Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Εκλογές 2023: Οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με το «βλέμμα» στην επενδυτική βαθμίδα

Εκλογές 2023: Οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με το «βλέμμα» στην επενδυτική βαθμίδα

Με τη φράση “κάναμε πολύ σημαντικά βήματα προόδου και αυτά τα βήματα προόδου επιβάλλεται να τα συνεχίσουμε”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε χθες (26.04.2023) το πρόγραμμα 5 αξόνων της ΝΔ για την επόμενη τετραετία, επιχειρώντας να αναδείξει τις διαφορές με το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δηλώνει ότι οδηγεί τη χώρα κατευθείαν σε νέο μνημόνιο.

Στον αντίποδα με το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε ότι οι προγραμματικές δεσμεύσεις της ΝΔ είναι ισορροπημένες και δεν απειλούν τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, στέλνοντας έτσι και μήνυμα εκτός της χώρας, σε διεθνείς αγορές, επενδυτές και εταίρους, εν όψει του στόχου της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

“Για εμένα η διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελεί όρο απαράβατο και συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τη νέα γενιά. Για να μην φτάσουμε ποτέ ξανά στο σημείο η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας” τόνισε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη στροφή για τις κάλπες, παρ’ ότι η μεσαία τάξη είναι η “πολύφερνη νύφη” για όλα τα κόμματα, οι δεσμεύσεις ήταν προσεκτικά διατυπωμένες και συνέδεσε την υλοποίηση τους με τις… κατάλληλες οικονομικές συνθήκες.

Δεσμεύτηκε για διορθώσεις στη φορολογία της εάν και εφόσον η ανάπτυξη κινηθεί σε επιθυμητά επίπεδα, κάτι για το οποίο δηλώνει αισιόδοξος.

Από τον Ιανουάριο του 2024 η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά

Στα μέτρα της επόμενης τετραετίας για τα οποία δεσμεύτηκε κατηγορηματικά ότι θα προωθήσει η Ν.Δ., εφόσον αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι η αύξηση του ύψους του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά κατά 1000 ευρώ (από 1/1/2024), αύξηση που ουσιαστικά θα κυμαίνεται από 90 έως 220 ευρώ ετησίως, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Στο επίκεντρο του οικονομικού και κοινωνικού προγράμματος που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, εκτός από τη μεσαία τάξη, βρίσκονται και κοινωνικές ομάδες στις οποίες στοχεύει εκλογικά η ΝΔ, όπως οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, αγρότες και κτηνοτρόφοι, η νέα γενιά κ.α..

Οι βασικές εξαγγελίες

Μεταξύ των βασικών εξαγγελιών του Κ. Μητσοτάκη για την επόμενη 4ετία (2023 – 2027), είναι:

-Αύξηση μέσου μισθού πάνω από 25%, δηλαδή στα 1.500€ από 1.170 € σήμερα.

-Αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 €.

-Νέα αύξηση 3 – 4% στις συντάξεις από 1/1/2024.

-Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση μισθολογίου τους από 1/1/2024.

-Σταδιακή μείωση 20% τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το 2027.

-Οριστική κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες και αύξηση τους κατά 60.000 έως το 2027.

-Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα ασφαλιστικών εισφορών και μη μισθολογικού κόστους.

-Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025

-Αύξηση κατά 8% Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αναπηρικών επιδομάτων.

-Αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού.

Το πρόγραμμα 5 αξόνων της ΝΔ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα και για την ενίσχυση του ΕΣΥ και γενικότερα της Υγείας, αλλά και της Παιδείας, της νέας γενιάς, της εργασίας, διεύρυνση της πράσινης ατζέντας, έργα υποδομών, επέκταση του φράκτη στον Έβρο και περαιτέρω αμυντική θωράκιση της χώρας, καθώς και μέτρα για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, ενώ ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε και για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.

Αύριο η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας

Η τελευταία εκκρεμότητα, που κλείνει αύριο Παρασκευή, είναι η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, το οποίο έχει αποκλειστικά τη σφραγίδα του Πρωθυπουργού.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, στη συνέντευξη του, δεν θα περιλαμβάνει πρόσωπα του πολιτικού ή του ευρύτερου «star system» και πάντως θα έχει ισχυρό γυναικείο άρωμα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις