Τρίτη, 7 Μαΐ
25oC Αθήνα

Εκλογές 2023 – ΝΔ: Το μήνυμα ενότητας από το Ζάππειο και το «μέτωπο» Μητσοτάκη – Σαμαρά – Καραμανλή πριν τις εκλογές

Εκλογές 2023 – ΝΔ: Το μήνυμα ενότητας από το Ζάππειο και το «μέτωπο» Μητσοτάκη – Σαμαρά – Καραμανλή πριν τις εκλογές

Κοινό μήνυμα ενότητας μπροστά στις εκλογές έδωσαν την Τρίτη (09.05.2023) ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή στην εκδήλωση στο Ζάππειο, όπου 44 χρόνια πριν ο ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε την υπογραφή της Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.).

Και παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, στο Μαξίμου είναι έκδηλη η ικανοποίηση για το μήνυμα πανστρατιάς, με στόχο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ και τη νίκη στις εκλογές.

Κοινή συνισταμένη στις προσεγγίσεις των τριών ανδρών η στρατηγική επιλογή της παράταξης της ΝΔ στην ένταξη της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη -με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει ότι και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Καραμανλής και Σαμαράς παρέμειναν αταλάντευτοι στην επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή- αλλά και η κριτική για τον χαρακτήρα της διακυβέρνησης της ΕΕ στις πολλαπλές κρίσεις.

«Δεν θα αποδεχθούμε πλέον λανθασμένες συνταγές»

«Να σημειώσω τη σταθερή προσήλωση της ΝΔ στην Ευρώπη, πέρα από τα κομματικά όρια» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας με έμφαση ότι «ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός λίγο έλειψε να γκρεμίσει σε μερικές εβδομάδες όσα χτίζαμε επί δεκαετίες το 2015. Το σύνθημα ”δεν ξεχνώ” είναι και εδώ» πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον ούτε στο 2015, ούτε στο 2012, ούτε στο 2010, όταν μας επιβλήθηκαν λανθασμένες συνταγές. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε πλέον τέτοιες συνταγές και κανείς πλέον δεν θα μπορεί να μας κουνήσει το δάχτυλο ότι δήθεν δεν ακολουθούμε ευρωπαϊκές υποδείξεις, όταν έχουμε επιδόσεις πολύ καλύτερες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπέδειξε ως χρήσιμο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Παράλληλα αναφέρθηκε στις κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την περίοδο της διακυβέρνησης του, από την πανδημία και το μεταναστευτικό και την οικονομία, και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα από πολλές ευρωπαϊκές οικονομικά ισχυρότερες χώρες.

«Πυρά» σε ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25

Από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν έλειψαν και οι αναφορές στην προεκλογική συγκυρία. Μίλησε για «ασυνάρτητες συμμαχίες, που ενώ θα έχουν καταδικαστεί στην κάλπη, μπορεί να αναζητούν την εξουσία ποντάροντας στην παγίδα της απλής αναλογικής. Και επιδιώκοντας νέες περιπέτειες με “Δήμητρες” μικρότερης αξίας ακόμα και από τα μυαλά των εμπνευστών τους».

«Μένουμε σε επιφυλακή, ώστε να μην κινδυνεύσουν όσα κατακτήσαμε. Ούτε να εκχωρήσουμε σε άλλους ένα μέλλον που με τόσο κόπο οικοδομήσαμε» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «το μήνυμα της 21η Μαΐου θα είναι καθοριστικό για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη».

Καραμανλής: Μόνο η παράταξη μας μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα

Την εκτίμηση ότι ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη, με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας και ότι η ΝΔ είναι η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την προοπτική, εξέφρασε στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

«Με τη στήριξη όλων μας η παράταξή μας είναι ισχυρή και θα επιτύχει μια ακόμα εκλογική νίκη στις επικείμενες εκλογές» πρόσθεσε, τονίζοντας με έμφαση ότι η επόμενη κυβέρνηση «πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της δημόσιας υγείας και παιδείας, της ασφάλειας των πολιτών και της απονομής της δικαιοσύνης».

Σαμαράς: Πίσω δε γυρίζουμε με τίποτα

Σαφές μήνυμα ότι το ενδεχόμενο επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, έστειλε στη δική του τοποθέτηση ο Αντώνης Σαμαράς.

«Πίσω δε γυρίζουμε με τίποτα μετά την 21η Μαΐου θα πάμε μόνο μπροστά» επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός και προεξόφλησε ότι η Ελλάδα χάρις στην ανορθωτική προσπάθεια της κυβέρνησης των τελευταίων τεσσάρων ετών, της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πάρει, επί τέλους, και την επενδυτική βαθμίδα.

Αναφορές στα εθνικά θέματα

Ο Αντώνης Σαμαράς συμφώνησε με τον Κ. Καραμανλή ότι υπάρχει ο κίνδυνος ενίσχυσης κομμάτων και κινημάτων αντισυστημικού χαρακτήρα λόγω της πλήρους αδυναμίας και ανεπάρκειας των ηγεσιών της Ε.Ε.

Ενώ, και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί ήταν ξεκάθαροι ως προς τις θέσεις τους στα εθνικά θέματα, με τον κ. Καραμανλή να σημειώνει, στέλνοντας μήνυμα και προς την Τουρκία. «Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Το καθεστώς των νησιών είναι δεδομένο και εκτός πάσης συζήτησης, το δικαίωμα άμυνας και αποτροπής για την ασφάλεια των νησιών είναι αδιαπραγμάτευτο, το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων είναι κατά το Διεθνές Δίκαιο μονομερές και στην αποκλειστική δικαιοδοσία της κάθε χώρας. Τελεία και παύλα» τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην αναδιάταξη του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη, ενώ έκανε ειδική μνεία στα κυριαρχικά δικαιώματά μας σε ό,τι αφορά την αποκλειστική οικονομική ζώνη που όπως είπε χαρακτηριστικά δεν θα τα μοιράσουμε με την Τουρκία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις