Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ειδικό Δικαστήριο: Δυο χρόνια φυλάκιση με αναστολή στο Νίκο Παππά – Χρηματική ποινή σε Καλογρίτσα

Ειδικό Δικαστήριο: Δυο χρόνια φυλάκιση με αναστολή στο Νίκο Παππά – Χρηματική ποινή σε Καλογρίτσα

Ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε στον Νίκο Παππά από το Ειδικό Δικαστήριο ενώ στο Χρήστο Καλογρίτσα επιβλήθηκε χρηματική ποινή 5.000 ευρώ. Το Ειδικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του Χρήστου Καλογρίτσα για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Δημήτρης Ασπρογέρακας ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλίας Διαμαντή που είχε καταθέσει ότι «φάκελοι και τσάντες έφευγαν απο γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ». Oμόφωνα το Δικαστήριο διαβίβασε στον εισαγγελέα την κατάθεση της γραμματέως Καλογρίτσα για τα περαιτέρω.

Νωρίτερα, Νίκος Παππάς και Χρήστος Καλογρίτσας κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι από το Ειδικό Δικαστήριο.

Οι 13 ανώτατοι δικαστές αναφορικά με την υπόθεση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών του 2016 έκριναν ένοχο το Νίκο Παππά για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος και τον επιχειρηματία για συνέργεια στο ίδιο αδίκημα.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου, Δημήτρης Ασπρογέρακας είχε προτείνει την επιβολή ποινής ενός έτους στο Νίκο Παππά και έξι μηνών στον Χρήστο Καλογρίτσα.

Ο Νίκος Παππάς μέσω των συνηγόρων του έχει ήδη δηλώσει πως δεν θα αιτηθεί ελαφρυντικών γιατί δεν νιώθει ένοχος.

«Η υπεράσπιση του Νίκου Παππά δεν ζητεί αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων. Κι αυτό, γιατί η υποβολή του αιτήματος σημαίνει έμμεση αναγνώριση της νομικής και ουσιαστικής ορθότητας της καταδικαστικής απόφασης και συνακολούθως της ενοχής του αιτούντος ελαφρυντικά. Ο Νίκος Παππάς δεν είναι και δε νιώθει ένοχος για παράβαση καθήκοντος, αλλά τουναντίον ακράδαντα πιστεύω ότι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και της ελεύθερης ενημέρωσης των πολιτών».

Τα ελαφρυντικά του συννόμου βίου, των μη ταπεινών αιτιών, αλλά και την αναγνώριση της συνδρομής του στην υπόθεση ζήτησε η υπεράσπιση του Χρήστου Καλογρίτσα.

Δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της καταδίκης 

«Το ειδικό δικαστηριο έκρινε ένοχο τον Νίκο Παπά, για παράβαση καθήκοντος. Η προσπάθεια του πρώην Υπουργού να μετατρέψει  σε πολιτική μία αμιγώς ποινική υπόθεση, απέτυχε παταγωδώς. Η αλήθεια έπρεπε να περάσει από το δικαστήριο και πράγματι  πέρασε σε ότι αφορά τον εντολέα μας κ. Χρήστος Καλογρίτσα. Η σημερινή ομόφωνη απόφαση αποτελεί δικαίωση, γιατί συνιστά πλήρη και οριστική απόδειξη ότι, πράγματι έλεγε την αλήθεια», τόνιζαν μετά την έκδοση της ετυμηγορίας οι δικηγόροι του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, Ανδρέας Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Νίκου Παππά τόνισαν:

Γιάννης Μαντζουράνης 

«Δυστυχώς, σήμερα ομόφωνα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να περιβάλουν με τη δεσμευτικότητα δικαστικής απόφασης την εκδικητική δίωξη του Νίκου Παππά από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Εδώ και τώρα επιβάλλονται δύο σχόλια: Πρώτον, όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται. Και δεύτερον, ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια. Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται. Μόνο ο δημόσιος έλεγχος της αιτιολογίας της επιτρέπει τη διακρίβωση της ορθότητας ή μη αυτής και μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκτός από δεσμευτικότητα και πειστικότητα και συνακόλουθα τον σεβασμό των πολιτών. Μετά από όλα αυτά η Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απλά δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία».

Θεόδωρος Μαντάς

«Προφανής, ακατανόητη και εντελώς αδικαιολόγητη η δυσαρμονία ανάμεσα στην πρόταση της Εισαγγελέως  και στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η ορθότητα της δεν θα κριθεί από την ομοφωνία αλλά από τον αντίκτυπό της στην Ελληνική κοινωνία. 

Το μοναδικό πραγματικό γεγονός το οποίο αποδείχθηκε σε αυτήν την ακροαματική διαδικασία είναι ότι με τις ενέργειες του Νίκου Παππά εισέρρευσαν εκατοντάδες εκατομμυρίων στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου από τον εξορθολογισμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».

Βαγγέλης Γεωργακόπουλος

«Σε μια εποχή,που στην συνείδηση του ελληνικού Λαού η δικαστική εξουσία έχει αποξενωθεί από την δικαιοσύνη, είναι αναμενόμενο σε μία πολιτική δίκη η απόφαση να είναι βαθύτατα και μόνον πολιτική».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις