Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκλογές 2023: Το ΠΑΣΟΚ «αδειάζει» τον Παραστατίδη για ΕΝΦΙΑ – Τι απαντά ο ίδιος

Εκλογές 2023: Το ΠΑΣΟΚ «αδειάζει» τον Παραστατίδη για ΕΝΦΙΑ – Τι απαντά ο ίδιος

Ανακοίνωση για τον ΕΝΦΙΑ εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ, μετά τα όσα ανέφερε ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, Στέφανος Παραστατίδης, για αύξηση των αμέσων φόρων. Υπενθυμίζεται, πως ο κ. Παραστατίδης μίλησε για «ενίσχυση» άμεσων φόρων λέγοντας πως αυτούς τους φόρους «θα τους κρατήσουμε».

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε πως πουθενά στο πρόγραμμα του δεν γίνεται αναφορά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ: «Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πουθενά στο πρόγραμμα του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ».

«Θέση μας είναι η προοδευτική του μείωση. Με προτεραιότητα την προστασία των πιο αδύναμων Ελλήνων και της μεσαίας τάξης. 

Όπως άλλωστε προτείνουμε για τους φόρους, που κυρίως πλήττουν τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους όπως είναι η μείωση έμμεσων φόρων, η μείωση φόρων στη μισθωτή εργασία και η μείωση φόρων στις οικογένειες με παιδιά» καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Τετάρτης, ο Στέφανος Παραστατίδης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή του Open. Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ, απάντησε: «Βεβαίως» προσθέτοντας πως «αυτοί πρέπει να ενισχυθούν για να γίνει η αναδιανομή κι αυτό που πρέπει να γίνει, είναι μειωθούν οι έμμεσοι φόροι».

«Οι άμεσοι φόροι οι οποίοι αφορούν στο φόρο γονικής κληρονομιάς, στο φόρο ακίνητης περιουσίας, αυτός είναι ο ΕΝΦΙΑ, είναι φόροι που ουσιαστικά αφορούν τους έχοντες, αυτοί είναι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να κρατηθούν, και οι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να μειωθούν είναι οι έμμεσοι φόροι», κατέληξε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Δείτε το απόσπασμα στο 21′: 

 

Μονταζιέρα λέει ο κ. Παραστατίδης

Με μία ανάρτησή του ο κ. Παραστατίδης σημειώνει πως τα ΜΜΕ προχώρησαν στη γνωστή «μονταζιέρα» καθώς αυτός μίλησε για ενίσχυση άμεσων φόρων και όχι συγκεκριμένα του ΕΝΦΙΑ.

Συνέχισε λέγοντας πως ο ίδιος αναφερόταν σε ενίσχυση του φόρου γονικής παροχής και όχι του ΕΝΦΙΑ. Σημείωσε, δε, πως ο ΕΝΦΙΑ δεν θα καταργηθεί.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε: 

«Μονταζιέρα

Διαβάζω τη «γραμμή» ΝΔ στα ΜΜΕ, με αφορμή την τοποθέτησή μου στην πρωινή εκπομπή του OPEN, πως έχω πει ότι «θα ενισχύσουμε τον ΕΝΦΙΑ ως ΠΑΣΟΚ». Έχουν κάνει τη γνωστή επαγωγή #μονταζιερα, επειδή μίλησα για ενίσχυση άμεσων φόρων και μείωση έμμεσων φόρων, πως αυτό αφορά σε ενίσχυση του ΕΝΦΙΑ.
Αυτό που λέμε επί της αρχής είναι ότι χρειάζεται να αλλάξει ο λόγος άμεσων/έμμεσων φόρων, με ενίσχυση των πρώτων και μείωση των δεύτερων. Και δεν το λέμε μόνο εμείς ως κόμμα, το λέει ο ΟΟΣΑ, η Ε.Ε. και όλοι οι οικονομικοί αναλυτές στη χώρα. ΌΛΟΙ.

Πουθενά δεν έκανα συγκεκριμένη διατύπωση «ενίσχυσης του ΕΝΦΙΑ». Αυτό όμως που εννοούμε ως ενίσχυση αφορά στο φόρο γονικών παροχών. Διότι είναι άδικο να μη φορολογούνται γονικές παροχές μέχρι και τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, ναι, φορολόγηση των εχόντων, αυτό λέμε. Και επιμένουμε.

Σε ό,τι αφορά εδικότερα τον ΕΝΦΙΑ, κανένα κόμμα σήμερα δεν μιλάει για κατάργησή του. Διότι αυτό αποτελεί ακραίο λαϊκισμό, πέρα από την δημοσιονομική αδυναμία. Η θέση μας για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας είναι ο εξορθολογισμός του (να γίνει δικαιότερος για τους αδύναμους) και όχι η κατάργησή του.

H ΝΔ επιδιώκει να δημιουργήσει μία πολιτική ζούγκλα στο δημόσιο διάλογο, με μηχανισμούς κοπτοραπτικής και διαστρέβλωσης. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μας απαντήσει αν αυτή, τάζοντας στους πάντες τα πάντα, πέρα από τις αυξήσεις που έχει τάξει, θα καταργήσει και τη φορολογία γενικότερα; Διότι, κάτι αντίστοιχο έκανε το 2008, με το 65% των Ελλήνων να πληρώνει μηδενικό φόρο, ποσοστό υπερτριπλάσιο που οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας. Και τη νύφη δεν την πλήρωσαν οι πραγματικοί υπεύθυνοι, αλλά ο ελληνικός λαός».

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις