Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Συμφωνία: Την Παρασκευή στη γερμανική Βουλή

Συμφωνία: Την Παρασκευή στη γερμανική Βουλή

Εν μέσω σφοδρότατων αντιδράσεων αναμένεται να συγκληθεί την Παρασκευή η γερμανική Βουλή προκειμένου να εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση για τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Η Μπούντεστανγκ θα συνεδριάσει στο τέλος της εβδομάδας αφού πρώτα θα περιμένει από την ελληνική Βουλή να ψηφίσει υπέρ των προαπαιτούμενων μέτρων που έχουν ζητήσει οι δανειστές και μετά θα ψηφίσουν οι Γερμανοί.

Ο Άρμιν Λάσετ υψηλόβαθμο στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) εκτιμά ότι η γερμανική βουλή θα στηρίξει ευρέως τις διαπραγματεύσεις για την παροχή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα. «Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ», είπε.

«Όποιος γνωρίζει με πόσο κόπο και προσπάθεια διαπραγματεύθηκαν αυτές τις ώρες στις Βρυξέλλες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Άνγκελα Μέρκελ, πρέπει και να αναγνωρίσει αυτή τη δουλειά. Και δεν μπορώ να φανταστώ ότι πολλοί βουλευτές της Ένωσης θα πουν “όχι”», επεσήμανε.

Βέβαιος ότι η γερμανική Βουλή θα ψηφίσει θετικά για τη συμφωνία με την Ελλάδα εμφανίστηκε και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Εκτίμησε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση και, όπου αυτό είναι απαραίτητο, τα Κοινοβούλια των κρατών της ευρωζώνης θα δώσουν τη συγκατάθεσή τους για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία είναι «ένα καλό αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ, λίγο πριν την αναχώρησή του για την Κίνα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ μίλησε για «καλό συμβιβασμό» με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η γερμανική Βουλή θα δώσει εξουσιοδότηση, εφόσον προηγουμένως εγκρίνει τη συμφωνία η ελληνική Βουλή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και την πρόταση περί προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι υπήρξε συνεργασία με την καγκελάριο Μέρκελ και διευκρίνισε ότι η προσωρινή έξοδος αφορούσε μία υπόθεση εργασίας για την περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία και μόνο εφόσον θα συμφωνούσε σε αυτό η Ελλάδα.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW Μάρσελ Φράτσερ τόνισε πως τα προβλήματα της Ελλάδας δεν έχουν επιλυθεί παρά την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους. «Θα ήταν πρόωρο να θεωρήσουμε τη συμφωνία επιτυχία», δήλωσε του DIW.

«Είναι μόνο ένα πρώτο βήμα για να σταματήσει η πτωτική πορεία της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε.
Παρόλα αυτά ο πρόεδρος του DIW επεσήμανε ότι η συμφωνία δεν λύνει προβλήματα όπως το πώς το ελληνικό κράτος θα καταστεί φερέγγυο, πώς θα αναδομηθεί το τραπεζικό σύστημα και πώς μπορεί να προωθηθεί η ανάπτυξη.
Το σχεδιαζόμενο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας είναι περισσότερο από γενναιόδωρο, εκτίμησε ο Φράτσερ. Παράλληλα όμως η γερμανική κυβέρνηση επέβαλε τις περισσότερες από τις απαιτήσεις της, κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε