Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Εκλογές 2023: Στην Εύβοια σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκλογές 2023: Στην Εύβοια σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

15 ημέρες πριν από τις εκλογές, με τον… αέρα που δίνουν στη Ν.Δ. οι δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σύσσωμη η “γαλάζια” παράταξη, ανεβάζουν ρυθμούς στην προεκλογική εκστρατεία.

Στις δύο εβδομάδες που απομένουν ως την αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, ο Πρωθυπουργός, με στοχευμένες περιοδείες, επιχειρεί τη μέγιστη συσπείρωση των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και την προσέγγιση των αναποφάσιστων. 

Με ομιλία στο Θησείο κλείνει η προεκλογική εκστρατεία…

Με βασικό πρόταγμα τη σύγκριση των προγραμμάτων και των πολιτικών της Ν.Δ. με των αντίστοιχων του ΣΥΡΙΖΑ και με το δίλημμα “δεύτερη εντολή προόδου ή δεύτερη φορά στη συμφορά”, ο Κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στην Εύβοια, η οποία δοκιμάστηκε από τις πυρκαγιές του 2021, και στο επίκεντρο θα είναι η αναγέννηση του νησιού με το σχέδιο “Εύβοια μετά”.

Πρόκειται για μια περιφέρεια – “στοίχημα”, όπου το 2019 η Ν.Δ.  επικράτησε οριακά, με διαφορά λίγο πάνω από 1,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα ακολουθήσουν οι περιοδείες, μεταξύ άλλων, στην Άρτα, στον Άγιο Νικόλαο, στο Ηράκλειο, στην μονοεδρική της Καστοριάς και στη Θεσσαλονίκη και ο “μαραθώνιος” θα ολοκληρωθεί με ομιλία στο Θησείο, την Παρασκευή 19 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από τις κάλπες.

Περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν στη Ν.Δ….

Στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» εκτιμούν ότι ως τη… “μάχη των μαχών”, ως την κάλπη της απλής αναλογικής, η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ θα διευρύνεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας στον Τύπο του Σαββατοκύριακου, επιβεβαιώνουν την αυξητική τάση των ποσοστών της Ν.Δ..

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία μέτρηση που δημοσιοποιήθηκε, αυτή της Metron Analysis για το Mega, αποτυπώνει τη διαφορά των δύο «μονομάχων», στην πρόθεση ψήφου, στις 6,3 μονάδες. Η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 29,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23%. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστό 8,9%, το ΚΚΕ 5,5%, ενώ η Ελληνική Λύση μετά και τος τελευταίες εξελίξεις το κόμμα, καταγράφεται αποδυναμωμένη κατά 1,4 μονάδες και συγκεντρώνει ποσοστό  2,6%, κάτω δηλαδή από το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή.

Ενισχυμένο εμφανίζεται το ΜέΡΑ 25 με 3,7%  ενώ η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου βρίσκεται στο 1,2%. Τα λοιπά κόμματα είναι στο 8,5%, άκυρα – λευκά στο 1,9%, δεν θα ψηφίσουν δηλώνει το 3,2% ενώ υψηλό είναι το ποσοστό των  αναποφάσιστων, στο 12,2%. Αθροιστικά το 17% είτε δεν θα ψηφίσει, είτε ψηφίσει λευκό ή δεν έχει αποφασίσει ακόμη.
Ως προς την κομματική προέλευση των αναποφάσιστων, το 56% είναι από εκείνους που δεν ψήφισαν ή ψήφισαν άκυρο – λευκό, το 20% από Ν.Δ., 12% είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Αισιοδοξία για προσέγγιση αναποφάσιστων και νέων…

Μεταξύ των στελεχών της Ν.Δ. είναι κυρίαρχη η άποψη ότι η παράσταση νίκης υπέρ της “γαλάζιας” παράταξης, θα έχει αντίκτυπο στους αναποφάσιστους, το ποσοστό των οποίων παραμένει υψηλό. Επιπλέον… αισιοδοξούν ότι θα συνταχθεί με την κυβερνητική παράταξη και μεγάλο ποσοστό νέων ψηφοφόρων.

Η εκτίμηση ψήφου…

Στην εκτίμηση ψήφου και μετά τις αναγωγές, στην ίδια δημοσκόπηση (Metron Analysis), η διαφορά της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στις 7,7%. 
Το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 35,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27,7% ενώ το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 10,7%. 
Στο 6,6% είναι το ΚΚΕ, στη Βουλή με 3,2% εισέρχεται η Ελληνική Λύση, στο 4,5% το  ΜέΡΑ 25, στο 1,5% η Πλεύση Ελευθερίας.  
Έκπληξη είναι η εμφάνιση του κόμματος Νίκη με 1%.

Τα… “κουκιά” ανά κόμμα σήμερα

Με βάση τα ευρήματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, καταλαμβάνουν: 121 έδρες η Ν.Δ., 94 ο ΣΥΡΙΖΑ, 36 το ΠΑΣΟΚ, 23 το  ΚΚΕ, 11 η Ελληνική Λύση και 15 το ΜέΡΑ 25.

Η δημοσκοπική εικόνα σήμερα, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, δείχνει ότι αν και εφόσον υπάρξει η… «διάθεση», το πρώτο με το τρίτο κόμμα συγκεντρώνουν τις απαραίτητες έδρες για να σχηματιστεί κυβέρνηση. 
Αντίθετα δεν συγκεντρώνονται οι απαιτούμενες έδρες για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης μόνο με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25, καθώς και τα τρία κόμματα μαζί αριθμούν 145 έδρες, και το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμιά κυβέρνηση συνεργασίας ή να δώσει ψήφο ανοχής. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις