Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Εκλογές στην Ιταλία: Πως «διαβάζει» η Αθήνα την εκλογή Μελόνι – Αμηχανία από τη νίκη της ακροδεξιάς

Εκλογές στην Ιταλία: Πως «διαβάζει» η Αθήνα την εκλογή Μελόνι – Αμηχανία από τη νίκη της ακροδεξιάς

Αμηχανία και επιφυλακτικότητα προκάλεσε στην πλειονότητα των Ευρωπαϊκών χωρών η επικράτηση της Τζόρτζια Μελόνι στις κάλπες της Ιταλίας, καθώς η εκλογή της αποτελεί μια μεγάλη νίκη της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη… Μετά τη Σουηδία αλλά και την Ουγγαρία, άλλη μια ευρωπαϊκή χώρα αποκτά ακροδεξιά ηγεσία σε μία εύθραστη γεωπολιτική και οικονομική συγκυρία..

Η εκλογή του σχηματισμoύ υπό τη Τζόρτζια Μελόνι – που είναι ό,τι πιο ακραίο έχει δει η Ιταλία από την εποχή του Μουσολίνι – ξυπνά ένα φάντασμα στην Ευρώπη και θέτει όλους τους ηγέτες σε επαγρύπνηση, αλλά την ίδια την Ε.Ε. προ των ευθυνών της… Το υψηλό κόστος ζωής αποδεικνύεται περίτρανα ότι τρέφει τον λαϊκισμό κι έτσι τα άκρα, με συνέπειες και στους θεσμούς.

Η «ανάγνωση» της κυβέρνησης

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τους κινδύνους από την επικράτηση Μελόνι, σε δύο κατευθύνσεις…

Καταρχήν εστιάζει στους κινδύνους για την ίδια την Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και ενώπιον αποφάσεων… Και βέβαια το βλέμμα στρέφεται και στις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στη συνοχή της «Συμμαχίας του Νότου».

Και κατά δεύτερον, επικεντρώνουν στις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη στην χώρα μας… Το γεγονός ότι κόμματα, όπως του φυλακισμένου Κασιδιάρη, των κ.κ. Τζήμερου και Κρανιδιώτη, αλλά και το νέο κόμμα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, «ψαρεύουν» εκλογικό κοινό σε μια δεξαμενή πολιτών που ελκύονται από τον λαϊκισμό, δεν περνά απαρατήρητο.

Μόνον ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος επίσης κινείται πολύ πιο… δεξιά στην πολιτική σκακιέρα, ήταν πιο προσεκτικός στις διατυπώσεις του για την εκλογή Μελόνι.

«Αναγκαία η πολιτική σταθερότητα»

Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, η κυβέρνηση επισημαίνει την ανάγκη σταθερότητας στο πολιτικό σκηνικό.

«Στη χώρα μας έχουμε πλούσια και απολύτως διαφωτιστική εμπειρία για το πόσο χρήσιμη είναι η σταθερότητα και πόσο αναγκαία είναι μια κυβερνητική πολιτική που απαντά στις προκλήσεις, με αποτελέσματα που δίνουν λύσεις για τις ανάγκες της κοινωνίας, τις αγωνίες των ανθρώπων και τις προσδοκίες τους. Ανάγκες που αυξάνονται μετά την έκρηξη των ενεργειακών τιμών» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα σημειώνουν πως απαιτείται πλέον από την Ευρώπη να πάρει τολμηρές αποφάσεις για την ανακούφιση των πολιτών της.

Παραπέμπουν δε στην προτροπή του πρωθυπουργού στην Ε.Ε. για κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση απέναντι στην ενεργειακή κρίση για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς.

Όπως εξηγούν, οικονομικούς γιατί κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του τις ανάγκες που δημιουργούνται.

Κοινωνικούς γιατί είναι εξαιρετικά αναγκαίο να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι και η μεσαία τάξη, κι έτσι να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.

Και πολιτικούς, γιατί εκτιμούν ότι είναι κρίσιμο να κλείσουν τα περιθώρια εκμετάλλευσης της κρίσης από τους λαϊκιστές που υπόσχονται λύσεις για όλους και για όλα χωρίς να εγγυώνται την εφαρμογή τους, αλλά υπονομεύοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα. «Μια εξέλιξη που επιφυλάσσει οδυνηρές περιπέτειες» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Στο κυβερνητικό επιτελείο, σχολιάζοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόκειται για  «ιστορικό πισωγύρισμα» και για «μεγάλο σοκ για την Ευρώπη», υπενθυμίζουν ότι η νικήτρια των ιταλικών εκλογών κα. Μελόνι, με αναρτήσεις της ευχόταν νίκη του κ. Τσίπρα και τασσόταν στο πλευρό του στο δημοψήφισμα. Παράλληλα επισημαίνουν με έμφαση ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ενώ καταγγέλλει σήμερα την ακροδεξιά συγκυβέρνησε επί 4 χρόνια αγκαλιά με τον κ. Καμμένο».

«Αγκάθι» ο δύσκολος χειμώνας…

Δεδομένου ότι μπροστά μας βρίσκεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας, ίσως ο πιο δύσκολος των τελευταίων δεκαετιών, στελέχη της Ν.Δ. δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο τα κόμματα που βρίσκονται πιο… δεξιά, προς τα άκρα δηλαδή, να βρουν… ευήκοα ώτα στους πολίτες που δοκιμάζονται από το υψηλό κόστος ζωής που προκαλεί η ενεργειακή κρίση.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του “γαλάζιου” αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη… «Αυτή τη στιγμή, η μισή Ευρώπη δυστυχώς είναι υπό το πέπλο της ακροδεξιάς. Ούτε κεντροδεξιά ούτε δεξιά. Ακροδεξιά» σημείωσε, αποτυπώνοντας την ανησυχία που γεννά η επικράτηση Μελόνι στην Ιταλία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις