Πολιτική

Η συμφωνία χωρίζει στα δυο τον ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι λένε “ναι” και ποιοι “όχι”

Το συντριπτικό ΟΧΙ τους ελληνικού λαού στις προτάσεις και απαιτήσεις των δανειστών έχει προκαλέσει μεγάλο μπελά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στη επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνίας.

Και αυτό γιατί τα στελέχη της “αριστερής” πτέρυγας εκλαμβάνουν αυτό το το ΟΧΙ και ως ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση να μην προχωρήσει ένα νέο αντιλαϊκό μνημόνιο που θα απέχει παρασάγγας από τις προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη την αντίθεσή του σε ένα 3ο Μνημόνιο με σκληρά μέτρα λιτότητας εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου καθώς τόνισε ότι “το «Όχι» του λαού στο δημοψήφισμα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ταπεινωτικό “Ναι” σε καινούρια μνημονιακά κρεματόρια”.

Μιλώντας σε συνέδριο για ενεργειακά θέματα ο κ. Λαφαζάνης είπε χαρακτηριστικά “Δεν θέλουμε στα δύο αποτυχημένα μνημόνια να προσθέσουμε και ένα τρίτο μνημόνιο σκληρής λιτότητας, βασάνων και στερήσεων του ελληνικού λαού, χωρίς μάλιστα να δίνεται καμιά προοπτική στον τόπο” και επισήμανε “Η Ελλάδαδεν βρίσκεται σε ομηρία από κανέναν. Και κάνουν βαρύτατο λάθος και ατόπημα όσοι στην Ευρώπη τη θεωρούν όμηρο. Η Ελλάδα επίσης δεν βρίσκεται με το “πιστόλι στον κρόταφο” ούτε βρίσκεται υπό εκτέλεση, έτοιμη να αποδεχθεί τα όποια τετελεσμένα της προσφέρουν όσο καταστρεπτικά και αν είναι. Βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου όσοι θεωρούν ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν έχουν καμιά άλλη επιλογή από το να συνυπογράψουν τη “θανατική” τους καταδίκη”.

“Η Ελλάδα δεν διαθέτει μια και μόνο επιλογή για το μέλλον της: να δεχθεί μια απαράδεκτη συμφωνία με τους ‘θεσμούς” πρόσθεσε και υπογράμμισε “Έχουμε ως χώρα πολλές επιλογές. Ξέρουμε ότι εδώ που φτάσαμε όλες οι επιλογές που έχουμε είναι δύσκολες και δύσβατες. Η χειρότερη, όμως, η πιο εξοντωτική, η πιο ταπεινωτική και ανυπόφορη, είναι μια συμφωνία παράδοσης, λεηλασίας και υποταγής της χώρας και του λαού μας. Αυτή την επιλογή δεν θα την κάνουμε ποτέ…”

Στο ίδιος μήκος κύματος ένα ακόμη κορυφαίο στέλεχος της “αριστερής πλατφόρμας” ο βουλευτής Στάθης Λεουτσάκος, ο οποίος εξέφρασε την αντίθετη της “Πλατφόρμας” στα μέτρα που θα κληθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε περίπτωση συμφωνίας με τους εταίρους, καλώντας μάλιστα το λαό να συμμετάσχει στη συγκέντρωση υπέρ του «Όχι» στην πλατεία Συντάγματος, την Παρασκευή.

Απογοητευμένος από τις εξελίξεις και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος μιλώντας στο MEGA τόνισε “Είμαστε σε μια κατάσταση τραγική, το δίλημμα που έχουν αφήσει οι δανειστές στο τραπέζι δυστυχώς είναι ή βίαιη βουλγαροποίηση της ελληνικής κοινωνίας ή έξοδος ή αναστολή της σχέσης μαζί τους” και σημείωσε “Όσοι ακόμη κάναμε κριτική για την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν είχαμε φανταστεί την κατάρρευση μιας περήφανης διαπραγμάτευσης που είχαμε υποσχεθεί στο λαό μας”.

Το κλίμα έντονης δυσαρέσκειας που διαμορφώνεται στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να διασκεδάσουν κυβερνητικά στελέχη με  πρώτο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που αποκάλυψε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.

“Όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή τη στιγμή, σε αυτές τις κρίσιμες ιστορικές συνθήκες αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσουμε να πατήσουμε στα πόδια μας. Θα υπάρχει ψήφος κατά συνείδηση αλλά η συνείδηση σε αυτές τις ιστορικές στιγμές προφανώς θέτει ζητήματα όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και την ευθύνη απέναντι στο λαό” ανέφερε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα δραχμής. “Είναι προπαγάνδα” είπε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η κυβέρνηση θα υπογράψει βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη συμφωνία, με τον Δημήτρη Βίτσα, από την πλευρά του, να λέει στο MEGA “Δεν θα βγάλει η κυβέρνηση τη χώρα εκτός ευρωζώνης. Είναι άλλωστε το διαπραγματευτικό μας χαρτί” και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα να σημειώνει σε δραματικούς τόνους “θεωρώ ότι έστω και μια κακή συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα από ένα καθεστώς μη συμφωνίας”

Εξάλλου μέσω Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε ότι “το Grexit πρέπει να αποκλειστεί οριστικά την Κυριακή. Πλήρης και λεπτομερής πρόταση, χρέος και αναπτυξιακό πακέτο είναι τα “κλειδιά”.

Οι συνεδριάσεις της ΚΟ και της ΚΕ που αναμένονται τα προσεχή 24ωρα αναμένεται να είναι θυελλώδεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να χάσει την “δεδηλωμένη” στις κρίσιμες ψηφοφορίες της Βουλής για τη συμφωνία και τους εφαρμοστικούς νόμους αναγκάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε αναζήτηση νέων κυβερνητικών “συμμάχων”, καθώς δεν είναι δεδομένη ούτε η στάση των ΑΝΕΛ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Βία ανηλίκων: Kids Wallet, κοινωνική εργασία στο σχολείο και δημιουργία τεχνικών γυμνασίων – Όλα τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν
Το Kids Wallet είναι διαθέσιμο από τις 12:00 το μεσημέρι ενώ μέσα στα μέτρα που προτείνονται είναι η κοινωνική εργασία στο σχολείο αντί αποβολών και η δημιουργία τεχνικών γυμνασίων
Μαθητές στο προαύλιο σχολείου 6
Άκης Σκέρτσος για βία ανηλίκων: Σήμερα θα παραδοθεί το Kids Wallet – Φιλοδοξία μας να θεσπιστούν τα 15 έτη ηλικία για την ψηφιακή ενηλικίωση
«Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να θεσπιστεί το έτος ψηφιακής ενηλικίωσης, όπου τα 15 έτη να οριστούν ως το κατώφλι όπου ένας έφηβος θα μπορεί μόνος του να κάνει κάποιες επιλογές»
Ο Άκης Σκέρτσος
Ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει το βάρος στα Τέμπη για να σταματήσει τις διαρροές προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου
Από σήμερα αναμένεται να λάβουν γνώση  της υπόθεσης και άλλοι βουλευτές -δικηγόροι στο επάγγελμα- καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί εφόσον αποφασίσει να καταθέσει πρόταση για προανακριτική να είναι πλήρως τεκμηριωμένη
Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου 1
Τι σηματοδοτεί η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να αφήσει τον Χάρη Δούκα εκτός «πρωινού καφέ»
Η απουσία του δημάρχου έχει την σημασία της καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να βάλει στο όργανο αυτό τους δύο από τους τρεις εσωκομματικούς του αντιπάλους
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας 1
Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις το Μέγαρο Μαξίμου: Στόχος το 32% μετά τη ΔΕΘ και ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή
Σήμερα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μαξίμου, θα παρουσιάσουν την Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας των Ανηλίκων
Το Μέγαρο Μαξίμου