“Διπλό ταμπλό” από την Γερμανίδα Υπ. Άμυνας – Έπαινοι για τον Μητσοτάκη και…αποθέωση της κυβέρνησης για τη συμφωνία των Πρεσπών

“Δίπορτο” φαίνεται πως το έχει η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, η οποία σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα “Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Εγγυόμαστε την ασφάλεια της ΕΕ, χτίζουμε το κοινό μας μέλλον” ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι επόμενος πρωθυπουργός και τον συνεχάρη για το πρόγραμμά του. Ωστόσο λίγο νωρίτερα, σε συνάντηση με τον Ευάγγελο Αποστολάκη είχε επαινέσει την κυβέρνηση για την συμφωνία των Πρεσπών!

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας εξέφρασε την χαρά της που βρίσκεται στην πόλη από την οποία ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της ΕΕ ξεκίνησε την καμπάνια του.

Έδωσε τα συγχαρητήριά της στον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί διαθέτει μία ρεαλιστική και στιβαρή ατζέντα για να φέρει καλές δουλειές και ανάπτυξη στην οικονομία. Η κ. Ντερ Λάιεν κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της ΕΕ, είπε ότι η Ευρώπη αποτελεί success story, σημείωσε ότι η Ελλάδα δικαιούται μία καλή θέση στο success story της Ευρώπης και πρόσθεσε: “Ξέρω ότι εσύ Κυριάκο θα διαμορφώσεις το νέο success story της Ελλάδας ως μελλοντικός πρωθυπουργός

Και τα… συγχαρητήρια για την κυβέρνηση Τσίπρα

Λίγο νωρίτερα ωστόσο είχε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη. Στις δηλώσεις τους οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκαν στη συμφωνία των Πρεσπών και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.

Ο Έλληνας υπουργός σχολίασε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί παράδειγμα επίλυσης μιας μακροχρόνιας διαμάχης με ειρηνικά μέσα, για να συμπληρώσει η Γερμανίδα υπουργός ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι μία πραγματική ευρωπαϊκή συμφωνία, καθώς στηρίζεται στις αρχές και αξίες της Ευρώπης. «Μετατρέψατε ένα πρόβλημα σε ευκαιρία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης: Απαραίτητη η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι στα σύνορα της Ευρώπης και θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή της συζήτησης για το πως μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα τα κοινά σύνορα. Είναι κρίμα είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμετέχει σε αυτή την συζήτηση γιατί δεν είναι στις προτεραιότητές της.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προτάσεις της ΕΕ για την προστασία των συνόρων. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το θέμα της απαραίτητης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε σχέση με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην Συρία και αναφέρθηκε στην επιστολή με την οποία ζητά την αναστολή ή και την αποβολή του ουγγρικού κόμματος από το ΕΛΚ. Η ΝΔ έθεσε δημοσίως το θέμα του ουγγρικού κόμματος, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας αλλά μας είναι δύσκολο να δεχθούμε ότι μία άλλη χώρα δεν συμμετέχει στην κοινή ευθύνη για το προσφυγικό πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε και την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής αμυντικής πολιτικής της ΕΕ και η Ελλάδα να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή συζήτηση, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση αυτή αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα που ξοδεύει για την άμυνα περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ της. Η ευρωπαϊκή αμυντική δομή μπορεί να είναι πυλώνας της ειρήνης και η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή συζήτηση.

“Η Ε.Ε ξέρει τη δύναμή της”

Η Ούρσουλα Ντερ Λάιεν  σημείωσε πως η Ε.Ε από έξι χώρες στο ξεκίνημά της, τώρα αποτελείται από 27, έχει 13 τρισ. ΑΕΠ, είναι η δεύτερη οικονομία στον κόσμο και η μεγαλύτερη αγορά ενώ είναι παράγοντας ασφάλειας και ελευθερίας.

“Η ΕΕ είναι σεβαστή και ξέρει την δύναμή της”, ανέφερε και κ. ντε Λάιεν “και θα πρέπει να διαμορφώσει το επόμενο success story στην κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα”.

Η Ευρώπη, είπε, πρέπει να αποκτήσει κοινή και ισχυρή φωνή στις περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις όπως της Συρίας και να μπορεί να δράσει ενιαία όταν είναι απαραίτητο. Είπε ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί κοινός προϋπολογισμός, κοινή έρευνα στον αμυντικό τομέα αλλά και δυνατότητα κοινής εκπαίδευσης και αποστολών.

“Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή αμυντική ένωση”, είπε, και η διατλαντική ένωση να γίνει περισσότερο ευρωπαϊκή. Σημείωσε ότι στις κρίσεις στο Ιράκ και στην Συρία πολλές ευρωπαϊκές χώρες εμπλέκονται αλλά δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή στάση.

“Μπορούμε καλύτερα και είμαστε ισχυρότεροι όταν δρούμε από κοινού. Για την Συρία ανέφερε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συμμετάσχει οικονομικά στην ανοικοδόμηση υπό την προϋπόθεση ότι θα επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες”.

Έκανε ειδική αναφορά στην άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη λέγοντας ότι όλα τα ακροδεξιά κόμματα που δρουν στις χώρες από το AFD μέχρι την Χρυσή Αυγή θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη και αυτό είναι κάτι που δεν θα τους επιτρέψουμε. Γιατί ο κόσμος χρειάζεται μία ισχυρή ΕΕ περισσότερο παρά ποτέ.

Μήνυμα αλληλεγγύης στη Κύπρο

Ο πρόεδρος της ΝΔ και η Γερμανίδα υπουργός ‘Αμυνας συμφώνησαν στην ανάγκη της τήρησης του διεθνούς δικαίου στο Κυπριακό και στις εξελίξεις που διαμορφώνονται γύρω από την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Η υπουργός ‘Αμυνας, είπε ότι όσον αφορά το Κυπριακό πρέπει να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα αλληλεγγύης στην κατεύθυνση της τήρησης του διεθνούς δικαίου για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε την τοποθέτηση της Γερμανίδας υπουργού και επισήμανε την ανάγκη προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και υπογράμμισε την επιθετικότητα της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Δίκη Χρυσής Αυγής: Έφεση από τους συνηγόρους των Αιγύπτιων ψαράδων για τις ποινές

Δίκη Χρυσής Αυγής: Έφεση από τους συνηγόρους των Αιγύπτιων ψαράδων για τις ποινές

Έφεση θα καταθέσουν σήμερα οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων, κατά των ποινών που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής για την επίθεση στις ... Διαβάστε περισσότερα
Νέα μηνύματα Μητσοτάκη προς την Τουρκία – Ενισχύεται με φρεγάτες η Ελλάδα και εντείνει τη διπλωματική “μάχη”

Νέα μηνύματα Μητσοτάκη προς την Τουρκία – Ενισχύεται με φρεγάτες η Ελλάδα και εντείνει τη διπλωματική “μάχη”

Επιμένει στο σχέδιό της για έμφαση στη διπλωματία η Ελλάδα αλλά... προετοιμάζεται για όλα. Αναβαθμίζονται φρεγάτες και υπάρχει προοπτική για αγορά νέων. Η συμφωνία με την Αλβανία "δείχνει" το δρόμο και για την Τουρκία.
Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι χάρτες που έδειξε ο Μητσοτάκης στη Βουλή – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι χάρτες που έδειξε ο Μητσοτάκης στη Βουλή – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

Εκτενή αναφορά για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας και τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά ... Διαβάστε περισσότερα
Βουλή: Στο… κενό η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Σταϊκούρα – Απορρίφθηκε με 158 ψήφους

Βουλή: Στο… κενό η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Σταϊκούρα – Απορρίφθηκε με 158 ψήφους

Με τη "μονομαχία" Μητσοτάκη - Τσίπρα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής (25.10.2020) η συζήτηση στη Βουλή, στο πλάισιο της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Χρήστου Σταϊκούρα.
Μητσοτάκης: Αναφαίρετο δικαίωμα που δεν αμφισβητείται τα 12 μίλια – Δεν τίθεται θέμα για καθολικό lockdown

Μητσοτάκης: Αναφαίρετο δικαίωμα που δεν αμφισβητείται τα 12 μίλια – Δεν τίθεται θέμα για καθολικό lockdown

Σε πολύ υψηλούς τόνους και με προσωπικές αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Χρήστου Σταϊκούρα. ... Διαβάστε περισσότερα
Σταϊκούρας: «Κύριε Τσίπρα, έχετε καταγραφεί ως πρωθυπουργός των φόρων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών»

Σταϊκούρας: «Κύριε Τσίπρα, έχετε καταγραφεί ως πρωθυπουργός των φόρων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών»

Ιδιαίτερα επικριτικός κατά του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ήταν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ομιλία του επί της πρότασης μομφής στο πρόσωπό του. ... Διαβάστε περισσότερα
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Είστε άβουλος, χωρίς καμία στρατηγική – Παρακολουθείτε απλά τις εξελίξεις»

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Είστε άβουλος, χωρίς καμία στρατηγική – Παρακολουθείτε απλά τις εξελίξεις»

Με κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πολιτική στα εθνικά θέματα ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή για την συζήτηση ... Διαβάστε περισσότερα