Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Εκλογές 2023 – Κυριάκος Μητσοτάκης στο Reuters: Τετραετία ταχείας ανάπτυξης για την Ελλάδα

Εκλογές 2023 – Κυριάκος Μητσοτάκης στο Reuters: Τετραετία ταχείας ανάπτυξης για την Ελλάδα
Φωτογραφία Reuters

Την ελπίδα πως θα κερδίσει και μια δεύτερη θητεία μετά τις βουλευτικές εκλογές την Κυριακή 21 Μαΐου με σαφή πλειοψηφία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι είχε μάθει να είναι τολμηρός στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις καθώς όπως είπε επιδιώκει να επανεκλεγεί σε μια χώρα που κάποτε ήταν το προβληματικό παιδί της ευρωζώνης.

«Ελπίζω ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια μου θα είναι χρόνια ταχείας ανάπτυξης για την Ελλάδα, αλλά ανάπτυξης που θα περιορίσει επίσης τις ανισότητες και θα διασφαλίσει ότι θα επικεντρωθούμε στην στήριξη εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Reuters από το Ηράκλειο της Κρήτης που βρίσκεται σήμερα, Τρίτη.

Το Reuters αναφέρεται στο ρεπορτάζ του στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση όπως η Covid-19, η εκτόξευση του πληθωρισμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας που συνεχίζει να ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά την ίδια ώρα που η οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,3% φέτος από 5,9% το 2022.

Ωστόσο, το δημοσίευμα τονίζει πως παρά τις παραπάνω δυσκολίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξοδέψει πάνω από 50 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας από το 2020, αύξησε τις συντάξεις όπως και τον μηνιαίο κατώτατο μισθό κατά 20% στα 780 ευρώ. Στοχεύει επίσης να αυξήσει τα έσοδα από την οικονομικά ζωτικής σημασίας τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας από 18 δισεκατομμύρια σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Το πρακτορείο σημειώνει επίσης πως ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα έπειτα από 13 χρόνια, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση των μισθών κατά 25% μέχρι το 2027.

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί», είπε. «Ξέρω ότι πολλοί Έλληνες παλεύουν» επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαπραγματευτεί μια στρατηγική για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων με τους δανειστές της ευρωζώνης, καθώς η χώρα μας διατηρεί το υψηλότερο δημόσιο χρέος στη ζώνη του ευρώ.

«Οι χώρες με υψηλό χρέος χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μειώσουν το χρέος τους και χρειάζονται μια προσαρμοσμένη προσέγγιση», είπε. «Μπορούμε να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα περίπου 2%. Και αυτό είναι που δεσμευόμαστε», είπε.

Ερωτηθείς εάν είχε πάρει μαθήματα κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια της θητείας του, είπε: «Ω, πολλά μαθήματα, αν μη τι άλλο. Σε περίπτωση που αμφιβάλεται, να είστε τολμηροί, αντί να κάνετε πίσω. Όταν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις…, θέλω πραγματικά να βάλω την Ελλάδα σε διαφορετική τροχιά» τόνισε.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου ότι η Ελλάδα το 2023 είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν το 2019. Και θέλω να χτίσω πάνω σε αυτό», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τάζει τον ουρανό με τ’ άστρα σε όλους».

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Πάντα έλεγα ότι δεν υπάρχει λόγος η σχέση μας να είναι συγκρουσιακή». Αλλά πρόσθεσε ότι το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι «βαθιά αναθεωρητικό» και παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
«Το κύριο καθήκον μου είναι να διασφαλίσω την υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων. Και, παράλληλα, θα τείνω πάντα χείρα φιλίας προς την Τουρκία» ξεκαθαρίζει.

Πηγή: skai.gr

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις