Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Ειδικό Δικαστήριο: Αναξιόπιστοι μάρτυρες οι Ράικου, Αθανασίου και Τσατάνη κατά την εισαγγελέα

Ειδικό Δικαστήριο: Αναξιόπιστοι μάρτυρες οι Ράικου, Αθανασίου και Τσατάνη κατά την εισαγγελέα

Για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος που αποδίδεται στον Δημήτρη Παπαγγελλόπουλο η κυρία Σμυρλή έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους τρεις καταγγέλλοντες, την νυν εισαγγελέα Εφετών, Ελένη Ράικου και τους πρώην εισαγγελικούς λειτουργούς, Παναγιώτη Αθανασίου και Γεωργίας Τσατάνη, ζητώντας την πλήρη απαλλαγή και για αυτήν την κατηγορία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.Ελένη Ράικου

Η κυρία Σμυρλή άρχισε την τοποθέτηση της από τις καταγγελίες της Ελένης Ράικου χαρακτηρίζοντας «όψιμες» και τονίζοντας πως έγιναν 2,5 χρόνια μετά την παραίτηση της από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς. «Πρώτη φορά μετά από 2,5 χρόνια ανέφερε η Ράικου πως ο Παπαγγελόπουλος την πίεσε να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή» τόνισε η κυρία Σμυρλή.

Παράλληλα, η εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου αναφέρθηκε και στο σκέλος των καταγγελλομένων σχετικά με πιέσεις για την κατασκευή μαρτύρων και επικαλέστηκε και την κατάθεση της εισαγγελέως Εφετών στο Ειδικό Δικαστήριο λέγοντας πως η ίδια κατέρριψε τους ισχυρισμούς της, τονίζοντας πως η κυρία Ράικου κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δεν της ζήτησε να κατασκευάσει μάρτυρες αλλά πως η ίδια το εξέβαλε έτσι.

«Καταθέτει πράγματα που δεν λέχθηκαν ποτέ από τον κατηγορούμενο αλλά αναφέρεται συνέχεια στις δικές της εκτιμήσεις. Αυτό γεννά πολλά ερωτηματικά και κλονίζει την αξιοπιστία της ως μάρτυρα και αποτελεί επικίνδυνη εκτροπή να καταθέτει για πράγματα που δεν έχουν συμβεί» τόνισε η κυρία Σμυρλή.

Μεταξύ άλλων η κυρία Σμυρλή τόνισε σχετικά με την εισαγγελέα Εφετών πως «δε γίνεται στη δήλωση παραίτησης της καμία αναφορά στα τηλεφωνήματα Παπαγγελόπουλου, ούτε αναφέρεται σε καμία περίπτωση για πίεση από Παπαγγελόπουλου ή κάποια άλλον.

Δεν είχε αναφέρει προφορικά ή εγγράφως ούτε στη εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου ή στον επόπτη της, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Παπαγεωργίου ότι είχε επέμβει στο έργο της ο κατηγορούμενος Παπαγγελόπουλος. Η κυρία Δημητρίου ανάφερε ότι Ράικου αναφερόταν σε συμφέροντα ενώ για ενέργεια της εξεπλάγη και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής, στον οποίο απέστειλε και μήνυμα μετά την παραίτηση της και την κάλεσε να κατονομάσει από το βήμα της Βουλής, τα συμφέροντα».

«Η Ελένη Ράικου εμπλέκεται προσωπικά» τόνισε η κυρία Σμυρλή, κάνοντας αναφορά και στα εμβάσματα του συζύγου της.

«Τα όσα λέει δε θεωρούνται λόγος εισαγγελέα αλλά μάρτυρα. Σχετικά με τα κίνητρα της, αυτό που έχω να πω είναι πως σημασία έχει ότι δεν ανταποκρίνονται στα αλήθεια τα όσα λέει. Ποια μεγαλύτερη απόδειξη από την παραδοχή της ίδιας» διερωτήθηκε η κυρία Σμυρλή και κατέληξε πως η κατηγορία για παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου στο έργο της Ράικου είναι αβάσιμη, κάνοντας παράλληλα λόγο για επικίνδυνη εκτροπή για έναν εισαγγελέα.

Παναγιώτης Αθανασίου

Εκτενή αναφορά έκανε η κυρία Σμυρλή και στον πρώην οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και τις καταγγελίες του σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η κυρία Σμυρλή στην αγόρευση της ήταν ιδιαίτερη επικριτική απέναντι στον κ. Αθανασίου. «Η μη ανανέωση της θητείας του το 2018 οφειλόταν στα υπηρεσιακά του καθήκοντα και σε στοιχεία που προέκυψαν σε βάρος του. Ο κ. Αθανασίου καταφέρεται απαράδεκτα κατά ΑΔΣ του Αρείου Πάγου.

Εκδηλώνει και στοιχεία εμπάθειας κατά της τέως εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου και του κατηγορούμενου Παπαγγελόπουλου, θεωρώντας τους υπεύθυνους για τη μη ανανέωση της. θητείας του. Οι υπηρεσιακές του σχέσεις με τη κυρία Δημητρίου δεν παρουσιάζαν προβλήματα μέχρι που εξέθεσε την υπηρεσία του και τον ίδιο ως εισαγγελέα» τόνισε η κυρία Σμυρλή.

Η εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου σχετικά με την καταγγελία του μάρτυρα ότι δέχθηκε πιέσεις για το δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστου από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τόνισε πως «μία τέτοια προτροπή ήταν στα πλαίσια μίας αδύνατης ενέργειας καθώς συμμετέχουν πολλοί σε αυτές τις έρευνες, τους
οικονομικούς και φορολογικούς ελέγχους, δικαστικοί υπάλληλοι κλπ.Αυτό που λέει ο Αθανασίου είναι εκτός πραγματικότητας, φαιδρό».

Η εισαγγελέας τόνισε πως δεν υπήρξαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν καταγγελίες του κ. Αθανασίου για πιέσεις που δέχθηκε από τον Δ. Παπαγγελόπουλο για τις υποθέσεις των επιχειρηματιών, Ανδρέα Βγενόπουλου (απεβίωσε το 2016) και Γιάννη Αλαφούζου.

«Δεν προέκυψε ότι υπήρχε πίεση να περατωθεί άμεσα ο φορολογικός έλεγχος για τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν την καταγγελία.Η αξιοπιστία του μάρτυρα έχει κλονιστεί. Έχει διαπιστωθεί να δίνει αναληθείς μαρτυρίες και αντιφατικές απαντήσεις» τόνισε η κυρία Σμυρλή.

Όσο αφορά την υπόθεση του τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα η κυρία Σμυρλή χαρακτήρισε «μη αληθή» την καταγγελία του Παναγιώτη Αθανασίου και κατάληξε πως και στην προκειμένη περίπτωση έχει κλονιστεί η αξιοπιστία του. «Η δικογραφία είχε μείνει στα χέρια του για μελέτη και καθυστέρησε λόγω συμπληρωματικής παραγγελίας και του πορίσματος. Δεν προέκυψε ότι είναι αληθή τα όσα λέει σε βάρος Παπαγγελόπουλου» είπε η κυρία Σμυρλή.

Γεωργία Τσατάνη

Σχετικά με την καταγγελία της πρώην εισαγγελέως Εφετών, Γεωργία Τσατάνη σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου η κυρία Σμυρλή τόνισε πως «ο κατηγορούμενος δεν έκανε καμία ενέργεια για να επικοινωνήσει με την εισαγγελέα. Αντίθετα η Τσατάνη του τηλεφωνεί για να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που είχε σχηματιστεί σε βάρος της. Παπαγγελόπουλος δέχεται συνάντηση. Η Τσατάνη δημιουργεί ένα κλίμα οικείο. Ο Παπαγγελόπουλος της εξέφρασε την αντίρρηση του για κίνηση αυτή (να πάρει τη δικογραφία Βγενόπουλο). Φυσικό ήταν και καθόλου μεμπτό να εκφράσει τη νομική του άποψη…Η κυρία Τσατάνη μέσα σε αυτό το κλίμα τον προκαλεί τον Παπαγγελόπουλο να εκφράσει τη νομική του άποψη».

Η κυρία Σμυρλή χαρακτήρισε ακατανόητη την ενέργεια της κυρίας Τσατάνη να αφαιρέσει τη δικογραφία για τα δάνεια της Μαρφίν από την εισαγγελία Διαφθοράς και έκανε λόγο για «αντιδικονομική και παράνομη» ενέργεια και εκτροπή.

Και σε αυτή την περίπτωση η κυρία Σμυρλή έκανε λόγο για αβάσιμη κατηγορία και παντελή έλλειψη στοιχείου για παρέμβαση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο έργο της Γεωργίας Τσατάνη. «Δεν πρόκειται για λόγο εισαγγελέα, εμπλέκεται προσωπικά η κυρία Τσατάνη, έχει εμμονή. Η αξιοπιστία της κλονίζεται όταν ενεργεί παράνομα και καταγγέλλει αβάσιμα άλλους. Θεωρούσε ότι έτσι θα δημιουργήσει μία σύγχυση για να έχει υπερασπιστικό λόγο. Καταμήνυσε τις Κύπριες εισαγγελείς για να αποσείσει τις δικές της ευθύνες, η μήνυση απορρίφθηκε αλλά διαταράχθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Στράφηκε και κατά προέδρου Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου» τόνισε η κυρία Σμυρλή. 

«Αβάσιμη κατηγορία, καμία παρέμβαση από δικές της παράτυπες ενέργειες κατά το χειρισμό της υπόθεσης Βγενόπουλου, αυτή υπέστη τις συνέπειες» είπε η κυρία Σμυρλή, προσθέτοντας πως δε στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ούτε αντικειμενικά ούτε υποκειμενικά.

«Έγινε φανερό και πρέπει να ληφθεί υπόψιν πως αυτά τα περιστατικά καταγγελιών εισαγγελικών λειτουργών  δεν ήρθαν  για έλεγχο στη Δικαιοσύνη αυτοτελώς. Αποτέλεσαν ένας μέρος των καταγγελιών στη δικογραφία που σχηματίστηκε για σκευωρία σε βάρος πολιτικών στην υπόθεση της Novartis» είπε η κυρία Σμυρλή και επισήμανε πως υπάρχει ένα παράδοξο. «Αυτές οι καταγγελίες ενίσχυσαν το αφήγημα της σκευωρίας της Novartis» ανέφερε η κυρία Σμυρλή, τονίζοντας πως προέκυψε από τη διαδικασία πως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δε λειτουργεί έτσι. Εάν ίσχυαν οι καταγγελίες δε θα ερχόντουσαν μόνο τρεις. Από την αποδεικτική διαδικασία, καταρρίφθηκε η ύπαρξη παρεμβάσεων από όλη την πορεία του». 

Δήλωση δικηγόρων Παπαγγελόπουλου

Οι δικηγόροι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Ιπποκράτης Μυλωνάς , Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Μάνος Ροδουσάκης, μετά την πρόταση της κυρίας Σμυρλή τόνισαν : «Η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου κυρία Ολγα Σμυρλή με την σημερινή, πλήρως απαλλακτική, εξαίρετη πρόταση της, άρτια νομικά και εμπεριστατωμένη ουσιαστικά,  κονιορτιοποίησε την κατηγορία και επιβεβαίωσε τον κανόνα ότι οι Έλληνες Εισαγγελείς είναι ανεξάρτητοι , έντιμοι και θαρραλέοι . Η πρόταση της Εισαγγελέως κυρίας Σμυρλή αποκάλυψε και εξέθεσε ψεύδη και ψευδομάρτυρες που εκκινούμενοι από ταπεινά κίνητρα επιχείρησαν να πλήξουν το πρόσωπο του εντολέα μας».

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις