Πολιτική

Εκλογές 2023: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «άδειασε» τον Άδωνι Γεωργιάδη για τις 180 έδρες

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε ένα στεγνό… άδειασμα του Άδωνι Γεωργιάδη προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε “λάθος τις δηλώσεις στελεχών ότι η ΝΔ θα πάρει 180 έδρες στην επόμενη Βουλή”, φωτογραφίζοντας τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μία ημέρα μετά τις εκλογές δήλωσε στον ΣΚΑΪ: “Ασφαλώς στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, βλέπουμε όλοι μας τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Ένας διακηρυγμένος στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αλλαγή του Συντάγματος. Να πούμε στον κόσμο ότι τώρα το στοίχημα στις δεύτερες εκλογές δεν είναι η Νέα Δημοκρατία να είναι κυβέρνηση αλλά να πάρουμε 180 έδρες μόνοι μας και να πάμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα.

Δεν προδικάζω κανένα αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών, λέω ότι είναι ένα από τα διλήμματα που θα μπορούσαν να τεθούν. Δεν μπορείς όμως να περιμένεις και μια μεγάλη αλλαγή μέσα σε 25 ημέρες. Κάποιος που ψήφισε Μητσοτάκη σήμερα, γιατί να μην το κάνει σε 25 ημέρες”.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αντώνης Σρόιτερ: Πάμε σε αυτό, λοιπόν. Τη βραδιά των εκλογών, κ. Πρόεδρε, στα προεκλογικά και μετεκλογικά πάνελ, κάποιοι διέγνωσαν ήδη αλαζονεία σε κάποια στελέχη σας. Άκουσα κι εγώ δηλώσεις, «θα πάρουμε 180 βουλευτές στις δεύτερες εκλογές, ήδη έχουμε 170-τόσους στις πρώτες, αν είχαμε ενισχυμένη αναλογική, και δεν θέλουμε κανέναν θα αλλάξουμε το Σύνταγμα μόνοι μας».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήταν λάθος αυτές οι δηλώσεις. Νομίζω ότι διορθώθηκαν στην πορεία και δεν αποτυπώνουν σε καμία περίπτωση τη δική μου φιλοσοφία. Είναι πρακτικά αδύνατον η Νέα Δημοκρατία να πάρει 180 έδρες στις επόμενες εκλογές, ειδικά αν μπουν περισσότερα κόμματα στη Βουλή.

Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι το Σύνταγμα, κ. Σρόιτερ, προβλέπει τους 180 βουλευτές, είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη Βουλή, ακριβώς γιατί απαιτεί από εμάς να αναζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις για να αλλάξουμε τον καταστατικό χάρτη της χώρας και αυτό θα το επιδιώξω σε κάθε περίπτωση.

Αν θέλουμε να κάνουμε μία γενναία συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να βρούμε συγκλίσεις, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Άρα, μακριά από μένα οποιαδήποτε λογική ότι «θέλω να αλλάξω το Σύνταγμα μόνος μου, σε μία κατεύθυνση που ικανοποιεί μόνο εμένα». Ούτε είναι στις προθέσεις μου, ούτε αριθμητικά θα είναι εφικτό, ούτε η φιλοσοφία του Συντάγματος είναι τελικά αυτή…

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει το σχέδιο για ισχυρούς δήμους: Ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης και το στοίχημα της αποκέντρωσης
Η ενίσχυση των δήμων αποτελεί προϋπόθεση για την αναζωογόνηση της περιφέρειας, τη στήριξη των μικρών και νησιωτικών κοινοτήτων και την αντιμετώπιση της απομάκρυνσης των πολιτών από τα κοινά
O Αλέξης Τσίπρας 9
Κώστας Τσουκαλάς: «Αποδεικνύει την προχειρότητα και ασυνέπεια της κυβέρνησης»
Επιπλέον σημειώνει ότι «πριν δυο εβδομάδες ανακοίνωσε μειώσεις χωρίς να εξηγεί τη μέθοδο εφαρμογής – αποδείχτηκε τελικά ότι τα διυλιστήρια θα προσέφεραν εταιρική κοινωνική ευθύνη αδιευκρίνιστης αξίας και χωρίς πραγματικό αποτύπωμα στην αντλία»
Κώστας Τσουκαλάς, ΠΑΣΟΚ