Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

«Δραστική η παρέμβαση στο ρεύμα», δηλώνει η κυβέρνηση – Τι θα ανακοινώσει στις 19:00 ο πρωθυπουργός

Κυριάκος Μητσοτάκης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των μέτρων για το ρεύμα από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 19:00 σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πλαφόν στις χονδρικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να επιβληθεί από την 1η Ιουλίου, καθώς απαιτείται συνεννόηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα προωθείται η επέκταση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος τον Μάιο αλλά και τον Ιούνιο.

Η στήριξη αναμένεται να είναι οριζόντια για όλους τους καταναλωτές, και δεν θα αφορά μόνο, όπως σήμερα, στην πρώτη κατοικία και για κατανάλωση ως 300 κιλοβατώρες τον μήνα.

Επιπλέον αναμένεται να υπάρξει αναδρομική ελάφρυνση για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και σε νοικοκυριά με μεγαλύτερη κατανάλωση από 300 κιλοβατώρες τον μήνα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Η κρατική παρέμβαση για την απορρόφηση των αυξήσεων στο ρεύμα θα αφορά και επιχειρήσεις.

Το σχέδιο θα έχει εξάμηνο ορίζοντα – δηλαδή το τέλος του 2022 – και το ύψος θα είναι στα 2,5 δις ευρώ (1 εκατ. θα αντληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και 1,5 εκατ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης).

Πρόκειται για «δραστική παρέμβαση» δηλώνουν πηγές της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αντιμετωπίζεται ουσιαστικά το πρόβλημα των παράλογων λογαριασμών ρεύματος και ότι διορθώνεται μια αδικία σε βάρος της μεσαίας τάξης, η οποία επιβαρύνθηκε από την ενεργειακή ακρίβεια. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα δεν περιμένει την Ευρώπη και προχωρά στο δικό της σχέδιο για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ωστόσο η Κυβέρνηση και στη Σύνοδο Κορυφής θα επιμείνει στην ανάγκη δραστικής ευρωπαϊκής απάντησης στο… ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις