Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Εκλογές 2019 – ΝΔ: Οικονομία και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας

Εκλογές 2019 – ΝΔ: Οικονομία και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας
Φωτογραφία InTime News

Δύο είναι τα ζητήματα που αναδεικνύει σε κυρίαρχα στην τελική ευθεία της καμπάνιας του για τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πρώτο είναι η οικονομία, με αιχμή στο πρόγραμμα της ΝΔ τη μείωση φόρων και εισφορών και τα επενδυτικά κίνητρα, ενώ το δεύτερο η ασφάλεια των πολιτών και η πάταξη της ανομίας.

Ειδικά για το δεύτερο ζήτημα, επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο όχι μόνο μετά την επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, αλλά κυρίως με τα επεισόδια που προκάλεσαν άγνωστοι σε προεκλογικές εκδηλώσεις της ΝΔ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην εκδήλωση της Αθήνας μάλιστα, παρών ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Αφορά πρωτίστως τους πιο αδύναμους που ζουν σε συνοικίες, οι οποίες έχουν καταληφθεί από το οργανωμένο έγκλημα ή από διάφορους μπαχαλάκηδες», επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη χθεσινοβραδινή ομιλία του στη Λάρισα, κάνοντας λόγο επιπλέον για «τριάντα τραμπούκους που δεν πρόκειται να εκβιάσουν την επόμενη κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά την οικονομία κι υπό τη σκιά της ψήφισης του πακέτου μέτρων της κυβέρνησης και την καταβολή της «13ης σύνταξης» την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε τις βασικές προτάσεις της ΝΔ. «Είμαστε η παράταξη που την επόμενη μέρα θα μειώσουμε τους φόρους για όλους τους Έλληνες: τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%, το φόρο στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, τον ΦΠΑ σε 22% και 11%, ενώ θα πετύχουμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ενδιαφέρον είχαν και άλλες δύο αποστροφές του λόγου του προέδρου της ΝΔ: η πρώτη ήταν η επιλογή του να αγνοήσει τον Αλέξη Τσίπρα και να μην υιοθετήσει την τακτική των προσωπικών επιθέσεων. Αντιθέτως, τον… έσφαξε με το γάντι: «Αυτός διχάζει, εγώ ενώνω. Όσο θα μιλάει για το χθες, εγώ θα μιλάω για το αύριο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με τις «ίσες αποστάσεις» που ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ να λείψουν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου, προσφέροντάς του εν τέλει μια «καθαρή νίκη». Η αποστροφή αυτή ερμηνεύτηκε ως έμμεσο μήνυμα στο Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά, καθώς η ρητορική από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη το τελευταίο διάστημα ταυτίζει ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ κι έτσι το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται να κρατάει ίσες αποστάσεις από τους δύο αντιπάλους του.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις