Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Εκλογές 2019 – Νέα Δημοκρατία: Ηθικό πλεονέκτημα με τρεις… παραιτήσεις

Εκλογές 2019 – Νέα Δημοκρατία: Ηθικό πλεονέκτημα με τρεις… παραιτήσεις
Φωτογραφία αρχείου InTime News

Μία ακόμη μάχη τακτικής απέναντι στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε η Νέα Δημοκρατία, καταφέρνοντας να στρέψει εναντίον του Μαξίμου την τροπολογία που το ίδιο έφερε για την άρση του ασμβίβαστου ανάμεσα στον εν ενεργεία βουλευτή και τον υποψήφιο ευρωβουλευτή. Τροπολογία, η οποία θεωρήθηκε ότι «φωτογραφίζει» Κουντουρά – Δανέλλη, προκειμένου να μπουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την απόφαση λοιπόν του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην κάνουν χρήση της διάταξης και να παραδώσουν τις έδρες τους οι τρεις βουλευτές που θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές (Μεϊμαράκης, Ασημακοπούλου, Μάρκου) η Νέα Δημοκρατία πέτυχε να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας σε εκδήλωση για το brain drain σχεδόν 24 ώρες μετά την επίσκεψη Τσίπρα στον «Δημόκριτο», επανέλαβε ότι πρωταρχικός στόχος είναι να μην πάει χαμένη ούτε μία ψήφος στις ευρωεκλογές και να ξορκίσει η ΝΔ τη λεγόμενη «χαλαρή» ψήφο, δίνοντας χαρακτήρα εθνικής εκλογικής αναμέτρησης στην ευρω-κάλπη της 26ης Μαΐου.

Μάλιστα, για πρώτη φορά δήλωσε ανοιχτά ο κ. Μητσοτάκης πως «αν πιστέψουμε τον πρωθυπουργό (ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας), οι ευρωεκλογές είναι το πρώτο ημίχρονο ενός αγώνα, στον οποίο η ΝΔ πρέπει να βάλει κιόλας από το πρώτο ημίχρονο πολλά γκολ». Σε ό,τι αφορά την επίμαχη τροπολογία, ο κ. Μητσοτάκης την αποκάλεσε σκωπτικά «τροπολογία Κουντουρά» κι έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει τη δυνατότητα στους εν λόγω βουλευτές να το έχουν δίπορτο, δηλαδή να παραμείνουν στη Βουλή εάν δεν εκλεγούν στην Ευρωβουλή.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι συμπεριφέρεται ανήθικα, επιβεβαιώνοντας – σύμφωνα με τη ΝΔ – ότι εξαργυρώνονται τώρα γραμμάτια κι ότι υπήρξε έτσι πολιτική συναλλαγή για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση και να περάσει από τη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. Αντιθέτως, η επιλογή των υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ θεωρείται στην οδό Πειραιώς ως «μια αυτονόητη πράξη πολιτικής συνέπειας, βάσει των αρχών του κόμματος».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, τέλος, στην ομιλία του και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για αποβολή του Βίκτορ Όρμπαν και του κόμματός του από τους κόλπους του. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για μια γενναία και δύσκολη απόφαση.

Την ίδια στιγμή, και ο Αντώνης Σαμαράς – στο περιθώριο πολιτικής εκδήλωσης – εξέφρασε την επιθυμία του να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση από τις ευρωεκλογές. «Δείξτε τους την πόρτα στη μάχη των ευρωεκλογών που έρχονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις