Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Εκλογές 2019 – Τι είπε ο Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία – Γκρίνια για «γκάφες» και «έπαρση»

Εκλογές 2019 – Τι είπε ο Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία – Γκρίνια για «γκάφες» και «έπαρση»
Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ

Όλα όσα έγιναν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
«Γκάφες», έπαρση, λάθος αφήγημα, επικοινωνιακά λάθη, υπερφορολόγηση και απομάκρυνση από τη μεσαία τάξη οι αιτίες της ήττας.
«Να προτάξουμε τα θετικά και όχι τον φόβο» ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τσακαλώτος – Δραγασάκης αναλαμβάνουν να κάνουν… λιανά τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης.
Έρχονται αλλαγές στο επικοινωνιακό κομμάτι.

Φρένο στην εσωστρέφεια επιχείρησε να βάλει χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εμφανίστηκαν προβληματισμένα για την απήχηση που είχε το αφήγημα τους στις ευρωεκλογές αλλά και για την επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθήθηκε.

«Η συζήτηση για να βρούμε τα λάθη μας είναι σημαντική όμως τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη μάχη» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο τέλος της συνεδρίασης και αφού τα κορυφαία κομματικά και κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει τις απόψεις τους για το τι έφταιξε.

Στο τραπέζι της σύσκεψης έπεσαν όλα τα θέματα τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επηρέασαν την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης. Έγινε λόγος για γκάφες, για έπαρση στελεχών, για λάθος αφήγημα, για επικοινωνιακά λάθη, για την διεύρυνση και την Προοδευτική Συμμαχία όλοι ωστόσο κατέληξαν ότι το βασικό λάθος ήταν πολιτικό και έχει να κάνει με την απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την μεσαία τάξη και την υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στη συνεδρίαση δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις παρά μόνο πολιτικές επισημάνσεις, οι οποίες όμως στόχευαν συγκεκριμένα πρόσωπα και πρακτικές. Ο πρωθυπουργός άκουγε με προσοχή τους παρευρισκόμενους και σημείωνε με προσοχή τις επισημάνσεις που έκαναν οι συνεργάτες του.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι πέρα από την λάθος πολιτική στόχευση, κακοί χειρισμοί υπήρξαν και στην επικοινωνιακή ομάδα που χειρίστηκε την προεκλογική εκστρατεία καθώς επίσης και από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων με τις οποίες συνεργάστηκε το κυβερνών κόμμα.

Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

Έτσι αποφασίστηκε το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξουν αλλαγές στο επικοινωνιακό κομμάτι της κυβέρνησης όσο και στους αναλυτές των μετρήσεων καθώς τα στελέχη του κόμματος θεώρησαν ότι βρέθηκαν μετέωρα εξ αιτίας των λανθασμένων εκτιμήσεων που έγιναν από τους ειδικούς.

Ακόμα συμφωνήθηκε να γίνει πιο συστηματική δουλειά στην προσέγγιση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Γι’ αυτό άλλωστε την ερχόμενη εβδομάδα ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέλαβαν να εκλαϊκευόσουν τα αναπτυξιακά μέτρα που έχουν να κάνουν με την κοινωνική πολιτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνου.

«Πρέπει να προτάξουμε τα θετικά και όχι τον φόβο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας από τους συνεργάτες του να κινητοποιήσουν τις τοπικές οργανώσεις προκειμένου το επόμενο διάστημα να δώσουν την μάχη για τις εθνικές εκλογές.

Στόχος η προσέγγιση των νέων ανθρώπων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών αλλά και όλων εκείνων που το 2015 είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και στις ευρωεκλογές δεν πήγαν να ψηφίσουν. Άλλωστε στη συνεδρίαση έγινε μεγάλη συζήτηση και για την αποχή αλλά και για την χαμηλή συσπείρωση που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

Συζήτηση έγινε και για το θέμα της διεύρυνσης με κάποια στελέχη να εκφράζουν επιφυλάξεις για τον χρόνο που δημιουργήθηκε η Προοδευτική Συμμαχία αλλά και για την αποτελεσματικότητα της.

Παρά τις ενστάσεις που υπήρξαν για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος τελικά όλοι συμφώνησαν ότι τα στελέχη της διεύρυνσης δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ευκαιριακά αλλά αντίθετα να πέσουν και αυτά στη μάχη των εθνικών εκλογών.

Στην Πολιτική Γραμματεία συζητήθηκε ακόμα τα θέμα των αλλαγών στην Δικαιοσύνη. Οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να στείλει πρόσκληση σε όλα τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα που θα αναδειχτούν στη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης. Ο μοναδικός που διαφώνησε με τις αλλαγές ήταν ο Νίκος Φίλης, λέγοντας ότι ίσως αυτό το θέμα δημιουργήσει νέα προβλήματα. Οι περισσότεροι πάντως υποστήριξαν ότι δεν είναι δυνατόν να μείνει ακέφαλη η δικαιοσύνη καθώς στις εθνικές εκλογές μπορεί να μην υπάρξει κυβέρνηση.

Το θέμα των αλλαγών στην ηγεσία της Δικαιοσύνης συζητήθηκε και στην προπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής σε καλό κλίμα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις