Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Εκλογές 2015 – Προκαλεί ο Βαρουφάκης: Προσωπικά ανθίζω, δε μου λείπει η υπουργική καρέκλα

Φωτό από corriere.it
Φωτό από corriere.it

Σε νέα συνέντευξή του, αυτή τη φορά στην ιταλική Corriere Della Sera, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα, το Grexit, το μνημόνιο, αλλά και το δικό του μέλλον στην πολιτική.

Σε ένα σημείο της συνέντευξης ο γνωστός οικονομολόγος ρωτήθηκε αν μετανιώνει για την παραίτησή του από τον θώκο του υπουργείου Οικονομικών και αν… του λείπουν οι “υπουργικές μέρες”.

Η απάντησή του ήταν αρνητική και χαρακτηριστικά τόνισε: “Προσωπικά ανθίζω, παρά το γεγονός ότι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα μετά την παράδοσή μας στις 13 Ιουλίου είναι στενάχωρη και δεν προμηνύει τίποτα καλό για την Ελλάδα ή την Ευρώπη. Η αντίδραση που έχουν απέναντί μου οι άνθρωποι στο δρόμο, στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία ακόμη και στη Γερμανία, σε συνδυασμό με την ελευθερία να ακολουθήσω την πολιτική μου ατζέντα έξω από τους περιορισμούς της κυβέρνησης μου δίνουν μεγάλη χαρά. Μου λείπει που δεν είμαι υπουργός; Αναμφισβήτητα όχι. Το υπουργείο ήταν ένα καθήκον που άξιζε να το σηκώσουμε μόνο στο βαθμό που κατευθυνόταν από αρχές. Αντιθέτως, οι διάδοχοί μου έπρεπε να διαχειριστούν αυτή τη φοβερή κατάσταση. Δεν τους ζηλεύω. Αν τους ζήλευα δεν θα είχα παραιτηθεί”.

Η “καυτή πατάτα” του Plan B

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση έφτασε και στο περίφημο Plan B, με το ερώτημα να είναι αν αυτό ήταν μια πράξη εσχάτης προδοσίας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε πως εσχάτη προδοσία θα ήταν να μην υπήρχε Plan B, σε μια περίοδο που όλοι οι άλλοι είχαν.

Όσο για το αν το νέο, τρίτο μνημόνιο θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας ή αν θα ξανατεθεί τελικά το θέμα του Grexit, ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε μεταξύ άλλων: “Ο Αλέξης Τσίπρας κι εγώ διαφωνήσαμε επειδή θεώρησε πως το νέο μνημόνιο ήταν η μόνη εναλλακτική στο σχέδιο του κ. Σόιμπλε. Εγώ το είδα ως μέρος αυτού του σχεδίου“.

“Ας ελπίσουμε ότι την επόμενη φορά που θα χτυπήσει ο φόβος του Grexit, η Ευρώπη θα έχει ανασυνταχθεί και το πλάνο του κ. Σόιμπλε θα έχει τεθεί στο ράφι προς όφελος ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος ανάκαμψης, ενός ευρωπαϊκού new deal”, τόνισε επιπρόσθετα ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Έπεται… συνέχεια;

Ο Γιάνης Βαρουφάκης όχι απλά δεν φαίνεται να λέει… “αντίο” στην πολιτική! Αντιθέτως τονίζει πως σύντομα θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση των επόμενων πλάνων του.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως η Ελλάδα έχει βυθιστεί, αλλά η ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι αυτή που έχει τραυματιστεί θανάσιμα

Σύντομα θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση. Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που εγώ υπηρέτησα δεν υπάρχει πια. Διαμελίστηκε από την συνθηκολόγησή μας. Δεν ήθελα να ενωθώ με αυτό που προέκυψε από την διάσπαση, κοίταξα εκεί που το πρόβλημα της Ελλάδας μπορεί να βρει λύση: Την Ευρώπη“, δηλώνει χαρακτηριστικά στην Corriere Della Sera.

“Αν οι Ευρωπαίοι δεν καταλάβουν ότι η οικονομία τους διοικείται από ψευδο-τεχνοκράτες που δεν εκλέγονται και δεν τιμωρούνται, ανθρώπους που διαπράττουν το ένα λάθος μετά το άλλο, τότε η δυτική δημοκρατία θα παραμείνει μια σκιά αυτού που νομίζουμε ότι είναι” συμπληρώνει ακόμη.

Τέλος, αναφορικά με εκείνους που του επέρριψαν ευθύνες για τους χειρισμούς του, ο ίδιος σχολιάζει ότι “η πραγματική αγάπη και φιλία επέζησαν, αλλά οι ψεύτικοι (φίλοι) εξαφανίστηκαν”.

Πηγή: corriere.it

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε