Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Εκλογές 2023: Αλλάζει τακτική ο ΣΥΡΙΖΑ – Τι θα βλέπουμε από τα στελέχη του μέχρι τις 21 Μαΐου

Εκλογές 2023: Αλλάζει τακτική ο ΣΥΡΙΖΑ – Τι θα βλέπουμε από τα στελέχη του μέχρι τις 21 Μαΐου

Σε κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της κυβέρνησης περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Στην πραγματικότητα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλάζει τακτική και τα στελέχη του θα βγαίνουν πλέον απέναντι στους πολιτικούς τους αντιπάλους με περισσότερη επιθετικότητα, παραθέτοντας στοιχεία για όλα όσα έχει κάνει η ΝΔ και η κυβέρνηση.

Βασικός τους στόχος εν όψει των εκλογών είναι πλέον να μη χάσουν άλλο χρόνο με συζητήσεις γύρω από την «κυβέρνηση των ηττημένων», την «κυβέρνηση ανοχής» αλλά και τη «σχέση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την 17 Νοέμβρη», αφού, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, και αυτό εντάσσεται στην κυβερνητική προπαγάνδα.

Στην πραγματικότητα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να απεγκλωβιστούν από τις ατέρμονες συζητήσεις για την «κυβέρνηση των ηττημένων», την οποία αξιοποίησε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα σε συνδυασμό με τα όσα έχει πει ο Γιάννης Βαρουφάκης για τις κλειστές Τράπεζες και τη «Δήμητρα».

«Εγώ είμαι απόλυτα σαφής: πουθενά στον κόσμο δεν σχηματίζονται κυβερνήσεις από τους ηττημένους των εκλογών» είπε χαρακτηριστικά χθες ο Αλέξης Τσίπρας, στην διακαναλική συνέντευξη.

Επίσης στην Κουμουνδούρου θέλουν να κλείσουν κάθε συζήτηση για την «κυβέρνηση ανοχής» την οποία άνοιξε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς, εκ του αποτελέσματος, περισσότερα προβλήματα έφερε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά έδωσε διέξοδο στο αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Όπως εκτιμήθηκε από το επιτελείο της Κουμουνδούρου, η «κυβέρνηση ανοχής» θα έπρεπε να βγει από τις συζητήσεις των επόμενων ημερών και ο μοναδικός που θα μπορούσε να τερματίσει αυτό το αφήγημα είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Κι αυτό γιατί εκτιμήθηκε ότι η εν λόγω «γραμμή» προκάλεσε σύγχυση και φόβους για το πόσο σταθερή θα είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας .

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε να λέει ότι «μια κυβέρνηση η οποία θα στηρίζεται στην ανοχή του 3%, δεν θα είναι μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής· θα είναι ευεπίφορη σε πιέσεις». Επεσήμανε μάλιστα ότι: «Διεκδικώ την ισχυρότερη δυνατή εντολή του ελληνικού λαού, διότι αυτό που επιθυμώ είναι να έχουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, μια κυβέρνηση σταθερότητας, μια κυβέρνηση τετραετίας».

Σε ότι αφορά τα σενάρια περί προοδευτικής διακυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να συγκυβερνήσει με το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, διότι, απ’ ό,τι είδα τις προγραμματικές τους θέσεις, δεν υπάρχουν διαφορές ουσιαστικές. Είδα τα δύο προγράμματα και δεν νομίζω ότι υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. Γι’ αυτό και δεν άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να βγει και να πει ότι “το 5ο σημείο είναι προβληματικό”, “το 6ο σημείο είναι προβληματικό”, ή να πρόσθεσε ένα ακόμα σημείο».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις οποίες αντιπαραθέσεις υπήρξαν με το ΠΑΣΟΚ για το θέμα του Ανδρέα Παπανδρέου, έτεινε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα κλάδο ελαίας προς τον Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας: «Aπλώνω το χέρι στις προοδευτικές δυνάμεις, γιατί το μέτωπό μου είναι σταθερά απέναντι στη Δεξιά», είπε χαρακτηριστικά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις