Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ντάισελμπλουμ: Η ελληνική οικονομία δεν έχει ανακάμψει! Καμία υποχώρηση στα εργασιακά

Ντάισελμπλουμ: Η ελληνική οικονομία δεν έχει ανακάμψει! Καμία υποχώρηση στα εργασιακά

– Ντάισελμπλουμ: Να οριστικοποιήσουμε τα εκκρεμή ζητήματα σε μία πολιτική συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup, αν όχι σε αυτό της 7ης Απριλίου, τότε στο Eurogroup του Μαϊου
– Σόιμπλε: Χωρίς το ΔΝΤ δόση δεν παίρνετε και να ξεχάσετε ελάφρυνση χρέους!
– Σάλος από την δήλωση του Μισέλ Σαπέν ότι το ΔΝΤ ζητεί δέσμευση εφαρμογής των μέτρων και από την επόμενη κυβέρνηση
– Διαψεύδει μέσω Bloomberg το ΔΝΤ

Το παιχνίδι το ξέρουν καλά οι δανειστές μας. Και ποντάρουν στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι στριμωγμένη στο καναβάτσο με την ρευστότητα να φθίνει και με τα ταμειακά να μειώνονται με απίστευτους ρυθμούς. Μετά τον Σόιμπλε που δήλωνε νωρίτερα ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει δοση για την Ελλάδα ήρθε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πιστός του ακόλουθος και σύμμαχος να παίξει με τον πόνο μιας ολόκληρης χώρας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ζήτησε πολιτική συζήτηση για μία συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου ή του Μαϊου. Και δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί και πάλι σε αυτό που θεωρείται ως ένα απο τα μεγαλύτερα εμπόδια για συμφωνία. Τα εργασιακά.

Μιλώντας στους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες ο Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι χθες το Eurogroup συμφώνησε να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των ελληνικών Αρχών διά ζώσης στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εστιάσουν και να συμφωνήσουν στα βασικά εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα σε μία πολιτική συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup, αν όχι σε αυτό της 7ης Απριλίου, τότε στο Eurogroup του Μαϊου.

Επίσης, σημείωσε ότι οι θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα μία εκ των προτέρων δέσμη διαρθρωτικών μέτρων, προκειμένου να γίνει εύρωστη η οικονομία της χώρας και πιο φιλική προς την ανάπτυξη, καθώς και αντισταθμιστικά μέτρα σε περίπτωση που υπερκαλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα εργασιακά είναι σημαντικό τμήμα της διαπραγμάτευσης και ότι οι μεταρρυθμίσεις σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Ο τάισελμπλουμ, είπε και άλλα.. Ότι δηλαδή είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατό λιγότερα κεφάλαια από τα διαθέσιμα 86 δισ. του τρίτου προγράμματος. Απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της αξιοποίησης των μη χρησιμοποιούμενων δανείων για την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε: «Στόχος πρέπει να είναι να μη χρησιμοποιηθούν όλα τα χρήματα, γιατί όσο περισσότερα χρησιμοποιούνται θα περάσουν μέσω δανείων στην Ελλάδα αυξάνοντας το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος».

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση, σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια, ήδη από τον Φεβρουάριο, να δοθεί λιγότερη έμφαση στη λιτότητα και περισσότερη στην περικοπή δαπανών, με βαθιές μεταρρυθμίσεις για ένα πιο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. «Αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με ένα καλύτερο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, που θα λειτουργεί με ορθό τρόπο», επεσήμανε.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναφέρθηκε στη χρήση ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που χαρακτήρισε «θετικό». Καταλήγοντας, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως είναι ο «πρώτος» που παραδέχεται ότι η ελληνική οικονομία ακόμη δεν έχει ανακάμψει και πως στόχος είναι, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα με όσο το δυνατόν λιγότερα δάνεια, να ανακάμψει.

Σόιμπλε: Χωρίς το ΔΝΤ δόση δεν παίρνετε και να ξεχάσετε ελάφρυνση χρέους!

Ο Σόιμπλε 24 ώρες μετά το απογοητευτικό Eurogroup για την Ελλάδα ξεκαθάρισε δυο πράγματα: Ότι δόση χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ δεν παίρνουμε και να ξεχάσουμε την ελάφρυνση του χρέους.

«Εξαρτάται από την Ελλάδα εάν μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα η τρέχουσα αξιολόγηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της χώρας», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι η επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης δεν μπορεί να καταβληθεί χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σόιμπλε σημείωσε ότι ακόμα και οι εταίροι στην Ουάσινγκτον έχουν πλέον αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατή μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν έκανε δυσάρεστες αποκαλύψεις.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών του Ecofin (Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) είπε ότι το ΔΝΤ ζητεί να δεσμευτεί και η αντιπολίτευση, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, για τα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η Ελλάδα μετά το 2019 ζητά το ΔΝΤ. Ο Γάλλος υπουργός δεν απέφυγε να ρίξει αιχμές κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και να κατηγορήσει το Ταμείο για εμμονές, σημειώοντας με έμφαση πως δεν μπορεί να φανταστεί πως κάποιος θα ζητούσε κάτι ανάλογο από τη Γαλλία.

«Αυτό που μου φαίνεται περίεργο στη στάση του ΔΝΤ είναι ότι ζητά από την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, αξιωματούχος του Ταμείου μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg διέψευσε ότι το ΔΝΤ απαιτεί από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα να δεσμευτεί πως θα εφαρμόσει τα όποια μέτρα αποφασιστούν ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές.

Εμμονικό το ΔΝΤ και ο… Σόιμπλε – Τι είπε ο Σαπέν

O Γάλλος υπουργός κάλεσε το ΔΝΤ να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι όποιες καθυστερήσεις μπορούν να κοστίσουν πολύ στην Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Σαπέν, ο ίδιος δεν θεώρησε ποτέ απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που έγινε από άλλους (σ.σ. βλέπε Σόιμπλε) για λόγους τεχνογνωσίας και αξιοπιστίας. Ωστόσο, πλέον, είναι παρόν, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση μαζί με το ΔΝΤ.

Επίσης, χαρακτήρισε «εμμονή» του ΔΝΤ τα εργασιακά, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες. «Το ίδιο συμβαίνει και με τις απαιτήσεις για το δημοσιονομικό σύστημα και κυρίως τις συντάξεις», σημείωσε, τονίζοντας ότι το «περίεργο» στη στάση του ΔΝΤ, είναι ότι «ζητά από την ελληνική αντιπολίτευση να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης». «Πρέπει να είμαστε λογικοί από πολιτικής απόψεως», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί καν να φανταστεί την περίπτωση να ζητούσε κάποιος το ίδιο από τη Γαλλία.

Ερωτηθείς σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ζητά το ΔΝΤ, ο κ. Σαπέν απάντησε πως προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να διασφαλιστούν η ανάκαμψη και οι επενδύσεις. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα συζητηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά το 2018 και το χρέος. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «μη σοβαρό» το αίτημα για διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μία δεκαετία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε