Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

ΔΟΛ: “Μπουρλότο” στη Βουλή για τις ραγδαίες εξελίξεις με Μουλόπουλο!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Προ ημερησίας συζήτηση για το Αγροτικό; Όχι και τόσο! Οι εξελίξεις στον ΔΟΛ “κυριάρχησαν” σήμερα στη Βουλή, με τον Αλέξη Τσίπρα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν σφοδρές, εκατέρωθεν επιθέσεις.

“Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό έβαλαν στην Βουλή οι εξλίξεις στον ΔΟΛ, μετά την “χείρα βοηθείας” του Βασίλη Μουλόπουλου για την “διάσωση” του Οργανισμού. Οι πολιτικοί αρχηγοί… ξεσπάθωσαν με βαρύτατα κατηγορώ κατά του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ενώ εκείνος με τη σειρά του σήκωσε το «γάντι» και τους προκάλεσε «να λογαριαστούν…».

“Μετωπική” από Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόταξε το θέμα από την πρωτολογία του λέγοντας πως οι εξελίξεις στο ΔΟΛ από χθες «έριξαν και το τελευταίο φύλλο συκής και αποκάλυψαν την ηθική γύμνια, την αδίστακτη φύση και τον τρομακτικό κυνισμό αυτής της Κυβέρνησης».

Ανεβήκατε είπε στον Πρωθυπουργό «στην εξουσία παριστάνοντας τους αδιάφθορους, που θα άλλαζαν το πολιτικό κατεστημένο. Και μέσα σε δύο χρόνια εξελιχθήκατε, όχι μόνο στην πιο αποτυχημένη, αλλά και στην πιο αδίστακτη, επικίνδυνη και αυταρχική Κυβέρνηση που έχει γνωρίζει η χώρα μετά τη Μεταπολίτευση».

Μίλησε για προσπάθειες του Μαξίμου «να ελέγξει το χώρο των ΜΜΕ με το «φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών» και «τώρα το κάνετε με τους εκδότες. Πρώτα τους καταγγείλατε ως διαπλεκόμενους. Στη συνέχεια συναλλαχθήκατε μαζί τους. Τους συναντούσατε στα κρυφά. Κάποιοι συμβιβάστηκαν και έκαναν τις εφημερίδες τους γραφεία Τύπου της Κυβέρνησης. Άλλους τους εκβιάζετε χρησιμοποιώντας δικαστικές εκκρεμότητες. Χρησιμοποιήσατε τις δικαστικές τους εκκρεμότητες για να πάρετε στα χέρια σας το έλεγχο του συγκροτήματος, βάζοντας ως τοποτηρητή, τον κ. Μουλόπουλο. Πρώην βουλευτή σας και Πρόεδρο του Δ.Σ. της «Αυγής», τον οποίο μάλιστα είχατε το θράσος να προτείνετε πρν λίγο καιρό και για αντιπρόεδρο του Ε.Σ.Ρ…».

Προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα

Καταλόγισε προσωπικά στον Πρωθυπουργό ότι «η συγκυβέρνησή του δεν κανένα ηθικό φραγμό. Είναι ο ορισμός της διαπλοκής, της συναλλαγής και των μεθοδεύσεων. Είναι επικίνδυνη για τη χώρα και την ίδια τη δημοκρατική ομαλότητα. Είναι ένα καθεστώς που αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην εξουσία…».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να πάρει χαμπάρι ότι πλουραλισμός, η πολυφωνία και η ίδια η Δημοκρατία είναι ισχυρότερες από εσάς» και προειδοποίησε πως η «προσπάθειά σας να φέρετε την Ελλάδα και τη Δημοκρατία στα μέτρα σας, θα μας βρείτε απέναντι. Τα σχέδιά σας θα καταρρεύσουν…».

Γεννηματά: Οι βρυχηθμοί και οι… γάτες (Ιμαλαϊων)

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, με φόντο τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο ιστορικό συγκρότημα του ΔΟΛ εγκάλεσε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «ενώ βρυχάται κατά της διαπλοκής έγινε τελικά γάτα Ιμαλάιων της διπαλοκής…».

Σκληρή επίθεση και από Θεοδωράκη

Το σκληρό συφυροκόπημα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις επιλογές στο θέμα του ΔΟΛ συνεχίσθηκε και από τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος ξεκίνησε και αυτός την πρωτολογία του καταλογίζοντας καταλογίζοντας «συνεχόμενες προσπάθειες συνεννόησης με την διαπλοκή» και λέγοντας πως «η κυβέρνηση αναλαμβάνει πλέον τους δημοσιογραφικούς ομίλους…».

«Τέτοιες μεθοδεύσεις έχουν συμβεί στη Ρωσία, στην Τουρκία, στη Βόρεια Κορέα, στη Βενεζουέλα… Σε όλες τις χώρες- πρότυπο του ΣΥΡΙΖΑ», επισήμαινε μάλιστα και «ορισμένες συμπτώσεις…» όπως ότι «χθες η Υπερπεριφερειάρχης κυρία Δούρου ανέθεσε την ανάπλαση του φαληρικού Δέλτα στον «ΑΚΤΩΡΑ» του κ. Μπόμπολα με έκπτωση 53%!» σημειώνοντας πως « ο κ. Μπόμπολας είναι γνωστό  ότι θέλει να αναλάβει αυτός  τον ΔΟΛ και έγιναν  οι απαραίτητες  συνεννοήσεις με την παρουσία κυβερνητικών στελεχών».

Ο κ. Θεοδωράκης είπε πως «είναι  φανερό ότι είμαστε μπροστά σε μια κυβερνητική επέλαση στα ΜΜΕ. Με μοχλό τις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει να ελέγξει και να συνετίσει ΜΜΕ που μέχρι χθες καταριόταν. Ο στόχος είναι να μιλούν όλοι με μια φωνή ΣΥΡΙΖΑ ΑΕ τώρα και στα ΜΜΕ…» και αναρωτήθηκε «ποιος θα βάλει τα λεφτά στο ΔΟΛ, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Έχει κρυφή περιουσία ο κ. Μουλόπουλος; Έχει κολλητούς επενδυτές; Ή μήπως έχει κάποιον μυστικό τρόπο να πείσει τις τράπεζες να μην επιμείνουν στις οικονομικές τους απαιτήσεις;».

Ψηλά οι τόνοι και από τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας «σήκωσε το γάντι» στην μετωπική επίθεση που δέχθηκε για τον ΔΟΛ λέγοντας «θέλετε αλήθεια να λογαριαστούμε; Θέλετε να μου εξηγήσετε γιατί ακριβώς με εγκαλείτε και τι ακριβώς ζητάτε; Ποιο ακριβώς είναι το αίτημά σας; Δεν κατάλαβα ποιο είναι το αίτημα σας. Επί ενάμιση χρόνο τώρα ένα ιστορικό και έγκυρο συγκρότημα έχει καταντήσει να είναι στα όρια του κίτρινου τύπου και με έχει στοχοποιήσει προσωπικά δεκάδες φορές στην πρώτη σελίδα. Είναι από αυτές τις σελίδες που άλλες φορές αρέσκεστε, κύριε Μητσοτάκη, να έρχεστε εδώ και να τις επιδεικνύετε….».

Ο Πρωθυπουργός, εκτός από τον ΔΟΛ ως εφημερίδα που του ασκεί λυσσαλέα αντιπολίτευσης με ψέματα, κατονόμασε και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ λέγοντας πως «είναι μια εφημερίδα που βγάζει κάθε Κυριακή στα πρωτοσέλιδα λίβελλους εναντίον της Κυβέρνησης, για να κάνετε μετά εσείς (ΝΔ) δελτία τύπου. Είναι η εφημερίδα αυτού που έχει και ένα σπίτι στην Ελβετία, γιατί εκεί διαμένει με την οικογένειά του, με τα λεφτά που έχει βγάλει έξω….».

Στις φωνές βουλευτών της ΝΔ για το ποιον εννοεί, ο κ. Τσίπρας είπε πως « η εφημερίδα αυτή είναι του κομιστής και φίλου σας, του Θέμου Αναστασιάδη. Εγώ δεν θα πω ονόματα; Με έχετε για αυτούς που δεν λένε ονόματα; Και εσείς έχετε και το θράσος και έρχεστε και μιλάτε;».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για μπούλινγκ και προπηλακίσεις που έχει δεχθεί εδώ και ενάμιση χρόνο από τον ΔΟΛ «γιατί δεν έκανα κάτι το πολύ απλό. Να κάνω ό,τι έκαναν κι όλοι οι προηγούμενοι, να σηκώσω ένα τηλέφωνο και να πάρω έναν τραπεζίτη και να πω τους δώσει δάνεια με αέρα. Δεν το έκανα, όμως, κι ούτε θα το κάνω!».

Τσίπρας: “Όλα στο φως”

Για την εμπλοκή του κ. Μουλόπουλου, ο Πρωθυπουργός είπε πως ακούω κριτική γιατί ήταν πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (απαλείφοντας όμως ότι μέχρι προχθές ήταν και ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΥΓΗΣ) και αναρωτήθηκε γιατί «τα δικά σας στελέχη όταν μεταπηδούν από τον Τύπο και τη δημοσιογραφία στην πολιτική και από εκεί πίσω τότε είναι ελεύθερη αγορά; Και όταν το κάνουν οι δικοί μας είναι Βόρεια Κορέα;» και πρόσθεσε «πριν από λίγες μέρες ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαράς, ο κ. Μιχελάκης δεν έγινε Διευθυντής στον «ΑΝΤ1».

Βγήκαμε εμείς να πούμε ότι μετακόμισε ο ΑΝΤ1 στη Νέα Δημοκρατία; Να σας πω κι άλλα παραδείγματα; Η κ. Σπυράκη, ο κ. Καψής. Δεκάδες παραδείγματα μπορώ να σας πω. Όμως, δεν έχει νόημα να μιλήσω για αυτά…».

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να δώσει χαρακτήρα γενικότερη παρέμβαση στο χώρο του Τύπου – κάτι που ερμηνεύτηκε και ως αναζήτηση ενός γενικότερου οδικού χάρτη με τον εκδοτικό χώρο- είπε πως «η επιθυμία μας να είναι να μην κλείσουν εφημερίδες και ιστορικοί τίτλοι, αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Αν βρεθούν επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν, να συμβάλουμε στα πλαίσια του νόμου και όπως μπορούμε στα προγράμματα που οι ίδιες οι τράπεζες φαντάζομαι ότι είναι έτοιμες να συζητήσουμε. Οι τράπεζες δάνεια με «αέρα» δεν θα δώσουν όσο υπάρχει αυτή η Κυβέρνηση…Εμείς έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε. Θέλω, όμως, να το ξεκαθαρίσω.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει κάτω από το τραπέζι. Δεν θα γίνει με καμία συνδιαλλαγή, δεν θα γίνει με τους τρόπους που μάθαμε να γίνονται στο παρελθόν. Και γι’ αυτόν τον λόγο, δεν μπορεί να γίνει μόνο ή φωτογραφικά ή ένα συγκρότημα. Και δεν μπορεί να γίνει αν δεν βρει τη μεγάλη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, αν όχι όλων, της μεγάλης πλειοψηφίας τους. Αν υπάρχει διακομματική βούληση για τη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμικού πλαισίου, που θα αφορά όλους στον Τύπο, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε. Αλλά, θέλουμε να συζητήσουμε θεσμικό πλαίσιο ισότητας, που θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις του Τύπου.

Καθαρές κουβέντες, όλα ανοιχτά, όλα στο φως, μόνο με συναίνεση. Εμείς δεν παίζουμε κάτω από τις κουρτίνες, δεν κάνουμε συνδιαλλαγές και αυτό το γνωρίζει όλη η ελληνική κοινωνία…. Και τότε ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ας πάψουν ορισμένοι να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, ότι δήθεν ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους, διότι άλλα πράγματα ειλικρινά τους ενδιαφέρουν. Τους ενδιαφέρουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια…».

Νέα επίθεση από την αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος σε νομοθετική παρέμβαση γενικότερη για τον Τύπο και τι συναίνεση που ζήτησε ο Πρωθυπουργός έβαλε έναν αστερίσκο « την στήριξη αυτή να μην καταλήξει σε νέα τραπεζικά δάνεια που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός…».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από την πλευρά του επέμεινε στις καταγγελίες του για χειραγώγηση του Τύπου από τον ΣΥΡΙΖΑ και στην κριτική του λέγοντας πως για την διάσωση του Μαρινούπουλου θα στείλετε τον κ. Σκουρλέτη…. ενώ για την πρόταση του Πρωθυπουργού είπε πως ένα είναι συνολική για τον Τύπο και όχι για ένα συγκρότημα είναι θετικός και μάλιστα σημείωσε πως ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν υπάρξει στην Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως υπάρχει και κοινοτικό κεκτημένο.

Η «σύγκρουση» μεταξύ Πρωθυπουργού και αρχηγών της αντιπολίτευσης στην Βουλή ήταν μετωπική όμως και σε όλα τα υπόλοιπα θέματα, με αιχμή την οικονομία και την διαπραγμάτευση. Η διελκιστίνδα μάλιστα είχε από ερωτήματα του Πρωθυπουργό προς τον πρόεδρο της ΝΔ εάν «είστε με το ΔΝΤ ή το Σόιμπλε…» και τον κ. Μητσοτάκη να του απαντά «μην κουράζεστε, προσπαθώντας να οικοδομήσετε ψεύτικα διλλήματα. Το δίλλημα δεν είναι από τη μία οι υπερήφανοι αγωνιστές των συμφερόντων του λαού και από την άλλη εκπρόσωποι του Δ.Ν.Τ. ή του κ. Σόιμπλε. Το πραγματικό δίλλημα είναι αν συντάσσεται κανείς με το καθεστώς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ της νέας διαπλοκής και της αποτυχίας, των ατελείωτων διορισμών στο Δημόσιο ή με την Ελλάδα της δημιουργίας, της εργασίας, της προκοπής, της ελπίδας, της αλήθειας…».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε