Πολιτική

Είκοσι μέρες πειθαρχία και μετά δύο εβδομάδες υπομονή – Έτσι θα βγούμε από το σπίτι το Μάιο

Δεδομένη η αυστηροποίηση των ελέγχων και ο διπλασιασμός του προστίμου στα 300 ευρώ. Σε ποια περίπτωση θα ληφθούν πιο ακραία μέτρα. Στο συρτάρι για την ώρα ο χρονικός και ποσοτικός περιορισμός μετακινήσεων. Γιατί είναι ορόσημο η εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Τα νέα των τελευταίων ημερών είναι καλά. Δεν το έκρυψε, άλλωστε, ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας. Η καμπύλη των κρουσμάτων του κορονοϊού δείχνει να έχει «οριζοντιωθεί» και αυτό είναι που προκαλεί τις πρώτες συζητήσεις για το πότε θα… βγούμε από τα σπίτια μας. Το Πάσχα, πάντως, δεν θα είναι το ίδιο, κι αυτό δεν αλλάζει! «Αρκεί να μην εφησυχάζουμε», επιμένουν κι επαναλαμβάνουν κυβερνητικά στελέχη.

Click4more Πάσχα: Πρόστιμα έως και 1.000 ευρώ και οδηγίες για το ψήσιμο – Όλο το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μαξίμου είναι πως όλα θα φωτιστούν την εβδομάδα της Διακαινησίμου. Αφότου, δηλαδή, θα έχει περάσει το Πάσχα ως το πιο σοβαρό τεστ αντοχής των περιοριστικών μέτρων και θα έχει διαπιστωθεί ότι πράγματι η καμπύλη αρχίζει να παρουσιάζει καθοδική πορεία, ώστε ν’ αρχίσει να ξεδιπλώνεται στη συνέχεια το σχέδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Η οποία – όπως κατ’ επανάληψη έχει γράψει το newsit.gr – θα περάσει από πολλά στάδια και θα είναι χρονοβόρα. «Είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντάρισμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, ενώ ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε (Mega) πως η άρση των περιοριστικών μέτρων «θα είναι μακρόσυρτη».

Το πρώτο ορόσημο λοιπόν είναι η 27η Απριλίου. Τότε λήγει η παράταση που δόθηκε για τους περιορισμούς στην κυκλοφορία και ασφαλώς δεν είναι η ημερομηνία που θα ανακοινωθεί η άρση τους ή των όποιων άλλων μέτρων που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα, τα σχολεία και τα δικαστήρια. Θα σηματοδοτήσει, όμως, την αντίστροφη μέτρηση έως το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, όταν τα μέτρα πράγματι θ’ αρχίσουν να χαλαρώνουν και σιγά-σιγά η ζωή να επιστρέφει στους καθημερινούς της ρυθμούς.

«Αρκεί η εξέλιξη των πραγμάτων να συνεχίσει να είναι όπως δείχνει σήμερα και οι ειδικοί να δώσουν το πράσινο φως», λένε χαρακτηριστικά στο newsit.gr κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά πόσο μεγάλη αξία έχει η πιστή τήρηση των μέτρων τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. «Έως τότε, καμία χαλάρωση και κανένας εφησυχασμός», προσθέτουν τα ίδια στελέχη. Υπό αυτό το πρίσμα, εξάλλου, διόλου απίθανο είναι το σενάριο ένα πισωγύρισμα – ήτοι, μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων ή ένας δεύτερος κύκλος της πανδημίας – να οδηγήσει και πάλι σε περιοριστικά μέτρα κι ενώ θα έχει ήδη ξεκινήσει η σταδιακή άρση τους.

Click4more Χαρδαλιάς: Έχουμε χιλιάδες σε καραντίνα – Ξεχάστε την αποκλιμάκωση των μέτρων

Η προσώρας συμμόρφωση με τα περιοριστικά μέτρα είναι πάντως υψηλή. Αυτό φαίνεται πως οδήγησε τελικώς στην απόφαση να μπουν στο συρτάρι οι προτάσεις για αυστηροποίηση του πλαισίου μετακινήσεων – χρονικά και ποσοτικά, με βάση τα SMS στο 13033 – ή ακόμη και τα ακραία σενάρια καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Τούτο ουδόλως σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστούν εάν τα πράγματα πάρουν άσχημη τροπή τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, με πιθανότερο σενάριο και σ’ αυτή την περίπτωση τα αυστηρότερα αυτά μέτρα να έχουν γεωγραφικούς περιορισμούς, όπως έγινε π.χ. σε Μύκονο και Σαντορίνη.

“Φωτιά” τα πρόστιμα ενόψει Πάσχα

Δεδομένη θεωρείται πάντως η αυστηροποίηση των ελέγχων και ο διπλασιασμός του προστίμου από τα 150 στα 300 ευρώ ή και ακόμη παραπάνω σε περίπτωση υποτροπής, ενώ θα ληφθούν… αποτρεπτικά μέτρα για το ψήσιμο του οβελία σε ανοιχτές αυλές και δημόσιους χώρους και για την έξοδο του Πάσχα με εντατική αστυνόμευση στο εθνικό οδικό δίκτυο. Δεν θα κλείσουν αυτοκινητόδρομοι, διόδια και εθνικές οδοί (σ.σ.: κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές προϊόντων πρώτης και μη ανάγκης), αλλά είναι πιθανό να κλείσουν περιφερειακές οδοί και παράδρομοι.

Αυστηροί θα είναι και οι έλεγχοι σε ό,τι αφορά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ενώ φόβοι για κρούσματα απειθαρχίας υπάρχουν για τις εκκλησίες, παρά την απόφαση να επιτραπούν οι λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών. Ο λόγος είναι πως υπάρχει ενδεχόμενο συγκέντρωσης πιστών στον προαύλιο χώρο ή για το «δεύτε λάβετε φως» το βράδυ της Ανάστασης, με τη μεταφορά του Αγίου Φωτός ν’ αποτελεί πράγματι μια «σύνθετη άσκηση», όπως τη χαρακτήρισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κόντρα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: «Πείτε μας αν μιλούσε ο Ανδρουλάκης με τον Χατζηδάκη» – «Πολιτική αλητεία, ανακαλέστε τα ψεύδη»
«Τον διαψεύδουμε κατηγορηματικά», υπογραμμίζει ο κ. Τσουκαλάς, προσθέτοντας ότι «παζάρια το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει» και αυτό «ας το χωνέψει και ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»
Νίκςο Ανδρουλάκης 20
Μαρινάκης για Ανδρουλάκη: Ενώ ήταν σε συνεννόηση με εμάς για τις Ανεξάρτητες Αρχές έκλεινε και το μάτι στην υπόλοιπη αντιπολίτευση
«Σε δυο βάρκες» πατούσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τον κυβερνητική εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη αναφορικά με τις συνεννοήσεις...
Παυλος Μαρινάκης
Παύλος Μαρινάκης για Αλέξη Τσίπρα: «Η πολιτική δεν είναι μανιφέστα, τρέμω τι θα ακούσουν τα αυτάκια μας»
Απάντησε και στον Νίκο Ανδρουλάκη για τις Ανεξάρτητες Αρχές λέγοντας πως προσπαθούσε να συνεννοηθεί με τη ΝΔ ενώ έκλεινε και το μάτι στην υπόλοιπη αντιπολίτευση, πάτησε σε δύο βάρκες και έπεσε στη μέση
Ο Παύλος Μαρινάκης
Ο Γεωργιάδης τρολάρει τον Ανδρουλάκη για το κόκκινο γαρύφαλλο: Η έλευση του κόμματος Τσίπρα έχει άμεσες επιπτώσεις
«Μήπως τελικά στόχος του κ. Γεωργιάδη είναι να μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως πιο γραφικός πολιτικός;» αναρωτιέται ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 29