Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Διπλωματικός “πόλεμος” και… νίκες στα σημεία απέναντι στην Τουρκία – Οι λέξεις-“κλειδιά” της παρέμβασης Μητσοτάκη

Διπλωματικός “πόλεμος” και… νίκες στα σημεία απέναντι στην Τουρκία – Οι λέξεις-“κλειδιά” της παρέμβασης Μητσοτάκη

Διπλωματική “αντεπίθεση” της Αθήνας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Καθαρή στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα. Σημαντική συνάντηση Δένδια με Πομπέο στην Βιέννη.

Η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας σε πολλαπλά επίπεδα και κυρίως η ανάδειξη της παραμέτρου πως όσα συμβαίνουν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο δεν συνιστούν μια ελληνοτουρκική διένεξη, αλλά αποτελούν ζήτημα που άπτεται των ευρωτουρκικών σχέσεων, έφερε απτά αποτελέσματα και εντείνει την πίεση στην Άγκυρα.

Το πιο ηχηρό μήνυμα ήταν αυτό του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, λίγες μόνον ώρες ύστερα από την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γνωστοποίησε ότι η χώρα του θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στη ΝΑ Μεσόγειο.

Καθαρή στήριξη της Γαλλίας

Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Μακρόν χρησιμοποίησε ξανά την ελληνική γλώσσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η κατάσταση στην Ανατολή Μεσόγειο είναι ανησυχητική. Οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε θέματα πετρελαϊκής έρευνας προκαλούν εντάσεις. Αυτές πρέπει να σταματήσουν, ώστε να ευοδωθεί ένας ήρεμος διάλογος μεταξύ χωρών γειτονικών και συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος.

Η καθαρή στήριξη της Γαλλίας υπερκέρασε έτσι τις προσδοκίες που καλλιεργούνταν για γερμανική παρέμβαση που δεν ήλθε έως χθες το βράδυ, όπως συνέβη στην προ 20ημέρου κρίση. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν τη Γερμανία να μπλοκάρει ως προεδρεύουσα στην ΕΕ την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, την οποία είχε ζητήσει η Ελλάδα. Έτσι, το Συμβούλιο θα συνεδριάσει αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης, με την Αθήνα να ερμηνεύει την εξέλιξη αυτή ως σημαντική νίκη στο διπλωματικό πεδίο.

Σημαντική συνάντηση Δένδια με Πομπέο

Τη δική της σημασία έχει, επίσης, η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο αύριο στη Βιέννη, με τον υπουργό Εξωτερικών να μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι. Η ισραηλινή κυβέρνηση, άλλωστε, έδειξε τις προθέσεις της λαμβάνοντας ανοιχτά θέση υπέρ της Ελλάδας, καθώς ανακοίνωσε ότι «εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στον απόηχο του ελληνοαιγυπτιακού συμφώνου για την ανακήρυξη ΑΟΖ, για το οποίο συμφώνησαν πως θα πρέπει να επικυρωθεί επισήμως με συνάντησή τους το προσεχές διάστημα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Κύπρου, της Αυστρίας, αλλά και των Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, ήτοι δύο χωρών του αραβικού κόσμου που τα συμφέροντά τους, όμως, αντιτίθενται σε αυτά της Τουρκίας. Αντίστοιχα, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί.

Μήνυμα αποφασιστικότητας από Μητσοτάκη

Με την τηλεοπτική του δήλωση, εξάλλου, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα ούτε εκβιάζεται ούτε απειλεί, αλλά ταυτόχρονα είναι έτοιμη ν’ απαντήσει εάν προκληθεί. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά σε δύο λεπτά ζητήματα: στο ενδεχόμενο διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας και στο ενδεχόμενο ατυχήματος στην περιοχή του πλου του Oruc Reis ή όπου αλλού η Τουρκία συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις.

Ως προς το διάλογο, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί συζήτηση για οποιοδήποτε άλλο θέμα πλην του ενός και μοναδικού που παραμένει ως εκκρεμότητα στις σχέσεις των δύο χωρών: την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την ανακήρυξη ΑΟΖ.

Έστειλε, ωστόσο, σαφές μήνυμα και προς την Άγκυρα και προς τις Βρυξέλλες ή όποια άλλη ευρωπαϊκή και μη πρωτεύουσα ότι εάν τηρηθεί αυτή η προϋπόθεση και εάν η Τουρκία πάψει τις παράνομες συμπεριφορές και προκλήσεις, τότε η Ελλάδα θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή ακόμη και θα συνομολογήσει την προσφυγή στη Χάγη – εφόσον, βέβαια, υπογραφεί και από την Τουρκία το απαιτούμενο συνυποσχετικό.

“Ο κίνδυνος καραδοκεί”

Ως προς το ενδεχόμενο ατυχήματος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο κίνδυνος καραδοκεί όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση.

Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, επιχειρώντας να προκαταβάλλει έτσι τις εξελίξεις και να δείξει ως υπεύθυνη την Τουρκία. Η αποστροφή αυτή συνδέθηκε ακόμη και με περιστατικό στο οποίο φέρονται να ενεπλάκησαν πολεμικά πλοία της Ελλάδας και της Τουρκίας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται αρμοδίως.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις