Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Εκλογές 2023 – Αλέξης Τσίπρας: Θα σχηματίσουμε κυβέρνηση εάν έρθουμε πρώτοι στις εκλογές

Εκλογές 2023 – Αλέξης Τσίπρας: Θα σχηματίσουμε κυβέρνηση εάν έρθουμε πρώτοι στις εκλογές

Κόντρα στην κυβερνητική ατζέντα η οποία αναδεικνύει τις δηλώσεις κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίστηκαν να τάσσονται υπέρ της «κυβέρνησης των ηττημένων», ο Αλέξης Τσίπρας από το Βερολίνο όπου βρίσκεται αναφέρθηκε στην σημασία των συμμαχικών κυβερνήσεων.

«Η σταθερότητα, είναι συνώνυμο των κυβερνήσεων προγραμματικής συνεργασίας, που θα απολαμβάνει πολύ πιο ευρεία στήριξη στον λαό από ότι οι λεγόμενες αυτοδύναμες κυβερνήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας μάλιστα ότι «το κόμμα που θα κερδίσει αυτές τις εκλογές θα έχει την πολιτική νομιμοποίηση αλλά και την ηθική νομιμοποίηση να δημιουργήσει συμμαχίες και μια κυβέρνηση σταθερή. Η ΝΔ αυτό το αρνείται».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένοντας στην αναδειξη του θέματος των κυβερνήσεων συνεργασίας και δίνοντας μάλιστα και μία άμεση απάντηση στα σενάρια «κυβέρνησης των ηττημένων», ανέφερε ακόμα ότι «οι αντίπαλοι μας κινδυνολογούν. Λένε ότι η απλή αναλογική και οι συμμαχικές κυβερνήσεις θα φέρουν αβεβαιότητα. Στην πραγματικότητα η αβεβαιότητα και η αστάθεια είναι οι ίδιοι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι θέλει επαναληπτικές εκλογές μέχρι να έρθει αυτοδύναμη. Εμείς από την άλλη είμαστε έτοιμη, αν έρθουμε πρώτοι στις εκλογές της 21ης Μαίου, να σχηματίσουμε την επόμενη ημέρα κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας».

«Απάντησαν σε υποθετικό σενάριο»

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στα σενάρια για την κυβέρνηση των ηττημένων έλεγαν ότι τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασαν αυτές τις δύο απόψεις (ο Ευκλείδης Τσακαλώτου και ο Γιάννης Δραγασάκη) κατ’ αρχήν είχαν εκφράσει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ και στην συνέχεια απάντησαν σε ένα υποθετικό σενάριο το οποίο δεν έχει καμμία πιθανότητα να γίνει πράξη.

Απο το Βερολίνο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση λέγοντας: «Δείξαμε τι σημαίνει κυβερνώσα Αριστερά. Αν και δεν καταφέραμε όλα αυτά που θέλαμε. Αν και δεν είχαμε την ευχέρεια να κυβερνήσουμε δίχως καταναγκασμούς και να εφαρμόσουμε πλήρως το πρόγραμμα μας, εντούτοις είμαστε περήφανοι γιατί ήμασταν ίσως η μόνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που η επόμενη δεν μπορούσε να ισχυριστεί ότι παρέλαβε χάος.

Το αντίθετο. Η χώρα που αφήσαμε στους διαδόχους μας το 2019 δεν είχε καμία σχέση με τη χώρα υπό κατάρρευση που μας κληροδότησαν το 2023».

Εν τω μεταξύ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την ρύθμιση που έφερε το υπουργείο Οικονομικών για τα χρέη των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέφεραν ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση “αρνήθηκε την ουσιαστική ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις, με κούρεμα των χρεών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία και μετά, χλευάζοντας το δίκαιο αίτημα της κοινωνίας και την πρόταση της αντιπολίτευσης.

Στο παρά πέντε των εκλογών έφερε μία πολύ περιορισμένη ρύθμιση 36-72 δόσεων και την αναβίωση ρύθμισης που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για όσους την έχασαν.

«Όπως διαπιστώνεται» – αναφέρουν ακόμα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – «8 στους 10 δεν μπορούν καν να μπουν στην πολυδιαφημισμένη ρύθμιση, ενώ λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων που έθεσε η κυβέρνηση δεν μπορούν να αναβιώσουν ούτε την παλαιότερη ρύθμιση όσοι την απώλεσαν. Η εξαπάτηση και η κοροϊδία της ΝΔ θα επιστραφεί εφάπαξ από τους πολίτες στην κάλπη».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις