Τρίτη, 30 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκλογές 2023 – ΣΥΡΙΖΑ: Η «μάχη της Κρήτης» για τον Αλέξη Τσίπρα και το στοίχημα για Ανδρέα Ξανθό

Εκλογές 2023 – ΣΥΡΙΖΑ: Η «μάχη της Κρήτης» για τον Αλέξη Τσίπρα και το στοίχημα για Ανδρέα Ξανθό

Έχοντας βάλει ως προσωπικό στοίχημα την εκλογή του Ανδρέα Ξανθού στο νομό Ρεθύμνου και επιδιώκοντας να μην χάσει την δεύτερη θέση στο νομό Ηρακλείου συνεχίζει την τριήμερη περιοδεία του στην Κρήτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρας.

Στο νομό Ρεθύμνου η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο 215 ψήφοι και γι’ αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι ο στόχος της επανεκλογής του Ανδρέα Ξανθού μπορεί να επιτευχθεί.

Από την άλλη στον νομό Ηρακλείου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, η διαφορά του με το ΠΑΣΟΚ είναι μόνο μία ποσοστιαία μονάδα. Το Ηράκλειο είναι η γενέτειρα του Νίκου Ανδρουλάκη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ρίξει εκεί όλο του το βάρος κάτι που ανησυχεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ο νομός Χανίων, ωστόσο, επιφυλάσσει τις μεγαλύτερες εκπλήξεις για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο Παύλος Πολάκης να μην καταφέρει τελικά να είναι στην επόμενη Βουλή εξαιτίας του εκλογικού νόμου.

Και αυτό γιατί ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα πάρει ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χάσει την έδρα αν δεν ανεβάσει συνολικά τα ποσοστά του, καθώς ο νομός Χανίων είναι τετραεδρική περιφέρεια και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα διανεμηθούν οι έδρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας περιόδευσε στα Ζωνιανά και τα Ανώγεια στο Ρέθυμνο και σήμερα θα συνεχίσει στο Ηράκλειο και το Λασίθι.

Στην ομιλία του επεσήμανε μάλιστα ότι «κάθε ψήφος προοδευτικού πολίτη που θα πάει σε οποιαδήποτε άλλη κάλπη από την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, αντικειμενικά ευνοεί το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, να μην έχει αντίπαλο που να τον κοιτάει στα μάτια. Να μην έχει δύναμη που μπορεί να αποτρέψει το πρόγραμμα κοινωνικής λεηλασίας».

Τόνισε, στην βάση αυτή, πως «έχουμε στόχο την επόμενη των εκλογών να είμαστε δυνατοί απέναντι στα συμφέροντα εκείνα που λεηλατούν τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας, της λαϊκής πλειοψηφίας».

Αναφερόμενος στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι το σημαντικό δεν είναι να μην πέσει κανείς, αλλά να καταφέρει να ξανασηκωθεί. Θυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπήρξε φωτοβολίδα» αλλά «εξέφρασε αυτό που ονομάζουμε δημοκρατική παράταξη σε αυτό τον τόπο», δηλαδή τα συμφέροντα «των μη προνομιούχων Ελλήνων, των λαϊκών στρωμάτων».

Τόνισε, ακόμα, ότι βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη είναι η «επαναφορά» των ψηφοφόρων που έχασε την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στην «Μάχη της Κρήτης» επιστρατεύονται και στελέχη με προέλευση από το νησί με χαρακτηριστική περίπτωση τον πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και υπουργό Άμυνας Γιώργο Αποστολάκη, που συνοδεύει τον Αλέξη Τσίπρα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις