Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Εκλογές 2023 – ΝΔ: Το «αγκάθι» της χαλαρής ψήφου και η δεύτερη ανάγνωση των δημοσκοπήσεων

Εκλογές 2023 – ΝΔ: Το «αγκάθι» της χαλαρής ψήφου και η δεύτερη ανάγνωση των δημοσκοπήσεων

Ακόμη και τη δύναμη του Tik ToK επιστράτευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσεγγίσει τους νέους και να ζητήσει τη συμμετοχή τους στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η χαλαρή ψήφος στις εκλογές αποτελεί «εφιάλτη» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ και είναι έντονη η ανησυχία μήπως η αύξηση των ποσοστών της «γαλάζιας» παράταξης, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, με τη στασιμότητα στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλέσει την αδιαφορία των πολιτών και τη μη συμμετοχή στις εκλογές. Μια εξέλιξη που, όπως εκτιμούν στη ΝΔ, θα έβαζε «αγκάθια» στον επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου να λάβει ένα ισχυρό ποσοστό στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, που θα διαμορφώσει τις συνθήκες για αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

«Μία είναι η κάλπη και είναι αυτή της 21ης Μαΐου» είναι η θέση της κυβέρνησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διευκρινίζει ότι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση «θα καθορίσει τα πάντα».

«Θα είναι αυτή που θα ορίσει ποιος θα κυβερνήσει. Και όσο πιο ισχυρό είναι το μήνυμά της, τόσο πιο κοντά θα μας φέρει στη σιγουριά και στην πρόοδο» τονίζει με.

Κατηγορηματικό «όχι» σε αλίευση βουλευτών από άλλα κόμματα

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά, ότι δεν υπάρχει η σκέψη να αναζητήσει τη στήριξη βουλευτών από άλλα κόμματα, αν και εφόσον λείπουν ελάχιστες ψήφοι για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, απορρίπτοντας έτσι τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κ.α. κομμάτων, για σχέδιο αποστασίας.

Η δεύτερη ανάγνωση των δημοσκοπικών ευρημάτων

Διαβάζοντας αναλυτικά και με προσοχή τις δημοσκοπήσεις σε Μαξίμου και Πειραιώς σημειώνουν τρεις παραμέτρους και συγκεκριμένα ότι:

α). Η ΝΔ ανακάμπτει μετά την τραγωδία των Τεμπών και εμφανίζει ποσοστά, στην πρόθεση ψήφου, κοντά στο 32%, με τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται στο 6% . Τα ευρήματα αυτά δημιουργούν αισιοδοξία ότι στις επόμενες 19 ημέρες ως τις εκλογές, η διαφορά μπορεί να αυξηθεί και στη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής να επιτευχθεί ο υπέρτατος στόχος της αυτοδυναμίας.

β). Οι μεταβαλλόμενες θέσεις Τσίπρα, αρχικά για κυβέρνηση νικητών και στη συνέχεια ακόμη και για κυβέρνηση ανοχής, «αποδυναμώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ» εκτιμούν στη ΝΔ, η οποία, δια στόματος και του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζει ότι η πιθανότητα ο Αλέξης Τσίπρας να επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση ηττημένων, δεν είναι ένα… ευφάνταστο σενάριο.

γ). Επιπλέον στο «γαλάζιο στρατόπεδο» εκτιμούν ότι η επιμονή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για τον «άγνωστο Χ» στη θέση του Πρωθυπουργού, υπό τον κίνδυνο και της παρατεταμένης ακυβερνησίας, μπορεί να επιφέρει δημοσκοπικά οφέλη στη ΝΔ.

Η πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ από ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25

Σε Μαξίμου και Πειραιώς έμφαση δίνουν και στο γεγονός ότι σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που μένει στάσιμος, αυξημένα ποσοστά εμφανίζουν τα άλλα αριστερά κόμματα, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.

Και φυσικά το βλέμμα είναι στραμμένο και στο ακόμη υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων (κοντά στο 11%) αλλά και στη σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου για μπλόκο ή μη, στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις