Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης από Λεχαινά: «Αφήνουμε τους άλλους να τσακώνονται για την Ελλάδα του 1981»

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης από Λεχαινά: «Αφήνουμε τους άλλους να τσακώνονται για την Ελλάδα του 1981»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε καρφιά από τα Λεχαινά κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την κόντρα που έχει ξεσπάσει στα δυο κόμματα από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να χρησιμοποιήσει στην καμπάνια για τις εκλογές, όρους από τον Ανδρέα Παπανδρέου και το 1981, όπως το σύνθημα «αλλαγή».

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέπτεται σήμερα (5.5.2023) τις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Αχαΐας. Πριν λίγο μίλησε σε κατοίκους στα Λεχαινά και έκανε αναφορά πέρα από τις εκλογές και στην κόντρα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τα συνθήματα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Πρωθυπουργός είπε με νόημα ότι η Νέα Δημοκρατία μιλάει για το μέλλον και αφήνει τα δυο κόμματα να τσακώνονται για το 1981.

«Εμείς μιλάμε για το μέλλον και αφήνουμε τους άλλους να τσακώνονται για το παρελθόν και την Ελλάδα του 1981», ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε κατοίκους της περιοχής. «Έχουμε ακόμα 17 ημέρες να πάμε μαζί για την μεγάλη νίκη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Λεχαινά.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης. Είναι μία πρόταση διακυβέρνησης που απευθύνεται σε όλους. Από την πρώτη στιγμή, το 2019, είπα ότι ο σκοπός μου είναι να ενώσω τον ελληνικό λαό και να απευθυνθώ σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν. Τίμησα αυτή μου τη δέσμευση και δεν πρόκειται να υποκύψω τις τελευταίες 15 μέρες της προεκλογικής περιόδου στο παιχνίδι του διχασμού και της πόλωσης. Εγώ θα μιλώ για το μέλλον, αφήνω τους άλλους να μιλούν για το παρελθόν», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του σε πολίτες στα Λεχαινά.

«Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Κι ας αφήσουμε κάποιους να ασχολούνται σε ποιον ανήκει -λέει- η παρακαταθήκη του Ανδρέα, να γυρνούν στο 1981. Εγώ θέλω να μιλάω για την Ελλάδα του 2023, για το πώς θα μειώσουμε φόρους, για το πώς θα μειώσουμε τις εισφορές και για το πώς θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, για το πώς θα βελτιώσουμε την υγεία, την παιδεία. Αυτά σας ενδιαφέρουν. Αφήστε τους άλλους, λοιπόν, να τσακώνονται για το παρελθόν» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «εμείς είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το μέλλον, για το σχέδιό μας, για μία Ελλάδα ισχυρή, μία Ελλάδα παραγωγική, μία Ελλάδα η οποία θα προσελκύει ξένες επενδύσεις. Μια Ελλάδα η οποία θα στηρίξει όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, όχι μόνο τον πρωτογενή τομέα αλλά και τον τριτογενή».

Η γαλάζια Ελλάδα, το γούρι και τα έργα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε στο ξεκίνημα της ομιλίας του έναν παραλληλισμό με τον καιρό, αλλά το γούρι που του είχε φέρει η Ηλεία και ανέφερε:

«Έφυγα από την Αθήνα με βροχή και έφτασα στην Ηλεία με λιακάδα. O ουρανός την 21η Μαΐου θα είναι γαλανός και γαλάζια θα είναι όλη η χώρα και σίγουρα γαλάζια θα είναι η Ηλεία. Όπως ήταν γαλάζια και στις εκλογές του 2019, όταν τότε με εμπιστευθήκατε να αναλάβω το δύσκολο έργο της διακυβέρνησης της χώρας. Θυμάμαι, όταν είχα ξαναπεράσει από τα μέρη σας, μου φέρατε γούρι τότε, είχα δεσμευθεί ότι θα ανατάξω την πατρίδα, θα τη βάλω σε μία τροχιά δυναμικής ανάκαμψης, θα την κάνω πιο ισχυρή, θα μειώσω φόρους και εισφορές, θα στηρίξω τον πρωτογενή τομέα, θα προστατεύσω τα σύνορα», είπε ο Πρωθυπουργός.

Για τα έργα που έχουν γίνει στην περιοχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Έγιναν έργα ύδρευσης, έργα κοινωνικής πολιτικής, σχολεία τα οποία χτυπήθηκαν τότε από τον σεισμό της Ανδραβίδας. Όλα αυτά έγιναν πράξη επειδή υλοποιήσαμε με προσήλωση ένα έργο το οποίο είχε πρώτα και πάνω από όλα στόχο να βελτιώσει τη δική σας καθημερινότητα. Να κάνει τη δική σας ζωή καλύτερη. Σήμερα μπορώ και εδώ από την Ηλεία, να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις μεγάλες κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε, η Ελλάδα το 2023 είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν το 2019».

Ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου και το κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για το νέο αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου και τόνισε ότι τήρησε την υπόσχεσή του: «Θυμάστε ότι όταν είχα έρθει να σας μιλήσω το 2019, σας είχα πει ότι θα βρω τρόπο, θα κινήσω γη και ουρανό έτσι ώστε το έργο αυτό, επιτέλους, να ξεμπλοκάρει σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αρχίσει να υλοποιείται.

Πράγματι, θυμάστε κι εσείς ότι το έργο αυτό, το πολύπαθο, ήταν αντικείμενο διαπλοκής της προηγούμενης κυβέρνησης, όταν κόπηκε σε οκτώ κομμάτια για να δοθεί το μισό στον φίλο εργολάβο της τότε κυβέρνησης, ο οποίος ένα σκοπό είχε μόνο: να φτιάξει τηλεοπτικό κανάλι το οποίο θα στήριζε το ΣΥΡΙΖΑ.

Την πληρώσατε όλοι εσείς. Διότι το έργο, όχι μόνο δεν προχώρησε αλλά κόλλησε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Σήμερα, όμως, το έργο αυτό γίνεται πράξη. Και μέχρι το τέλος του 2025, επιτέλους, η απομόνωση της Ηλείας θα σπάσει και θα έχετε έναν υπερσύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο, ο οποίος θα συνδέει την Ηλεία, τον Πύργο με την Πάτρα», τόνισε ο Πρωθυπουργός

Σύνθημα νίκης για τις εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στις εκλογές και έστειλε σύνθημα νίκης.

«Θέλω στις επόμενες μέρες που έμειναν από τώρα μέχρι τις εκλογές, 17 μέρες έμειναν, πέρασε ήδη η μισή προεκλογική περίοδος, έχουμε 17 μέρες ακόμα να πάμε μαζί για τη μεγάλη νίκη της 21ης Μαΐου. Αλλά θα την πετύχουμε αυτή τη νίκη, εάν μιλήσουμε περισσότερο, όχι για τους αντιπάλους μας, αλλά για το μέλλον αυτής της χώρας. Μου κάνει εντύπωση που οι αντίπαλοί μας ασχολούνται μόνο με το να παρουσιάζουν την εικόνα μιας Ελλάδας η οποία είναι γκρίζα, μαύρη.

Είμαι σε αγροτική περιοχή και δεν μπορώ να μην σχολιάσω αυτό το σποτάκι το οποίο είδα να διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ με έναν κύριο αγρότη ο οποίος έχει κάτι αγκινάρες, είναι μαύρες οι αγκινάρες. Δεν ξέρω αν έχετε ξαναδεί εσείς μαύρες αγκινάρες. Όλα είναι μαύρα. Αναρωτιέμαι εδώ, που είμαστε σε μία δυναμική περιοχή, που ο πρωτογενής τομέας κάνει πραγματικά θαύματα, αν αυτή είναι η εικόνα την οποία θέλετε εσείς ως αγρότες να βλέπετε για τους εαυτούς σας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το δίλημμα των εκλογών ανέφερε: «Την ισχυρή Ελλάδα μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί σήμερα να την εξασφαλίσει κι αυτό τελικά είναι και το δίλημμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Κι επειδή ακούω πολλά για δεύτερη κάλπη, για το τι θα γίνει μετά την απλή αναλογική, σας λέω ένα πράγμα: μία κάλπη υπάρχει στο δικό μου μυαλό. Αυτή είναι η 21η Μαΐου. Μία ισχυρή Νέα Δημοκρατία την 21η Μαΐου θα εγγυηθεί ότι τελικά η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτή που θα αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης την επόμενη μέρα».

«Καραδοκεί ο Βαρουφάκης»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στον Γιάνη Βαρουφάκη και θύμισε το σχέδιο «Δήμητρα».

«Οι άλλοι μιλούν για δήθεν προοδευτική διακυβέρνηση. Προοδευτική διακυβέρνηση, και τσακώνονται όλοι μεταξύ τους. Εν τω μεταξύ, κανείς δεν μπορεί να συνεννοηθεί, κάπου καραδοκεί και ο Βαρουφάκης στη γωνία να σας πάρει τα ευρώ σας, να σας τα κάνει “Δήμητρες”», είπε ο Πρωθυπουργός.

Προσλήψεις 10.000 νοσηλευτών και γιατρών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στα Λεχαινά και για το μεγάλο ζήτημα της υγείας και τόνισε ότι τα επόμενα 4 χρόνια θα ενισχυθούν τα νοσοκομεία και θα γίνουν προσλήψεις 10.000 νοσηλευτών και γιατρών, ενώ θα αναμορφωθούν 160 Κέντρα Υγείας και 80 Νοσοκομεία.

«Ξέρω, μη κοροϊδευόμαστε, ότι εδώ στην Ηλεία υπάρχουν προβλήματα με τα νοσοκομεία. Έχουμε διάσπαρτα μικρά νοσοκομεία και κανένα δεν φαίνεται να λειτουργεί καλά. Δεσμεύομαι απόλυτα -και θέλω να το ακούσετε αυτό από μένα- ότι κανένα νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει. Αλλά τα νοσοκομεία θα ξαναφτιαχτούν με τέτοιο τρόπο που να παρέχουν πραγματικά ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες.

Να κάνουμε μια λογική κατανομή έργου. Και ξέρω, να το ξέρετε αυτό από μένα, ξέρω ότι υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία και ξέρω ότι είναι πολύ επώδυνο για κάποιον να αναζητά παροχές υγείας και να του λένε ότι θα εγχειριστείς μετά από έξι ή μετά από δώδεκα μήνες.

Είναι δέσμευσή μου: θα προσλάβουμε 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα αναμορφώσουμε 160 Κέντρα Υγείας και 80 Νοσοκομεία. Ξέρουμε πώς να το κάνουμε, έχουμε εμπειρία στα θέματα αυτά. Μάθαμε μέσα στην πανδημία ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια είναι τα μειονεκτήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και θα κάνουμε πράξη αυτή μας τη δέσμευση», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Μετά τα Λεχαινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Αμαλιάδα, ενώ ακολούθως θα επισκεφθεί τον Πύργο Ηλείας και το εργοτάξιο του νέου αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος στα Χανάκια.

Μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και κατώτατος στα 950

Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στους μισθούς. Μίλησε για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ τόνισε ότι στο τέλος της επόμενης 4ετίας η ΝΔ μπορεί να πετύχει να φτάσει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ.

«Αυτή, λοιπόν, είναι η Ελλάδα του μέλλοντος την οποία οραματίζομαι, για την οποία θέλουμε να αγωνιστούμε μαζί και στην οποία τελικά θέλουμε να φτάσουμε. Μία Ελλάδα η οποία θα συγκλίνει πραγματικά με την Ευρώπη, η οποία θα αυξάνει τους μισθούς – μπορούμε να πετύχουμε μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και κατώτατο μισθό 950 ευρώ. Εμείς στο κάτω-κάτω πήραμε τον κατώτατο στα 650 και τον πήγαμε στα 780. Έχουμε αξιοπιστία, λοιπόν, όταν μιλάμε για όλα αυτά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεύεται από στελέχη του κόμματος, τους βουλευτές και τους υποψήφιους βουλευτές του νομού.

Στις 19:00 ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο στάδιο της Ένωσης Αθλοπαιδιών Πατρών (ΕΑΠ).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις