Σάββατο, 4 Μαΐ
19oC Αθήνα

Έφη Αχτσιόγλου για τα σχόλια εναντίον της: «Αν δεν μιλούσα θα είχα “καταπιεί” τον σεξισμό»

Έφη Αχτσιόγλου για τα σχόλια εναντίον της: «Αν δεν μιλούσα θα είχα “καταπιεί” τον σεξισμό»

Η Έφη Αχτσιόγλου έκανε αναφορά στα σεξιστικά σχόλια που είχε δεχθεί όταν είχε εμφανιστεί άβαφη και σχεδόν απεριποίητη μιλώντας σε βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι αρχικά είχε αποφασίσει να μην απαντήσει στα μύρια όσα άκουσε, αλλά στη συνέχεια άλλαξε γνώμη γιατί όπως είπε αν δεν το έκανε θα ήταν σαν να είχε «καταπιεί τον σεξισμό».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια βουλευτής, Έφη Αχτσιόγλου τόνισε μιλώντας στην εκπομπή του Alpha «Καλύτερα δεν Γίνεται» ότι δεν ήθελε να απαντήσει γιατί έτσι κάποιοι θα έλεγαν ότι έτσι προσπαθεί να γίνει γνωστή.

«Θεωρήθηκε ανεπίτρεπτο να εμφανιστώ άυπνη, κουρασμένη, άβαφη και με μαύρους κύκλους σε εκείνο το βίντεο, απλά επειδή το μωρό μου έκλαιγε. Τότε, όταν μου το είχαν πει οι δικοί μου άνθρωποι, γιατί εγώ δεν γκουγκλάρω τον εαυτό μου – θεωρώ το χειρότερο πράγμα να το κάνει κάποιος αυτό – στην αρχή σκέφτηκα να μην μιλήσω», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

«Και στο παρελθόν είχαν υπάρξει σεξιστικά σχόλια. Είχα πει λοιπόν να μην μιλήσω γιατί δεν μου αρέσει και η θέση του θύματος. Δεν ήθελα να θεωρήσουν ότι χρησιμοποιώ αυτό για να γίνω γνωστή. Μετά όμως σκέφτηκα ότι αν δεν μιλάω ποτέ, πώς θα σπάσει όλο αυτό; Κάποια στιγμή κάτι έπρεπε να πω. Μάλιστα κάποιος μου είπε ότι αν μιλήσω θα αναπαραχθεί η απεριποίητη εικόνα μου», τόνισε η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε το επίμαχο βίντεο που προκάλεσε τα σχόλια για την εμφάνιση της Έφης Αχτσιόγλου:

Η Έφη Αχτσιόγλου εξήγησε το γιατί άλλαξε τελικά την γνώμη της και θέλησε να απαντήσει.

«Τότε απάντησα ότι, αν είναι έτσι έχω “καταπιεί” τον σεξισμό και έχω αποδεχθεί αυτό που συμβαίνει. Έτσι αποφάσισα να μιλήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός.

 

«Δύσκολος συνδυασμός γυναίκας, πολιτικού και μητέρας»

Η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στην δυσκολία του να είσαι γυναίκα πολιτικός και μητέρα.

«Είναι δύσκολος ο συνδυασμός γυναίκας και πολιτικού. Ακόμα πιο δύσκολο είναι αν είσαι και μάνα, μητέρα ενός μικρού παιδιού. Για να πω την αλήθεια εγώ όταν έγινα μητέρα κατάλαβα τι ακριβώς θα πει ανισότητα, τι δυσκολίες βλέπεις, τι θα πει γυάλινη οροφή, τι θα πει να μην μπορείς να προχωρήσεις μαζί με τον συνάδελφο ή τον πολιτικό σου αντίπαλο αν είναι άνδρας γιατί έχει άλλες ευκαιρίες και άλλα πλαίσια», είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Νομίζω όμως, ότι γενικά κάτι αλλάζει στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, δηλαδή μετά το metoo αρχίζουμε και μιλάμε πιο ανοιχτά για τον σεξισμό, μιλάμε πιο ανοιχτά για την κοινωνικά εμπεδωμένη ανισότητα, για την έλλειψη ευκαιριών που μπορεί να έχουν οι γυναίκες ή για το ότι όπως λένε “να φτάσει (μια γυναίκα) μέχρι ένα σημείο, αλλά όχι στα πάνω – πάνω”, όχι στο να είναι επικεφαλής ή για παράδειγμα προϊστάμενη κτλ. Το γεγονός ότι μιλάμε πια γι’ αυτά και την σεξουαλική κακοποίηση, μέχρι το mans playing, το “έλα να σου πω να σου εξηγήσω γιατί εγώ είμαι άνδρας κι εσύ δεν τα ξέρεις καλά επειδή είσαι γυναίκα”. Και μόνο που το συζητάμε νομίζω ότι κάνουμε βήματα μπροστά. Σπάμε αυτό το φράγμα», συμπλήρωσε η Έφη Αχτσιόγλου.

 

Η αναφορά στη Θάτσερ

Η Έφη Αχτσιόγλου ρωτήθηκε και πόσο μακριά είμαστε από τον δούμε γυναίκα πρωθυπουργό και έκανε αναφορά και στην Μάργκαρετ Θάτσερ.

«Θα ήθελα αυτό το ερώτημα σε λίγο καιρό να μην είναι ερώτημα, υπό την έννοια ότι δεν θα βλέπουμε διαφορετικά το αν πρωθυπουργός θα είναι γυναίκα ή άνδρας. Θα μας φαίνεται εξίσου λογικό. Το αν πρωθυπουργός θα είναι η γυναίκα ή άνδρας δεν θα είναι το “συν” ή το “πλην”. Η Θάτσερ ήταν γυναίκα και ήταν πρωθυπουργός και συνδύασε την πορεία της με ένα πολύ ασφυκτικό, καταπιεστικό πλαίσιο για τις κοινωνικές ομάδες της Αγγλίας».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις