Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Εκλογές: «Κινούμενη άμμος» το θέμα των τυχόν μετεκλογικών συνεργασιών – Τα φλερτ, τα «πείσματα» και τα δυνατά «όχι»

Εκλογές: «Κινούμενη άμμος» το θέμα των τυχόν μετεκλογικών συνεργασιών – Τα φλερτ, τα «πείσματα» και τα δυνατά «όχι»

Ψήφο αυτοδυναμίας, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, ζητά η κυβερνώσα παράταξη, η οποία παράλληλα προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης.

«Πολύφερνη» νύφη το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ το βλέμμα της Ν.Δ. είναι στραμμένο και προς την πλευρά της Ελληνικής Λύσης.

Ο άλυτος… «γρίφος»

Τον «γρίφο» των συνεργασιών προσπαθούν όμως να λύσουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στο πολιτικό σκηνικό απλώνεται… “ομίχλη”.

Η Κυβέρνηση εξαπολύει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την πιθανότητα συνεργασίας με τον Γιάνη Βαρουφάκη, στον απόηχο της τοποθέτησης Τσακαλώτου υπέρ της συγκυβέρνησης με το ΜέΡΑ 25.

Το ερώτημα απευθύνεται στον Πρόεδρο του κόμματος: «Το θέλει ο Αλέξης Τσίπρας;» ρωτά η Ν.Δ.. Αποφεύγοντας να «σηκώσει το γάντι» ο κ. Τσίπρας περιορίζεται να δηλώσει για το κόμμα Βαρουφάκη ότι δεν γνωρίζει καν αν θα λάβει το απαιτούμενο 3% για να εισέλθει ξανά στη Βουλή.

«Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο αλλά πριν από τις εκλογές» ο όρος που θέτει ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Εμείς θα είμαστε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή» δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (τηλεόραση Open) και καλεί «όλες τις δυνάμεις εκείνες που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, την επόμενη μέρα (των εκλογών) να συγκροτηθεί κυβέρνηση».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας απορρίπτει το αίτημα Ανδρουλάκη ο Πρωθυπουργός να μην είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, χαρακτηρίζοντας το απαράδεκτο.

«Τους πρωθυπουργούς τους εκλέγει ο ελληνικός λαός… Εδώ δεν κάνουμε μια αντιπαράθεση στο όνομα μιας καρέκλας» τονίζει.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ., από τη μία ανοίγει παράθυρο για κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή και από την άλλη κλείνει το παράθυρο των συνεργασιών στους Προέδρους της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στο ερώτημα με ποιους θα πάμε απαντάμε καθαρά: Θα πάμε με τις αξίες μας το πρόγραμμά μας τις αρχές μας. Δεν πρόκειται να μοιράσουμε καρέκλες ούτε με τον Μητσοτάκη ούτε με τον Τσίπρα» διαμηνύει.

Σταθερός στις θέσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.«Ακούμε σενάρια για διπλές εκλογές, για τριπλές ,διπλοί και τριπλοί εκβιασμοί» δηλώνει σκωπτικά.

«Συγκυβερνήστε εσείς με τη Ν.Δ.» δηλώνει ο Κυριάκος Βελόπουλος, απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. «Το έχετε ξανακάνει» προσθέτει και κλείνει την πόρτα της συνεργασίας.

Τα «αγκάθια» της οικονομίας και η Τουρκία

Το σκηνικό αυτό μοιάζει με «κινούμενη άμμο»…

Το σίγουρο είναι ότι, εφόσον γίνουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις δεύτερες κάλπες – καθώς η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής δεν αναμένεται να δώσει αυτή τη δυνατότητα στο πρώτο κόμμα – οι πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση αλλά και το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, με την Τουρκία να παραμένει αστάθμητος παράγοντας, δεν αφήνει περιθώρια για παρατεταμένη πολιτική αστάθεια.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις