Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

“Εκλογές τώρα”, θέλει ο Μητσοτάκης, αλλά βλέπει… καλό Μάιο! Χάθηκε η δεδηλωμένη λένε στη ΝΔ

“Εκλογές τώρα”, θέλει ο Μητσοτάκης, αλλά βλέπει… καλό Μάιο! Χάθηκε η δεδηλωμένη λένε στη ΝΔ
photo eurokinissi

Πρόβλημα με τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης και απώλεια της δεδηλωμένης βλέπει η ΝΔ πίσω από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τη ΝΔ, δύο από τους βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του την προηγούμενη εβδομάδα, δεν στήριξαν χθες τη συμφωνία των Πρεσπών (Κόκκαλης, Ζουράρις).

Συνεπώς, με βάση το ίδιο σκεπτικό, πρόκειται πλέον για μία κυβέρνηση μειοψηφίας 149 βουλευτών και για κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που συγκροτούνται για να περάσει κάθε νομοσχέδιο.

«Η κατάσταση αυτή είναι πρωτοφανής στην κοινοβουλευτική ιστορία της Ελλάδας και δημιουργεί πρωτόγνωρη αστάθεια στη χώρα, καθώς η ψήφιση κάθε νομοσχεδίου θα είναι στο εξής μια άτυπη ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο φόρουμ του Economist, προσθέτοντας ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό «για να δοθεί τέλος σ’ αυτή την επιζήμια κατάσταση που έχει προκληθεί για τους θεσμούς, την οικονομία και τη χώρα». Εκτίμησε, ωστόσο, ότι οι εκλογές πιθανότατα θα γίνουν το Μάιο.

Αναφερόμενος, παράλληλα, στο περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών και την ψήφισή της από τη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε πως θα φέρει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λύσει και επανέλαβε πως δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία και δεν θ’ απεμπολήσει το δικαίωμα που έχει για την άσκηση βέτο στην ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας – όπως λέγεται πλέον κι επισήμως η γειτονική χώρα – στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι δεν θα έλεγε ποτέ κάποιον προδότη μόνο και μόνο επειδή υποστηρίζει τη συμφωνία, ενώ καταδίκασε τη βία των τελευταίων ημερών και τις απειλές κατά βουλευτών.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες εκλογές, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεχώρισε τρία θέματα ως βασικά που θα κυριαρχήσουν στο δρόμο προς τις κάλπες. Το πρώτο είναι η οικονομία, με κυρίαρχη την πρόθεση της ΝΔ για τη μείωση φόρων και εισφορών. Το δεύτερο είναι η παιδεία και η αναβάθμισή της και το τρίτο η δημόσια ασφάλεια, καθώς – όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης – η οικονομία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις