλεσε τον εισηγητή της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη, λέγοντάς του: “Εσείς διατελέσατε υφυπουργός Δικαιοσύνης και εγκαλείται εμάς για θέματα Δικαιοσύνης που αφήσατε επί δεκατείες άλυτα γιατί δεν τα έχουμε λύση. Εσείς γιατί δεν τα λύσατε; Δεν τα λύσατε γιατί δημιουργούσαν εσωκομματικό πρόβλημα στη ΝΔ“.

Ο κ. Κώστας Καραγκούνης του απάντησε: Η συγκυβένηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ ήταν μια τρικομματική δύσκολη συνεργασία. Στην οποία όμως πριν φέρουμε ένα νομοσχέδιο συνεννούμασταν και δεν εφτελίζαμε το κοινοβούλιο.

Κοντονής κατά ΚΚΕ

Ο κ. Σταύρος Κοντονής συνεπικουρούμενος και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Καραγιαννίδη, που είχε πράξει το ανάλογο νωρίτερα, ανέβασε τους τόνους της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με το ΚΚΕ που καταψηφίζει το νομοσχέδιο για την διόρθωση φύλου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε προς τον αγορητή του ΚΚΕ πως «τώρα θα ακούσετε και την δική μας κριτική και το επιχείρημα ότι όποιος σας κάνει κριτική είναι αντικομουνιστής μην το χρησιμοποιείτε» και πρόσθεσε «μην διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα και μην πυροβολείτε ανθρώπους που έρχονται και λένε τι διεκδικούν βαφτίζοντάς τους υποπροϊόντα».

διόρθωση φύλου

Ο αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής του απάντησε πως «εμείς διεκδικούμε κριτική αντιπαράθεση» και τον κατηγόρησε για «εμετικό αντικομουνιστικό παραλήρημα που θα πρέπει να το σκεφτεί ο λαός…»

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η θέση που πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στην αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη ότι «εμείς και στην δυνατότητα γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων θα επιχειρήσουμε και στην δυνατότητα τεκνοθεσίας τους» λέγοντας πως «ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις από τον ΣΥΡΙΖΑ που μπορούμε να εξετάσουμε για το μέλλον…».

Κάτι που ερμηνεύτηκε από μερίδα βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι ο υπουργός ανοίγει θέμα γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων και υιοθεσίας…

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής πάντως από χθες έχει πει πως σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας μελετούν νομοθετική πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί και το θέμα με τον προσδιορισμού φύλου και για τους Ιντερσεξ.

Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις