Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

East Med: Πως η ιστορική συμφωνία απαντά στην τουρκική προκλητικότητα

East Med: Πως η ιστορική συμφωνία απαντά στην τουρκική προκλητικότητα

Υπογραφές με μεγάλη σημασία στο Ζάππειο.
Ο EastMed “κάθεται στον λαιμό” του Ερντογάν.
Ελληνικό “μήνυμα” προς την Τουρκία για τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Το πρώτο από τα επόμενα βήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη που συμβάλλουν στην προσπάθεια της Αθήνας για διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας κι εξουδετέρωση της εντεινόμενης προκλητικότητάς της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου συνιστά η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed.

Η τελετή της υπογραφής που διεξάγεται απόψε στο Ζάππειο και στην οποία θα παρευρεθούν ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου – με τους οποίους συναντήθηκε νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης – αντιμετωπίζεται ασφαλώς από την κυβέρνηση ως ένα πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό γεγονός μείζονος σημασίας.

Συμφωνία που ωφελεί κι άλλους

Ένα γεγονός, το οποίο στηρίζεται απόλυτα στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου κι υπηρετεί τα συμφέροντα όχι μόνο της Ελλάδας και των άλλων συμβαλλόμενων χωρών – συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας, η οποία θα συμμετάσχει μελλοντικά στο έργο και το ενθαρρύνει, όπως επιβεβαιώνει η επιστολή του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, Στέφανο Πατουανέλλι προς τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη – αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, η συμφωνία για τον EastMed, σε συνδυασμό με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και τη λειτουργία του αγωγού ΤΑΡ βάζουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Το δε κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 5,2 δις ευρώ και συνιστά ένα έργο που χαρακτηρίζεται ως απόλυτα βιώσιμο και συμβατό με το περιβάλλον.

ΗΠΑ και Ε.Ε

Απαντώντας δε στο ερώτημα για ποιο λόγο ο EastMed είναι ένα έργο μείζονος σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, από την κυβέρνηση τονίζεται πως ικανοποιεί το πολύ σημαντικό για την Ευρώπη ζητούμενο για διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου και την απεξάρτησή της σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου.

Εξίσου σημαντικό είναι πως και οι ΗΠΑ στηρίζουν τον EastMed, καθώς ήδη ψηφίστηκε η σχετική νομοθεσία (EastMed Act), ενώ η δυνητική επιβολή κυρώσεων για τους υπό κατασκευή αγωγούς Nordstream 2 και Turkstream μαρτυρά τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο ενδεχόμενο κυριαρχίας του ρωσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

“Μήνυμα” προς την Τουρκία και συνάντηση με Τραμπ

Σε ό,τι αφορά δε τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς περί παραβίασης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, γίνεται σαφές εκ μέρους της Αθήνας ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας προστατεύουν αντιθέτως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ σε κάθε περίπτωση ένα κράτος, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η Τουρκία, δεν μπορεί να μπλοκάρει τη βούληση άλλων κρατών που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Μετά τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, ο χρόνος θ’ αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και το τετ-α-τετ στο Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως ήδη έχει γράψει το newsit.gr, ο αντικειμενικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να λάβει καθαρή στήριξη από τον Αμερικανό πρόεδρο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά και να καταδικαστούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες, όπως το σύμφωνο με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ούτως ή άλλως, τα ελληνοτουρκικά θ’ αποτελέσουν ένα μόνο μέρος της γεμάτης ατζέντας που έχει η συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία εστιάζει στην οικονομική και στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ και την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών. Στην ατζέντα συμπεριλαμβάνονται και οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο αγοράς αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις