Τρίτη, 7 Μαΐ
18oC Αθήνα

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης για Ροδόπη: Έστειλα στον κ. Τσίπρα την εμπιστευτική ενημέρωση από την ΕΥΠ, όσο ακόμα ήμουν πρωθυπουργός

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης για Ροδόπη: Έστειλα στον κ. Τσίπρα την εμπιστευτική ενημέρωση από την ΕΥΠ, όσο ακόμα ήμουν πρωθυπουργός

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε το πρωί της Κυριακής (18.06.2023) διακαναλική συνέντευξη στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, εν όψει των εκλογών στις 25 Ιουνίου 2023.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και εγκάλεσε για ανεύθυνη στάση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι είναι μονόδρομος η αυτοδυναμία, καθώς ο ίδιος δεν προτίθεται να συνεργαστεί με μικρότερα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. 

Χαρακτήρισε “το μεγαλύτερο προσωπικό στοίχημα” την αναμόρφωση του ΕΣΥ την επόμενη τετραετία και ξεκαθάρισε ότι ένα από τα τρια πρώτα νομοσχέδια θα είναι η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. 

Αναφερόμενος στο ναυάγιο με τους εκατοντάδες μετανάστες που έγινε στα ανοιχτά της Πύλου, κατηγόρησε για άλλη μία φορά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για “όψιμο ανθρωπισμό εκ μέρους του”.

Ερωτηθείς για την πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει σχετικά με τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη και την μουσουλμανική μειονότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι “υπήρξε γενική ενημέρωση προς τον κ. Τσίπρα πριν τις εκλογές και μία πιο ειδική ενημέρωση μετά τις εκλογές, όσο ακόμα ήμουν πρωθυπουργός. Έλαβα μία εμπιστευτική ενημέρωση από την ΕΥΠ που επεξηγούσε την έκταση της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου και αυτή την ενημέρωση την έστειλα στον κ. Τσίπρα”, προσθέτοντας ότι θα θίξει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το ζήτημα των παρεμβάσεων στη μουσουλμανική μειονότητα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

Η πρώτη ερώτηση στον πρόεδρο της ΝΔ ήταν για το μεταναστευτικό, με αφορμή και το ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου. “Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησής του για τον περιορισμό των επιπτώσεων στο προσφυγικό και απάντησε στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Απορώ, είπε, γιατί επιμένει να στοχοποιεί το Λιμενικό και όχι αυτά τα “άθλια υποκείμενα”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τους διακινητές, ενώ μίλησε και για όψιμο ανθρωπισμό εκ μέρους του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν είδε τέτοιο ανθρωπισμό για το κολαστήριο της Μόριας.

Ερωτηθείς για τη Ροδόπη και την πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει για τη μουσουλμανική μειονότητα, απάντησε: “Οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες που πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους και να μην υπάρχει καμία διάκριση εις βάρος τους. Το τουρκικό προξενείο ήθελε ανέκαθεν τη μειονότητα απομονωμένη, να αυτοπροσδιορίζεται τουρκική και να είναι εξαρτημένη ανά πάσα στιγμή από την Τουρκία. 

Το τουρκικό προξενείο έδινε σαφείς εντολές στήριξης στους δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε γενική ενημέρωση προς τον κ. Τσίπρα πριν τις εκλογές και μία πιο ειδική ενημέρωση μετά τις εκλογές, όσο ακόμα ήμουν πρωθυπουργός. Έλαβα μία εμπιστευτική ενημέρωση από την ΕΥΠ που επεξηγούσε την έκταση της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου και αυτή την ενημέρωση την έστειλα στον κ. Τσίπρα.

Θα θίξω το ζήτημα στον Ερντογάν. Η δημοσιοποίηση αυτής της συζήτησης στέλνει και ένα μήνυμα στην Τουρκία, ότι στα ζητήματα της μειονότητας, η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί εξωτερικές παρεμβάσεις”.  

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα έχει την ευκαιρία να δει τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, ενώ είπε ότι σταδιακά μπορεί να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ακόμα και αν δεν γεφυρωθούν οι μεταξύ των δύο χωρών διαφορές. Όσο για τα εξοπλιστικά, τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία δυνατότητα να υπαγορεύσει στην Ελλάδα τι αγορές θα κάνει.

Για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει αρχική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι καλύτερο από το Δουβλίνο και ικανοποιεί πάγιες ελληνικές θέσεις, υπάρχουν ωστόσο πολλά σημεία που επιδέχονται βελτίωσης.

Μίλησε ακόμη για οργανωμένη πολιτική οικονομικής μετανάστευσης, καθώς Ελλάδα και Ευρώπη χρειάζονται εργατικά χέρια. Θα πρέπει να γίνει με δικούς μας όρους, είπε, μιλώντας για νόμιμη μετανάστευση, αλλά και για ανθρωπιστικές βίζες από την Ευρώπη σε μετανάστες που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Αναφερόμενος στην επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι “θα είναι μια κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος. Το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης είναι μεγάλο βάρος, μεγάλη ευθύνη της εντολής που μου δίνει ο ελληνικός λαός”.

“Θα δώσουμε έμφαση στην ικανότητα των προσώπών να υπηρετήσουν τις πολιτικές στις οποίες έχουμε δεσμευτεί”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς αν θα αξιοποιήσει και πρόσωπα από την Κεντροαριστερά. Για μένα το ιδεολογικό πρόσημο δεν είναι τόσο σημαντικό, είπε, το «μπόλιασμα» της ΝΔ με ικανά στελέχη είναι συνεχές.

Για το σενάριο τρίτων εκλογών: “Είμαι σίγουρος ότι θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Εγκάλεσε για ανεύθυνη στάση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι είναι μονόδρομος η αυτοδυναμία, καθώς ο ίδιος δεν προτίθεται να συνεργαστεί με μικρότερα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ. Από την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ μας κλείνει κατάμουτρα την πόρτα, η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος”, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για την Υγεία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε: “Οι πολίτες έχουν δίκιο να αγωνιούν για το ΕΣΥ. Για εμένα η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι για μένα το μεγαλύτερο προσωπικό στοίχημα της επόμενης τετραετίας. Το ΕΣΥ δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας… Προβληματίζομαι όταν ακούω συμπολίτες μου ότι πρέπει να περιμένουν μήνες για ένα τακτικό χειρουργείο. Έχουμε δώσει έμφαση στο πρόγραμμα μας για την αναμόρφωση της διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών. Έχουμε μία ολιστική προσέγγιση για την Υγεία…

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι δεν έμαθε τίποτα από τις κάλπες της 21ης Μαϊου. Είναι προσβλητικό να ισχυρίζεται κάποιος ότι δεν μας ενδιαφέρει η ανθρώπινη ζωή. Δεν υπάρχει καρκινοπαθής στην πατρίδα μας που να μην έχει πρόσβαση στις πιο σύγχρονες και ακριβές θεραπείες”. 

Για το ΕΚΑΒ, επισήμανε ότι “θέλουμε περισσότερο προσωπικό, όχι τόσο περισσότερα ασθενοφόρα” και δεσμεύθηκε ότι θα “τρέξει” τις προσλήψεις. Είπε ότι η διακομιδή από αέρος είναι πολύ σημαντική για τα νησιά μας και σε αυτό θα συμβάλλουν οι έξι νέες βάσεις.

Για την οικονομία και τη φοροδιαφυγή: “Το ζήτημα της φοροδιαφυγής δεν έχει συζητηθεί αρκετά στις δύο προεκλογικές περιόδους”, αναγνώρισε ο κ. Μητσοτάκης. Είπε ότι την θεωρεί μέγιστο δείγμα αντικοινωνικής συμπεριφοράς, τόνισε ωστόσο ότι έχουν γίνει ενέργειες περιορισμού της. Το γεγονός ότι υπερβαίνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους δείχνει ότι κάτι αρχίζει να κινείται και στο μέτωπο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, παρατήρησε.

Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μπορεί να μας επιτρέψει, σε βάθος τετραετίας, να πάμε σε σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, κάτι που θα εξετάσουμε στο δεύτερο μισό της νέας τετραετίας, είπε ακόμη.

Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για την αύξηση μισθών, τόνισε. Είπε ότι οι επενδύσεις και η μείωση της ανεργίας είναι διαπραγματευτικά οπλα στα χέρια των εργαζομένων. Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα αρχίζουν να ανεβαίνουν σταδιακά, είπε, καλώντας τους εργοδότες να πληρώνουν περισσότερα, για να προσελκύουν εργαζομένους.

«Έχω έναν ευχάριστο πονοκέφαλο για τη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης, έχουμε πολλά άξια στελέχη, θέλω να επιλέξω τους καλύτερους σε σχέση με την αποστολή που θα τους δώσω, είναι σαφές ότι πρωτοκλάσατα στελέχη θα βρεθούν σε άλλα υπουργεία, ενώ θα υπάρξει και η ευκαιρία σε νέους παίκτες να δείξουν τις δυνατότητες. Θα υπάρξουν και πρωτοκλασάτα στελέχη που σε πρώτη φάση δεν θα αξιοποιηθούν, το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα έχει πολλές περισσότερες γυναίκες» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, τόνισε σε ό,τι αφορά αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ιδιωτικοποίησης του νερού ξεκαθάρισε ότι «ένα από τα τρια πρώτα νομοσχέδια θα είναι η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο. Είναι ειλημμένη απόφαση η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ να φύγουν από το Υπερταμείο και να επανέλθουν υπό πλήρη κρατικό έλεγχο και εν προκειμένω υπό το Υπουργείο Υποδομών».

Αναφερόμενος στα κομματίδια, όπως τα χαρακτήρισε, δεξιά της ΝΔ, εγκάλεσε όσους επέλεξαν την απλή αναλογική, λέγοντας ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ήδη αυτοδύναμη κυβέρνηση και πεντακομματική Βουλή. «Φωτογράφισε» τη «Νίκη», λέγοντας ότι η θρησκεία δεν μπορεί να περιορίζεται στα στενά όρια ενός κόμματος και έκανε λόγο για «καπηλεία» του θρησκευτικού συναισθήματος.

Σε νέα ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: “Η Τουρκία άρχισε να προσθέτει στην ατζέντα ζητήματα μειονότητας, αποστρατιωτικοποίησης… Δεν συζητώ τέτοια θέματα. Αν η Τουρκία εγκαταλείψει τις εκφάνσεις της Γαλάζιας Πατρίδας, υπάρχει το σενάριο μεγάλη προόδου στις σχέσεις μαζί της”. 

Δείτε τη διακαναλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

 

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις