Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Εκλογές 2023: Η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων μετά τα Τέμπη και η στρατηγική της κυβέρνησης – Ανακοινώνεται σήμερα ο κατώτατος μισθός

Εκλογές 2023: Η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων μετά τα Τέμπη και η στρατηγική της κυβέρνησης – Ανακοινώνεται σήμερα ο κατώτατος μισθός

“Στοίχημα” με το χρόνο βάζει η ΝΔ για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών, η οποία τρώθηκε μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, όπως αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, η ΝΔ προηγείται με 26,3%, χάνοντας 4 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Έτσι, στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφεται στις 5,8 μονάδες (και στις 7,4 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου).

Απώλειες όμως σημειώνουν και ο ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 20,5% από 22,5% τον Φεβρουάριο – αλλά και το ΠΑΣΟΚ με 9,2%, από 10% πριν από ένα μήνα.

Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν τους φόβους στο κυβερνητικό επιτελείο για ενίσχυση της αντισυστημικής ψήφου, του ποσοστού των αναποφάσιστων και όσων ανήκουν στη “γκρίζα ζώνη” του λευκού και του άκυρου.

Η οργή του κόσμου για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη με καταλογισμό ευθυνών διαχρονικά στις κυβερνήσεις, αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ (με ποσοστό 30%) προηγείται σήμερα (στην αναγωγή επί των εγκύρων) με 4 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (26%), ενώ το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ καταγράφεται στο 10%.

Που «ποντάρει» το Μαξίμου

“Το γεγονός ότι ο κόσμος μετακινείται κυρίως προς μια ζώνη που φαίνεται ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει, επιβεβαιώνει ότι από εμάς είχε μεγαλύτερες προσδοκίες και μεγαλύτερες απαιτήσεις” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη ΝΔ “ποντάρουν” ότι η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης για την αναζήτηση των αιτιών του δυστυχήματος και ο επιμερισμός των ευθυνών, με την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου σε νέο πλαίσιο ασφαλείας και τον σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση των ελληνικών σιδηροδρόμων στα ευρωπαϊκά πρότυπα, θα αποφέρει καρπούς.

“Στο χέρι μας είναι, με τις κινήσεις που θα κάνουμε από εδώ και πέρα να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών” τόνισε με έμφαση ο κ. Οικονόμου, αποτυπώνοντας με τις δηλώσεις του ότι το νέο δίλημμα των εκλογών θα αφορά στο ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά παθογένειες και αδυναμίες του “βαθέος κράτους”, που είχαν καθοριστικό ρόλο στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Κοντά στα 770 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός

Παράλληλα η Κυβέρνηση προωθεί τις δεσμεύσεις που είχαν “παγώσει” για λίγο, λόγω της τραγωδίας των Τεμπών.

Σήμερα ανακοινώνεται η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά στις 11 το πρωί τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και “κλειδώνει” η τρίτη κατά σειρά αύξηση που θα διαμορφώσει τον κατώτατο μισθό από τα 713 ευρώ σήμερα, κοντά στα 770 ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η αύξηση του πληθωρισμού που συρρίκνωσε το εισόδημα των νοικοκυριών το 2022 και διαμορφώθηκε στο 9,6%.

Ο νέος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου και αφορά 650.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις